Bob Bud 28.11.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam, Mam w kuchni zamontowany układ 6 halogenów wg załączonego schematu. Proszę o poradę, jak zmodyfikować układ, aby halogen nr 4 (narożny) włączał się niezależni od tego, który wyłącznik załączę, czyli pracował w układzie 1,2,3,4 lub 4,5,6. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 29.11.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 4kę nalezy wypiąć z układu 4,5,6 i poprowadzić doń osobny przewód od puszek łączników. Najprościej to zamontować drugi łącznik dwutorowy. Na drugi tor pierwszego i drugiego łącznika dać właśnie zał/wył halogenu nr 4. Inne rozwiązanie to stycznik ale w obydwu należy zmienić okablowanie dla h-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 29.11.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 [.....] Najprościej to zamontować drugi łącznik dwutorowy. [....] ....a w pierwszym zmienić przycisk na pojedynczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob Bud 30.11.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam, Dziękuję za pomoc, ale nie jestem już w stanie zmienić przewodów, gdyż wszystko jest już zrobione na gotowo. Mam jedynie dostęp przez otwory halogenów. Od wyłącznika poprowadzony jest przewód 4x1,5 mm2. Halogeny nie mają podłączenia dla przewodu PE, ale wykorzystanie go jest niezgodne ze sztuką. Myślę, że pozostaje jedynie przekaźnik ze stykiem przełącznym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 30.11.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Kolego, jesteś bardzo niepoważny i lekceważysz użytkowników tego forum.Przecież odpowiedź już otrzymałeś na innym forum kilka dni temu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2938783.htmlPo co więc dalej tutaj drążysz temat zamiast poinformować, że problem został rozwiązany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 01.12.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witam, Dziękuję za pomoc, ale nie jestem już w stanie zmienić przewodów, gdyż wszystko jest już zrobione na gotowo. Mam jedynie dostęp przez otwory halogenów. Od wyłącznika poprowadzony jest przewód 4x1,5 mm2. Halogeny nie mają podłączenia dla przewodu PE, ale wykorzystanie go jest niezgodne ze sztuką. Myślę, że pozostaje jedynie przekaźnik ze stykiem przełącznym. Pozdrawiam Tak, z pomocą odpowiednio dobranego przekaźnika jest to możliwe do zrobienia. Nie trzeba prowadzić osobnego przewodu do h-4. Musisz h-4 za to wypiąć z drugiego układu i podłączyć poprzez przekaźniki. 2 przekaźniki lub odpowiedni jeden. Pamiętaj o dobraniu V oraz A dla przekaźnika pod ten halogen. Skoro wspominasz o przekaźniku to zakładam, że wiesz jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts