Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien, drzwi i bramy garażowej.

Recommended Posts

pytanie troszkę z innej beczki ale jestem pierwszy raz na tym forum i szczerze nie umiem się tu odnaleźć więc proszę o zrozumienie

Czy montując drzwi otwierane do wewnątrz pomieszczenia przy znacznej różnicy poziomu między mieszkaniem a klatką schodową istnieje coś takiego jak dopasowywanie długości skrzydła do poziomu klatki schodowej który jest dużo niższy od poziomu posadzki w mieszkaniu .

Czy prawidłowo dokonano montażu osadzając ościeżnicę na wyższym poziomie razem z progiem a skrzydło skrócono do ościeżnicy aby tworzyły komplet? W wyniku takiego montażu jest widoczny "beton" od klatki schodowej który montażysta zaproponował mi wykończyć listwą w kolorze drzwi lub płytkami.

Czy taki montaż został dokonany prawidłowo czy można było nie skracać skrzydła ?

Z góry dziękuję

Wyobrażam sobie, by ościeżnica była postawiona na poziomie klatki a skrzydło odpowiednio krótsze, dopasowane do podłogi w środku (musi przeciez otwierać się nad podłogą:) ). Ale też na ile to sobie wyobrażam to całość wyglądałaby gorzej, dlatego zwykle całość drzwi dopasowuje się do poziomu podlogi w mieszkaniu.

pytanie troszkę z innej beczki ale jestem pierwszy raz na tym forum i szczerze nie umiem się tu odnaleźć więc proszę o zrozumienie

Czy montując drzwi otwierane do wewnątrz pomieszczenia przy znacznej różnicy poziomu między mieszkaniem a klatką schodową istnieje coś takiego jak dopasowywanie długości skrzydła do poziomu klatki schodowej który jest dużo niższy od poziomu posadzki w mieszkaniu .

Czy prawidłowo dokonano montażu osadzając ościeżnicę na wyższym poziomie razem z progiem a skrzydło skrócono do ościeżnicy aby tworzyły komplet? W wyniku takiego montażu jest widoczny "beton" od klatki schodowej który montażysta zaproponował mi wykończyć listwą w kolorze drzwi lub płytkami.

Czy taki montaż został dokonany prawidłowo czy można było nie skracać skrzydła ?

Z góry dziękuję

W taki przypadku trzech różnych majstrow których znam zrobiłoby tak samo - stawiając drzwi na podłodze w mieszkaniu (bo tak jest lepiej: prościej i ładniej)

Chociaż opcja ustawienia ich niżej, na klatce schodowej byłaby teoretycznie możliwa (kwestia podkucia by było miejsce na oscieznicę- no i kto za to zapłaci;) ) to jednak też mam wątpliwości czy to by prezentowalo się lepiej. To jest dyskusyjna kwestia i nie ma tu jednego zdania.