Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modyfikacja instalacji 6 halogenów

Recommended Posts

4kę nalezy wypiąć z układu 4,5,6 i poprowadzić doń osobny przewód od puszek łączników. Najprościej to zamontować drugi łącznik dwutorowy. Na drugi tor pierwszego i drugiego łącznika dać właśnie zał/wył halogenu nr 4. Inne rozwiązanie to stycznik ale w obydwu należy zmienić okablowanie dla h-4.

Witam,

Dziękuję za pomoc, ale nie jestem już w stanie zmienić przewodów, gdyż wszystko jest już zrobione na gotowo. Mam jedynie dostęp przez otwory halogenów. Od wyłącznika poprowadzony jest przewód 4x1,5 mm2. Halogeny nie mają podłączenia dla przewodu PE, ale wykorzystanie go jest niezgodne ze sztuką. Myślę, że pozostaje jedynie przekaźnik ze stykiem przełącznym.

Pozdrawiam

Witam,

Dziękuję za pomoc, ale nie jestem już w stanie zmienić przewodów, gdyż wszystko jest już zrobione na gotowo. Mam jedynie dostęp przez otwory halogenów. Od wyłącznika poprowadzony jest przewód 4x1,5 mm2. Halogeny nie mają podłączenia dla przewodu PE, ale wykorzystanie go jest niezgodne ze sztuką. Myślę, że pozostaje jedynie przekaźnik ze stykiem przełącznym.

Pozdrawiam

Tak, z pomocą odpowiednio dobranego przekaźnika jest to możliwe do zrobienia. Nie trzeba prowadzić osobnego przewodu do h-4. Musisz h-4 za to wypiąć z drugiego układu i podłączyć poprzez przekaźniki. 2 przekaźniki lub odpowiedni jeden. Pamiętaj o dobraniu V oraz A dla przekaźnika pod ten halogen. Skoro wspominasz o przekaźniku to zakładam, że wiesz jak to zrobić.