Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz - droga prywatna, brak zgody współwłaściciela

MarBor

Recommended Posts

Witam,

Kilka lat temu zakupiłem działkę z domem na której mieszkam. Prowadzi do niej droga szer. 4m ( szer.1,5m to droga gminna, szer.2,5m to droga prywatna). Niestety do mojej posesji dochodzi już tylko droga prywatna (2,5m) w której mam udziały, jak również 10 innych właścicieli.

Wystąpiłem do gazowni o warunki. W chwili obecnej nie może dojść do realizacji ponieważ gazownia prowadzi nitkę w drodze gminnej (niepotrzebne zgody współwłaścicieli) i aby dostać się do mojej posesji muszę uzyskać zgodę na służebność dla gazowni.

Niestety jeden ze współwłaścicieli drogi prywatnej nie wyraża na to zgody (nie jest właścicielem żadnej z posesji, posiada wyłącznie udział w drodze, sprzedał działki pozostawiając sobie udział w drodze). Jest to konfliktowa osoba z którą nie chciałbym robić żadnych interesów (odkupienie udziałów czy też płacenie za zgodę), poza tym brak z nim kontaktu.

Sytuacja ta blokuje realizację przyłącza do mojej posesji. Pozostali sąsiedzi mają montowane przyłącza ze względu na działki leżące po stronie gminnej drogi. (gmina nie chce przejąć tej drogi, bo łupie nas na podatkach od niej).

Niestety rozmowy z firmą projektującą i ich kontakt z tą osobą niczego nie wniosły.

Proszę o pomoc, ponieważ mieszkamy tu na stałem i sposób ogrzewania w okresie zimowym stanowi spory problem.

Pozdrawiam,

Marek