rustin 29.11.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Na chwilę obecną mam wylanego chudziaka.Przed jakimikolwiek pracami trzeba zamknąć dom. Zastanawiam się czy jak pojadę do firmy z oknami je zamawiać, to czy oni sami wymierzą jakie okna, drzwi tarasowe ? chodzi mi o poziom od chudziaka. Tak samo jak będę zamawiał drzwi zewnętrzne czy bramę garażową to oni sami określą poziom zero gotowej posadzki po otworach ? Czy najpierw przywieźć jakiegoś posadzkarza aby on określił na jakiej wysokości wstawić drzwi, bramę i okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.11.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Jak pojedziesz do firmy znającej się na rzeczy to sama (choć to nie jest ich obowiązek tylko KierBuda, jemu za to płacisz !!!) naniesie poziom zero zgodnie z wytycznymi z projektu bądź jeśli wprowadzałeś zmiany, zgodnie z Twoją informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.11.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Firma od okien pomierzy otwory. Może też szacować poziom wylewek na podstawie róznch wytycznych, takich jak spotykane poziomy u innych, szacunkowe wysokość drzwi wejsciowych, schodków, parapetów itp. ale to tylko gdybanie. Lepszy pomiarowiec sprawdzi jeszcze poziomy przy pomocy lasera. Ale Ty MUSISZ wiedzieć jaki jest poziom wylewek. A jeśli nie Ty, to fachowiec.który budował na podstawie projektu lub go zmieniał. "Jakiś" posadzkarz też będzie tylko "strzelałl" tak jak my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.11.2014 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 właśnie u mnie jest trochę namieszane , jest inaczej niż w projekcie z tego co patrzyłem . A zobaczyłem to jak już zostało wybudowane i ekipa sie oddaliła. To do kogo uderzyć aby obliczył mi poziom zero ? Wiem , że za dużo od chudziaka mi nie zostało biorąc pod uwagę otwór na drzwi zewnętrzne, jak dobrze czytałem na drzwi zewnętrzne trzeba zostawić ok 208cm. Myślałem , aby właśnie od nadproża odmierzyć 208cm i to będzie poziom zero. Wtedy i tak mi zostanie nie dużo na ocieplenie i wylewkę bo ok 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.11.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Kierunek jest ok, chociaz ja bym popatrzyl w stronę oddalającej sie ekipy ...Jak juz odmierzyłes drzwi, to sprawdz na jakim poziomie wyjdzie pierwszy schodek,drzwi wewnetrzne, a potem parapet w kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.11.2014 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 A co mi da ta ekipa ? Swoje im powiedziałem , domu już nie przerobią. Pierwszy schodek w domu na poddasze ? Tu akurat ma być taka jakby płyta kilku centymetrowa i dopiero schodek wiec się dopasuje tą płytę aby schodki były równe. Jeżeli by, zrobił tak jak piszę, że od nadproża odliczył 208cm to tak samo wyjdą drzwi zewnętrzne bo ich nadproża są na tej samej wysokości co drzwi zewnętrznych. okno w kuchni wyjdzie mi w tedy jedno na wysokości ok 107-110cm ( tak chcemy , aby było wyżej i tak jest w projekcie bo pod tym oknem będzie zlew ) a drugie w kuchnie i w salonie na ok 80-85cm ( w projekcie jak patrzę też niby jest podobnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.11.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ekipa która to robila chyba miała jakies założenia i powinna je przekazac dalej. Twoje założenia są niby dobre. Mówię niby, bo tak w paru zdaniach nie da sie wszystkiego zweryfikowac a kazdy fachowiec patrzy a to przez perspektywe swojej branzy:) Próbuję zrozumieć, dlaczego nie możesz tego skonsultować z kierownikiem budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.11.2014 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 A co jeszcze muszę zmierzyć , sprawdzić abyś mógł mi pomóc ? Mieszkam w takiej okolicy , gdzie z opinii ludzi którzy się budowali , mój kierownik budowy jest najlepszy i co ważniejsze jedyny w okolicy Ekipa też miała pochlebne opinie jak ludzi pytałem. Kierownika budowy co by nie zapytać, wszystko jest ok i na wszystko się zgadza. Nie powiem , ogólnie wszystko jest w porządku jeśli chodzi o sprawy konstrukcyjne, wieńce,beton,strop i co tam tylko. Zawsze był i sprawdzał. Przywoziłem parę osób co się niby znają i mówili , że dobra robota. Ale ciężko coś się dowiedzieć. Mniejsza z tym, piszę na forum z myślą , że tu mi pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.11.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 To ile Ci zostaje na wylewki i ocieplenie podlogi? Musisz wiedziec, czy chcesz miec 10, 15 czy 20cm styropianu na podlodze. Ja spotykam wartosci "wylewek" od 10 do 30cm. Wiekszosc 15-20cmTylko trzeba to jeszcze zweryfikowac na wszyskich punktach w domu. I tu posadzkarz wydaje sie najlepszy jesli juz nie chcesz rozmawiac z kierownikiem budowy. Tylko dlaczego??? Udajesz ze mu płacisz, a on udaje ze pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.11.2014 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) nie to że nie chce z nim rozmawiać, będę go pytał aby mi wymierzył ale wolę się jeszcze upewnić, wiedzieć o co chodzi aby potem nie było niespodzianek jak po ekipie budowlanej. wszystko zrobili jak należy a tu. niby szczegół i już problem. ocieplenia chciał bym jak najwięcej ale jak dobrze rozumuje ograniczają mnie otwory drzwiowe zewnętrzne, muszę zostawić od nadproza 208 czy 210?(chyba niższych nie ma, drzwi będą stalowe, nie drewniane). po odliczeniu otworu na drzwi do chudziaka zostanie mi ok 17cm, więc 8 styropian, 7 wylewka i 2cm na panele/płytki, tak ? Edytowane 30 Listopada 2014 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.11.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ogranicza Cię wykonanie przez murarzy, czyli:- wysokość pierwszego stopnia schodów- wysokość nadproży drzwi wewntrzlokalowych Ad.1 - pamiętaj, że wysokość pierwszego stopnia będzie w trakcie prac jakie teraz planujesz, niższa od pozostałych o grubość trepa wraz z jego montażem. Przy drewnie przyjmuje się 4-5 cmAd.2 - wszystko zależy od drzwi jakie chcesz zamontować, musisz je wybrać i dowiedzieć się jakiej wysokości wymagany jest otwór do montażu - przeważnie zawiera się między 207 - 210, ale to musisz juz wiedzieć by później nie cudaczyć ze skracaniem futryn czy skrzydeł Nie pojmuję, dalej nie pojmuję jaką funkcję na budowie pełni Kierownik Budowy i od czego jest projekt ? On - osoba zbędna byleby tylko miał pieczątkę ? A projekt to co ? papier do d... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.11.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 z pierwszym schodkiem chyba nie będzie problemu ponieważ jest on wysoko po że miała być przy nim taka płytą kilku cm jak wyjdzie, że nie zmieści się ona to nie będzie, więc z nim będzie chyba bez problemu. drzwi wewnątrz są na takiej samej wysokości jak zewnętrzne.co do kb przecież już pisałem, gdyby było by tak zawsze że wszystko tylko on to po co było by forum ? powtarzam do niego też. pójdę ale najpierw chciałem zapytać was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.11.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 to że pierwszy schodek jest zawsze wyższy to normalka, tylko często później wychodzi, po położeniu posadzki, że jest niższy o grubość trepa od pozostałych Ale to insza inszość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.12.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Słuchaj/zapamietaj Rustin co mowi Nikt Ważny, bo mówi konkretnie. Teraz juz rozumiem, ze nie ufasz do konca kierbudowi i wolisz sie wczesniej przygotowac:) Ale własnie od tego on jest, by zweryfikowal te "masze" ustalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 czy się nic już więcej nie dowiem ? Powiedzcie mi jeszcze czy 17-18cm na wylewkę będzie ok. Jeżeli się zostawi od drzwi 17cm to tak się liczy 8styro+7wylewka+3panele płytki ? Druga sprawa , drzwi tarasowe mają nadproże na takiej wysokości jak okna, drzwi zewnętrzne są o pustak niżej od okien i otwory na drzwi tarasowe. Drzwi robi się tak samo jak drzwi zewnętrzne, od poziomu zero ? czyli teraz od dołu na tej samej wysokości ? Jak będę zamawiał okna pójdę do KB aby poszedł ze mna i mi wytłumaczył ale chcę co nieco wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.12.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 słuchaj, powtarzamy CI jak za przeproszeniem krowie na miedzy - od tego masz KierBuda Możemy tylko Ci pomóc jakoś to wyliczyć ale nie możemy brać żadnej odpowiedzialności !!! zakładając że masz od nadproża drzwi 17 cm przewidziane na posadzkę to: - dla paneli przyjmuje się 15 mm (11mm panel + 3 mm gąbka) - dla wylewki z miksokreta 4-5 cm, dla wylewki systemem nazwijmy to gospodarczym 5-6 cm - to co Ci zostanie to na styropian - wtym wypadku coś około 10 cm styropianu Te wyliczenia nie obejmują ogrzewania podłogowego gdzie niezbędne minimum to grubość rurek + 2 razy grubość rurek na otulinę z betonu czyli dla rurek o średnicy 24 mm (zewnętrznej) wychodzi Ci minimalna grubość wylewki 7 cm i jak chcesz mieć dobrze nie słuchaj "domorosłych" że w 5 cm się zmieszczą, beton będzie Ci później pękał a jak położysz na nim kafle to i one także I kolejny Twój kłopot: Druga sprawa , drzwi tarasowe mają nadproże na takiej wysokości jak okna, drzwi zewnętrzne są o pustak niżej od okien i otwory na drzwi tarasowe. Jak masz nadproża na różnej wysokości i to o pustak, to zawsze wymierza się okna/drzwi do docelowego poziomu wykończonej posadzki a nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2014 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 A gdzieś bierzecie odpowiedzialność ? Każdy rady na forum tak rygorystycznie są pisane ? To już mi dużo mówi. Czyli na wylewkę pod podłogówkę mixokretem muszę odliczyć 7cm. Na panele 2cm , a na płytki ile się odlicza ? I jeszcze takie pytanko, czy zostawia się np 1-2cm luzy aby się drzwi otwierały czy aby podłoga była niżej niż próg ? przykładowo mając 17cm 6styro+7wylewk+2panel + 2 cm luzu ? czy już się podłogę czyli styro,wylewka,panele robi na równe tych 17cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.12.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Hmmm.... weź leppiej kogoś kto zna się na budowlance choć odrobinę - wybacz, ale to jedyne rozsądne wyjście boś - tylko się nie obraź - nie kumaty Nauki ciąg dalszyDrzwi wewnątrzlokaloweWysokość nadproża powinna być na poziomie liczonym od WYKOŃCZONEJ posadzki. Montuje się je po wykonaniu WSZYSTKICH prac na budowie, wraz z połozeniem podłogi i nie ma znaczenia z czego ona wykonana. Drzwi wejścioweWysokość nadproża jak wyżej.Montować je można w dowolnym momencie (wyjątek drzwi drewniane - po wszelkich pracach mokrych) i pozycjonuje próg tak, bu:- drzwi otwierane do wewnątrz (totalne nieporozumienie) - by skrzydło było minimum 10 mm nad wykończoną posadzką, byś mógł choć jakąś ścierę podłożyć by bytu wytrzeć i o nią skrzydłem nie zawadzał. W większości wypadków poziom narzuca konstrukcja progu drzwi- drzwi otwierane na zewnątrz - i tu dąży się do tego, by powierzchnia progu była na równo z powierzchnią wykończonej posadzkiBynajmniej te dwa podane wyżej poziomy nie muszą być identyczne Okna, balkony itp. z wyłączeniem HS-ówMontuje się je tak , by dolna, zewnętrzna krawędź ościeżnicy była na poziomie bądź kilka milimetrów wyżej od poziomu WYKOŃCZONEJ posadzki. Dopuszcza się zamontowanie niżej ale stwarza to później problemy z wykończeniem połączenia do czoła ramy, posadzki. Nie wolno przesadzać z tym obniżeniem gdyż dla możliwości ewentualnej regulacji rolek dociskowych okuć potrzeba minimum 15 mm luzu. Czasem nie rozumiem tej wali o każdy milimetr zwłaszcza, ze i tak pozostaje kilka cm progu - dla nogi, lepiej mieć próg wyższy niż niższy - jesteśmy i tak przyzwyczajeni do jej podnoszenia i czy będziesz miał 65 mm czy 45 mm to nie ma znaczenia (wymiary dla okien PVC) Drzwi tarasowe HSMontuje się je tak, by górna płaszczyzna ościeżnicy była na równym poziomie z WYKOŃCZONĄ posadzką. Tym samym sam HS jest posadowiony niżej od innych balkonów przeważnie 40-50 mm. Podstawowe pytania na które powinien Ci odpowiedzieć majster na budowie, KierBud a przede wszystkim takie szczegóły powinien ci w projekcie rozrysować ARCHITEKT !!! Zacznijcie od tych darmozjadów wymagać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.12.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 I jakby w podsumowaniu Szanowni Inwestorzy, niwelator laserowy to koszt ok 400 zł. Nie mówię tu o super profesjonalnym sprzęcie, gdzie cena przewyższa 2 tyś zeta. Jak zaczną Wam stawiać ściany i nie posiadają takiego urządzenia to kupcie im i pilnujcie poziomów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 02.12.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 jak ktoś chce i się przyłoży to i na "dwójkę " ze sznurkiem zrobi dobrze tylko trzeba pilnować a nie "przyjdzie elewacja i wyrówna ":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts