Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć parkiet przed tynkowaniem mechanicznym?

cert1

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Krótki wstęp:

W poniedziałek zaczynają mi tynkować remontowany poziom, który został podniesiony o pół metra w górę (+ nowy dach). Mam w kilku pomieszczeniach gruby parkiet dziesięcioletni z litego drewna. Tynkowanie będzie mechaniczne, nie tradycyjne (nie udało nam się szybko znaleźć dobrych i sprawdzonych tradycyjnych tynkarzy). Z tego co wiem, to taka metoda oznacza większą ilość wody, która może chlapać.

Niektóre ściany są nowe, na niektórych skuty stary tynk, na niektórych pozostał i będzie tylko dołączany nowy na dobudowanym murze.

Parkiet ma dylatację od ściany od 1 cm do nawet 4cm.

Zakupione pomoce:

Posiadam 15mb grubej czterometrowej folii budowlanej (0,3mm), taśmy PCV, silikon wodoszczelny, kilka grubszych folii malarskich i dużo wielkich kartonów.

Co planuję:

Na parkiet położyć kartony, a na nie folię budowlaną. O ile starczy, na folię też rozłożę kartony, aby ochronić folię przed mechanicznymi uszkodzeniami. Folia będzie rozciągnięta do samej ściany, przyklejona w jakiś sposób taśmą PCV.

Szwagier twierdzi, że jakbym tego nie zabezpieczył, to i tak szlag trafi mój parkiet ;)

Pytanie:

Jak zabezpieczyć parkiet przed tą wodą i pracami tynkowymi? Czy ma ktoś jakieś doświadczenie?

Okna i parapety drewniane zapewne zabezpieczą tynkarze, a ja to skontroluję.W końcu to moje parapety i okna :)

Trochę dużo tekstu jak na 'głupie' zabezpieczenie parkietu, ale robię to ze względu na moją żonę, bo ma do niego sentyment..

Pięknie dziękuję za wszelkie uwagi.

Nie żałuj kartonów, daj ze trzy warstwy, na to gruba folia, nawet dwie i będzie ok.

Pamiętaj aby usunąć folię po obeschnięciu tynków, tj. po ok 2 tygodniach.

Przez cały czas, czyli do czasu pełnego wyschnięcia tynków, należy grzać i wietrzyć w takim stopniu, aby usuwać nadmiar wilgoci, a jednocześnie utrzymać temperaturę w pomieszczeniu.

Zalecane parametry to 50%RH i ok. 20oC.

Powodzenia.

Witam

Jezeli wykonujemy prace parkieciarskie, parkiet zabezpieczamy płytamy "pilśniowymi" położonymi na "styk" połączone taśmą przylepną "srebną", na płyte kładziemy mate malarską- "włóknina budowlana" która nie przepuszcza wilgoci, jest antypoślizgowa. Jezeli prace mokre zostały ukonczone wstawiamy osuszacze powietrza z wentylatorami.

-płyty kładziemy przed wczesniej odkurzoną powierzchnią

- mate rozkładamy na "zakładke" 10cm

Zalecane parametry napisał kolega wyzej

Pozdrawiam

(na drugim foto widac włóknine budowlaną)

CAM01327.jpgCAM00457.jpg

Dziekuje kolego "Parkiet"

Pozdrawiam Serdecznie

Jestem zaszczycony pracując na codzień z tak wdzięcznym materiałem, jakim jest drewno, w postaci parkietów, desek, innych elementów arichitektury przestrzennej.

Ten piękny naturalny materiał, potrafi być zarazem bardzo niebezpieczny w nieodpowiednich rękach.

CAM01422.jpgCAM01366.jpg201307152577.jpg