Gość Konto usunięte_12* 02.12.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Prąd (a szczególnie, gdy podniesie komfort korzystania z tej łazienki) nie kosztuje aż tak drogo. Droższe jest zdrowie i życie A przy najbliższej okazji sprzedaj ten kocioł z otwartą komorą komuś, kto ma oddzielną kotłownię i kup z komorą zamkniętą , bo obecny kocioł będzie ci stale "podbierał" do spalania to powietrze, które sam ogrzewa i które dodatkowo elektrycznie podgrzejesz Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Oczywiście netto, brutto wychodzi jakieś 1,64zł za m3 Spisałem prosto ze starej faktury, bo na nowej są już kWh i nie zwróciłem uwagi, że stawka za m3 jest podana tylko netto. Wiadomo, że tyle nie płacę w rzeczywistości za m3 gazu bo dochodzi oplata dystrybucyjna zmienna, opłata dystrybucyjna stała, abonament Z tym, że prądem wyjdzie tyle co za sam abonament. No i dystrybutor podaje ceny 2x wyższe? dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.12.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Cenę gazu najprościej podać metodą podzielenia kwoty brutto przez ilość m3, tak jest prosto i bez kombinowania.Natomiast energia z gazu jest prawie trzykrotnie tańsza od energii elektrycznej, a w porównaniu do prądu w niskiej taryfie - o około 30%.Przy czym robiąc ogrzewanie, trzeba pamiętać o trendach i perspektywach - gaz ziemny na świecie ostatnio mocno tanieje, znajdowane są nowe złoża i nowe sposoby wydobycia - więc może tanieć dalej, natomiast energia elektryczna na 100% będzie szła mocno w górę z powodu unijnej polityki klimatycznej.Więc nawet pompa ciepła, teraz trochę tańsza od gazu, za 5lat może być już droższym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Natomiast energia z gazu jest prawie trzykrotnie tańsza od energii elektrycznej, a w porównaniu do prądu w niskiej taryfie - o około 30%. KWh to nie ogrzewanie. A ogrzewanie jest tańsze i to sporo prądem. W 1990 gdy zaczynałem za 1 kWh można było kupić 1m3 gazu. i też prądem, dobrze zrobione było taniej. Zawsze lepiej pisać o ogrzewaniu. Ci co się nie znają lub chcą coś oszukać podają ceny kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.12.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 To zależy za który miesiąc.Za listopad 210zł tj. 88m3 Cena za metr w przybliżeniu 1,33zł/m3 i ok 55zł abonamentu (oplata sieciowa stała, zmienna itd.) Mam jeszcze kuchenkę gazową. Przede wszytkim to jakiś żartowniś z gazowni zrobił Ci taryfę W3 z bardzo drogim abonamentem który nie jest adekwatny do twojego zużycia gazu. W listopadzie zużyłeś około 660 kWh energii z gazu. Prądy by Cię kosztował w tym momencie w granicach 300 zł jeśli zrezygnowałbyś całkowicie z gazu. Prawdopobnie mniej bo odpadło by grzanie tej masy powietrza która wpada do łazienki. Myślę że najsensowniej w Twoim przypadku jest zmienić taryfę + wymiana kotła na taki z zamknieta komorą spalania. Druga opcja która tez się wiąże z inwestycją to przejść w całosci na elektrykę i podziekować gazowni. Ale tutaj nie jestem przekonany bo bojler+kocioł elektryczny(lub konwektory) + płyta indukcyjna+ robota elektryka nie będzie za darmo. Wyniesie chyba więcej niż wymiana kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts