Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wentylacją

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

Prąd (a szczególnie, gdy podniesie komfort korzystania z tej łazienki) nie kosztuje aż tak drogo. Droższe jest zdrowie i życie :yes:

A przy najbliższej okazji sprzedaj ten kocioł z otwartą komorą komuś, kto ma oddzielną kotłownię i kup z komorą zamkniętą :), bo obecny kocioł będzie ci stale "podbierał" do spalania to powietrze, które sam ogrzewa i które dodatkowo elektrycznie podgrzejesz ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Oczywiście netto, brutto wychodzi jakieś 1,64zł za m3

Spisałem prosto ze starej faktury, bo na nowej są już kWh i nie zwróciłem uwagi, że stawka za m3 jest podana tylko netto.

Wiadomo, że tyle nie płacę w rzeczywistości za m3 gazu bo dochodzi oplata dystrybucyjna zmienna, opłata dystrybucyjna stała, abonament

Z tym, że prądem wyjdzie tyle co za sam abonament. No i dystrybutor podaje ceny 2x wyższe? dlaczego

Cenę gazu najprościej podać metodą podzielenia kwoty brutto przez ilość m3, tak jest prosto i bez kombinowania.

Natomiast energia z gazu jest prawie trzykrotnie tańsza od energii elektrycznej, a w porównaniu do prądu w niskiej taryfie - o około 30%.

Przy czym robiąc ogrzewanie, trzeba pamiętać o trendach i perspektywach - gaz ziemny na świecie ostatnio mocno tanieje, znajdowane są nowe złoża i nowe sposoby wydobycia - więc może tanieć dalej, natomiast energia elektryczna na 100% będzie szła mocno w górę z powodu unijnej polityki klimatycznej.

Więc nawet pompa ciepła, teraz trochę tańsza od gazu, za 5lat może być już droższym rozwiązaniem.

Natomiast energia z gazu jest prawie trzykrotnie tańsza od energii elektrycznej, a w porównaniu do prądu w niskiej taryfie - o około 30%.
KWh to nie ogrzewanie. A ogrzewanie jest tańsze i to sporo prądem. W 1990 gdy zaczynałem za 1 kWh można było kupić 1m3 gazu. i też prądem, dobrze zrobione było taniej. Zawsze lepiej pisać o ogrzewaniu. Ci co się nie znają lub chcą coś oszukać podają ceny kWh.

To zależy za który miesiąc.Za listopad 210zł tj. 88m3

Cena za metr w przybliżeniu 1,33zł/m3 i ok 55zł abonamentu (oplata sieciowa stała, zmienna itd.)

Mam jeszcze kuchenkę gazową.

Przede wszytkim to jakiś żartowniś z gazowni zrobił Ci taryfę W3 z bardzo drogim abonamentem który nie jest adekwatny do twojego zużycia gazu.

W listopadzie zużyłeś około 660 kWh energii z gazu. Prądy by Cię kosztował w tym momencie w granicach 300 zł jeśli zrezygnowałbyś całkowicie z gazu. Prawdopobnie mniej bo odpadło by grzanie tej masy powietrza która wpada do łazienki.

Myślę że najsensowniej w Twoim przypadku jest zmienić taryfę + wymiana kotła na taki z zamknieta komorą spalania.

Druga opcja która tez się wiąże z inwestycją to przejść w całosci na elektrykę i podziekować gazowni. Ale tutaj nie jestem przekonany bo bojler+kocioł elektryczny(lub konwektory) + płyta indukcyjna+ robota elektryka nie będzie za darmo. Wyniesie chyba więcej niż wymiana kotła.