Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaparowane okna oraz ściana i pleśń

Recommended Posts

"Podobno każda interwencja w taki dom jak mam ja czyli już dawno pełnoletni wywołuje rewolucję a jak się ona objawi to jest trudne do przewidzenia"

Uprawiasz MNIEMANOLOGIĘ pospolitą!

Są ludzie, którzy umieją budować czy remontować, bo WIEDZĄ jak to się robi.

Takich trzeba szukać.

Ale żeby ich znaleźć to samemu trzeba też wiedzieć co nieco.

Adam M.

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tych zagadnieniach nie ma nic "trudnego" tylko trzeba chcieć je poznawać.

Proste mechanizmy tu się dzieją ... ciepło ucieka narożnikami jak wściekłe ..

powierzchnia przegrody jest zimna, plus wilgotne powietrze = kondensacja.

Parametry powietrza i pary wodnej są bardzo dokładnie zbadane, przebadane, wybadane itp...

tu nie ma nic do powiedzenia chłopska filozofia.

Przepływ ciepła też jest przebadany, materiały też mają swoje cechy, jak przewodność cieplna.

Można i trzeba używać do projektowania rozwiązań numerycznych.

A nie latać z kamerką później i szukać błędów.

Edytowane przez מרכבה

Co to za słowo mniemanologia - i jakaż cenna uwaga,szkoda że zupełnie zbędnna.Gdybym umiała to cokolwiek to robiłabym sama , te cokolwiek to potrafi 80 procent pseudo - fachowców w tym kraju.Na marginesie to murator chyba służy głównie takim ludziom jak ja a nie tym co plotą trzy po trzy byleby tylko pleść.Dziękuję za uwagi .

Wiesz skąd to się bierze ? bo właśnie te 80% "fachowców" papla wg chłopskiej filozofii.

Ba zobacz różne produkty, to wszędzie nacisk, aby oddychały .. bzdura.

https://www.youtube.com/watch?v=3idRlbtI8IE za friko do nie komercyjnych celów, program to analizy wysychania przegród.

Moja symulacja wełna vs EPS... która potwierdza, na mory mur tylko EPS.. bo inaczej nici z izolacji

http://www.info-inz-media.com/oprogramowanie.htm do 500 węzłów free .. 3D analiza przepływu ciepła.

http://kornicki.com/antherm/PL/index.htm

Olimpie Forum to co napisałeś to jest właśnie czarna magia a tym gorzej dla mnie bo jestem przed ocieplaniem domu.Szkoda że nie ma tu opcji że spec od okien czy dociepleń wymienia się rzetelnie wiedzą jaką posiada, a ja w zamian oferuję mu wiedzę z mojej dziedziny.Oczywiście opcja byłaby tylko dla uczciwych.

Nie doczytałaś!

Nie każę Ci umieć czegokolwiek wykonywać, tylko ROZUMIEĆ to, co ma być zrobione!

"Na marginesie to murator chyba służy głównie takim ludziom jak ja a nie tym co plotą trzy po trzy byleby tylko pleść."

Służył... kiedyś...

Zobacz uważnie jaki jest teraz!

Głównie - komercja.

Każdy wciska co może i jak umie każdemu naiwnemu, jakiego złapie.

"Szkoda że nie ma tu opcji że spec od okien czy dociepleń wymienia się rzetelnie wiedzą jaką posiada, a ja w zamian oferuję mu wiedzę z mojej dziedziny"

Jest taka opcja.

Tylko...

Myśleć trzeba i ziarno od plew oddzielać.

"Oczywiście opcja byłaby tylko dla uczciwych. "

A są tacy w tym kraju?

(Obejrzyj system prawny - wszyscy winni!)

No, poza tym forum...

Znasz tu nieuczciwych?

:lol:

Adam M.

To chyba dobrze, że przed ociepleniem, można będzie coś konkretnego zaproponować.

może swój wątek ? jakieś foty, tego co jest..np

Może opiszę jak robi się izolację u rodziców, ta izolacja jest podzielona na etapy, ściana po ścianie, wniosek jest prosty, nikt nie będzie dawał marnej 10cm warstwy, czy nawet 20cm .. aby tylko sumienie uspokoić. Na pierwszy sztych idzie izolacja ściany północno-zachodniej.

I północno-wschodniej. Podparcie schodów wejściowych, żelbetowych, oraz oddzielenie ich od płyty, swobodnie ma przejść 50cm izolacji.

Okna od północy też zmniejszone do minimum/ brak. Na większej ścianie N-W jest tylko dwoje okien, to garażowe zostanie zamurowane.

To od "salonu" nowe i fix ..w izolację. Która od samego posadowienia, aż po szczytową ścianę, oraz zastąpienie tej szczytowej ściany czymś lekkim.

Tak aby izolacja ściany płynnie przechodziła w izolację strychu. Ściana S-W posiada dwa balkony z górną loggią .. gdzie potrzeba

to przerobić w zimowy "ogród" i też wszytko fix.

Na koniec rozprowadzenie WM.. rozebranie komina, drugi już jest tylko kikut pod blachą .. przy wymianie dachu skrócił się o głowę ...

Dymny komin zostanie w raz z izolacją stropu rozebrany, gaz do granicy sobie panowie z gazownictwa będą musieli zabrać rury ..

bo ścianę szpeci skrzynia ... ich. Główne ogrzewanie ? solar .

Każdy wciska co może i jak umie każdemu naiwnemu, jakiego złapie.

mnie nie wliczaj, bo niczego nie produkuję, tylko wodę psuję tym co chcą coś wciskać .. przez to czasem wojenki są ..

adam: gdzieś pisałem - dawniej była wymiana informacji, wymuszona bo wymuszona ale jednak, obecnie specjalistą jest ten kto wykupi ogłoszenia i potem umie powiedzieć weź proszek X, grunt Y, zasypkę Z naszej firmy, posmaruj, nalep i będzie jak trzeba...

W tym opisywanym domu zastanawia mnie jedno - czy aby ci co zamurowywali ciągi wentylacyjne w domu, nie wymusili w jakiś sposób obiegu powietrza w inny sposób (np konstrukcja dachu), bo nie wydaje mi się by poprzednicy naszej forumowiczki żyli sobie ileś lat w grzybie...

Grzyb to zjawisko dość powszechne, wchodzę do pierwszego lepszego ceglaka z plastikami i wiem że grzyb murowany.

Czemu tak ? bo jak chłopki kupują okna plastykowe .. nie po to aby wietrzyć .. tylko aby na chama oszczędzać.

http://www.meritum-krosno.pl/nieruchomosci/dom/krosnienski/jedlicze/90/id/8282538.aspx typowy przykład ..

http://www.meritum-krosno.pl/nieruchomosci/dom/brzozowski/domaradz/577/id/9868734.aspx i tak by naście stron .. takimi domami .. ściany 2,5 cm izolacji .. bo tyle daje 50cm cegły ..

ale plastyk musi być ..

Edytowane przez מרכבה

Jeśli wietrzysz ładnie grzecznie i jest mało % wilgotności, szafy stoją daleko od ścian .. tj te 10cm .. jeszcze przejdzie.

Ty na pewno jesteś świadomy że wentylacja być musi .. to co widzę w innych przypadkach świadczy o jednym

na chama .. co mi tu będzie wiało ...

Na pewno masz 20-30 % wilgotności przy +20 wewnątrz :) dokładnie wiem co jest u mnie ..

wredna płyta balkonowa włazi sobie nad pokój .. i to traktuję jako wyznaczniki że grzybków może nie być i w takich chamskich miejscach .. ale warunek prosty .. wietrzenie i grzanie ..

inaczej...

Aspergillus niger

Edytowane przez מרכבה

Nie wierz każdemu z tych panów. Jeden będzie namawiał do zrobienia paru zdjątek kamerą termowizyjną bo zainwestował parę tysięcy i musi mu się to zwrócić i jak już to zrobisz to co, ocieplisz sobie kawałek mieszkania ciekawe jak? Kolejny wynalazł genialną szybę i zamiast to opatentować dać do produkcji to pokazuje zdjęcia, jest tylko jeden problem pewnie koszt tego genialnego okna wykonanego w garażu przekracza kilkukrotność wykonania okna pasywnego dowolnej firmy na rynku, szemruje tutaj pojęciami typu kowekcja, przegroda izolowana itd. a potem liczy lambdę muru z cegły grubości 50 cm i wychodzi mu że ma więcej niż dowolna ściana z porothermu pokryta styropianem 12 cm, wszyscy czytają tą bzdurę i nikt jakoś mu uwagi nie zwróci.

Teraz co do twojego problemu musisz zrobić kilka czynności:

1. Zgłosić do administratora domu, że w twoim mieszkaniu jest zbyt duża wilgotność.

2. Poprosić o zbadanie przegrody jak dumnie to nazywa pan od genialnego okna zwanej dachem, bo prawdopodobnie w jej strukturze znajduje się główne źródło problemu, pewnie została źle wykonana i przez nią ucieka ci ciepło.

3. Niestety na cito musisz zmienić wentylację w mieszkaniu czy ci się to podoba czy nie, zimę jakoś musisz przeżyć, na początek wytnij uszczelki w oknach. Jak zauważyłeś pewnie wilgoć gromadzi się w okolicach rogów pokoju na górze co jest normalne w źle wentylowanym pomieszczeniu, jeżeli doda się do tego niewłaściwie zaizolowany dach to już duży problem.

Nie przejmuj się gadaniem tych panów o niskiej lambdzie ścian to bzdura, jeżeli mieszkasz w boku z wielkiej płyty to jest problem ale tylko w rachunkach za ogrzewanie, jeżeli w robionych z tzw przez pana cegły (z reguły to BK lub pochodne kermazytu czyli ciepłe ściany jednowarstwowe) to są dużo cieplejsze o wielkiej płyty i większości konstrukcji domów jednorodzinnych budowanych do początku lat 90-tych.

PS.

Audytor energetyczny jakby co :)

Ja kupiłam w zeszłym roku dom w dobrym stanie.

1. Zgłosić do administratora domu, że w twoim mieszkaniu jest zbyt duża wilgotność.

Umiesz czytać ? O czym piszesz o jakim administratorze? Pismo do siebie ma wysłac czy do męża?

Następny nawiedzony co czytac nie potrafi.

Audytor energetyczny jakby co

O ceny nie podłał, znaczy na priw poszło ?

Kolejny wynalazł genialną szybę i zamiast to opatentować dać do produkcji to pokazuje zdjęcia,
nie jest genialna, stąd poszła jako odpad.. w świat. Ale dobrze działa jako pokaz siły nauki nad czereśniactwem.

a potem liczy lambdę muru z cegły grubości 50 cm i wychodzi mu że ma więcej niż dowolna ściana z porothermu pokryta styropianem 12 cm, wszyscy czytają tą bzdurę i nikt jakoś mu uwagi nie zwróci.
pokaż gdzie to wyczytałeś ... panie mądry :mad: bo widzę że za grosz nie rozumiesz tego co się pisze, sklejasz zadania z różnych wątków i tylko zamęt robisz. Zresztą nie pierwszy raz.

2. Poprosić o zbadanie przegrody jak dumnie to nazywa pan od genialnego okna zwanej dachem, bo prawdopodobnie w jej strukturze znajduje się główne źródło problemu, pewnie została źle wykonana i przez nią ucieka ci ciepło.
kolejny przebłysk geniuszu .. może na miotle ulatuje.

Audytor energetyczny jakby co
:rotfl: a o mostkach temicznych ty słyszał ? czy jeszcze to nie dotarło .. a może audytor po "studiach" podyplomowych ? może na turystyce i rekreacji nie było co robić ..

Nie przejmuj się gadaniem tych panów o niskiej lambdzie ścian to bzdura

:rotfl::lol2::rotfl: kolejny przykład pana wszech wiednego .. akurat niska lambda to coś dobrego .. no ale tego na nie ucząc, na studiach .. tylko kursach po robienie świadectw.

Edytowane przez מרכבה

adam: gdzieś pisałem - dawniej była wymiana informacji, wymuszona bo wymuszona ale jednak, obecnie specjalistą jest ten kto wykupi ogłoszenia i potem umie powiedzieć weź proszek X, grunt Y, zasypkę Z naszej firmy, posmaruj, nalep i będzie jak trzeba...

W tym opisywanym domu zastanawia mnie jedno - czy aby ci co zamurowywali ciągi wentylacyjne w domu, nie wymusili w jakiś sposób obiegu powietrza w inny sposób (np konstrukcja dachu), bo nie wydaje mi się by poprzednicy naszej forumowiczki żyli sobie ileś lat w grzybie...

Panowie ja nie mam grzyba - jeszcze , pojawiła się wilgoć w narożniku salonu z wielkości dłoni.Grzyba nie było bo ściany były czyste poza łazienką.Wentylacja to tylko ze starych okien które będę wymieniać.

[quote name=Podparcie schodów wejściowych, żelbetowych, oraz oddzielenie ich od płyty, swobodnie ma przejść 50cm izolacji.

Okna od północy też zmniejszone do minimum/ brak. Na większej ścianie N-W jest tylko dwoje okien, to garażowe zostanie zamurowane.

[/quote]

Z tym Panem już skończyłem dyskusję bo poprawia bzdury we własnych postach wcześniej napisanych (poprzednio od inaczej brzmiał).

Nie ma Pan pojęcia o czym pan pisze przykro mi to stwierdzić, myli pan pojęcia związane z wentylacją a mostkami termicznymi. Dla pana informacji każdy budynek oddawany do użytku posiada takowe, są one wliczane w koszty zużycia energii i paru innych jak dla pana tajemniczych zagadnień fizycznych ale nie mają nic wspólnego z zawilgoceniem rogów mieszkań, jakby tak było jak pan majaczy to największym mostkiem termicznym jest płyta balkonowa co zgodnie z pana sugestią w każdym mieszkaniu powodowałaby mały potop. Może chwilę refleksji u pana spowoduje informacja, że pięterko niżej takich dolegliwości nie ma ciekawe dlaczego, chyba że .... wkraplanie wody na przegrodzie występuje w wyniku niesprawnej wentylacji. Jakby pan nie był takim zarozumiałym ignorantem i pochylił się nad problemem to wnioski są proste. Kominy wentylacyjne są zamontowane na dachu odcinek pomiędzy dachem a mieszkaniem tego pana jest stosunkowo krótki, dlatego ludzie budują kominy stosunkowo duże aby była odpowiednia siła ciągu wentylacyjnego, tutaj ten ciąg jest zaburzony i nie ma prawidłowej wymiany powietrza, może sąsiad łazienkę poszerzył kosztem przekroju wentylacji, ptaszki sobie gniazdka uwiły, niestety u tego pana będzie to najbardziej odczuwalne.

Do pana specjalisty od wylewania posadzek, krótkie info. Początek dyskusji "Kupiliśmy mieszkanie na 4-tym piętrze bloku". Do pańskiej wiadomości robi się audyty całych bloków i nie wykonują tego poszczególni lokatorzy mieszkań tylko zarządy wspólnot, spółdzielni lub administratorzy budynków, bo tacy istnieją i odpowiadają za całość obiektu i do nich należy zgłaszać problemy, bo lokator wykupił tylko mieszkanie natomiast odpowiedzialnością ww. osób jest dbanie o stan obiektu, jakby było inaczej to pan najlepszy doradca posadzkowy sam by sobie sprzątał klatkę, reperował drzwi wejściowe a jakby mu na łeb leciało to i dach nad mieszkaniem poprawiał, a na klatkę schodową ze świeczką wchodził i wodę ze studni pobierał a nieczystości w nocniku z balkonu wylewał.

Podtrzymuję moje wcześniejsze sugestie o rozszczelnieniu okien i spacerku do administracji obiektu żeby sprawdzić dach i siłę ciągu wentylacyjnego. Niestety dach jest najsłabszą przegrodą termiczną w całej fizyce budynku.

PS.

tym stwierdzeniem obalam teorię o pracy zarobkowej na rzecz tego lokatora taką pracę może mi tylko zlecić administracja budynku na wniosek jakiś tam prezesów wspólnot czy spółdzielni. Na tym kończę dyskusję w tym wątku :)

tobie chłopie się coś jaź rozdwaja. cytujesz z zupełnie innego wątku tekst/

Nie ma Pan pojęcia o czym pan pisze przykro mi to stwierdzić, myli pan pojęcia związane z wentylacją a mostkami termicznymi.

nie mylę żadnych pojęć, jesteś koleszko z gatunku tych ludzi, którzy lubią działać na nerwy.

Ja odnoszę dokładnie to samo wrażenie że to kolega nie wie o czym pisze.

Mostek termiczny = zimne miejsce na powierzchni przegrody, w kontakcie z ciepłym wilgotnym powietrzem kondensacja być musi.

Nie wiem co chcesz koleszko udowodnić, tym swoim właśnie zarozumiałym tonem ..

zagadnień fizycznych ale nie mają nic wspólnego z zawilgoceniem rogów mieszkań
mają bardzo prosty związek, ponieważ jest tam zimno + ciepłe wilgotne powietrze = kondensacja. jeśli tego nie pojmujesz to co z ciebie za audytor.. chyba samozwańczy ..

jest płyta balkonowa co zgodnie z pana sugestią w każdym mieszkaniu powodowałaby mały potop
może oświecisz co trzeba zrobić aby woda w takich miejscach się nie kondensowała? bo ja dokładnie wiem o czym mowa.. ty robiąc kurs za piątkę i jajo .. nie masz widocznie pojęcia

że zimne miejsce = prawie pewne miejsce wytrącania się pary wodnej z powietrza.

czytanie ze zrozumieniem u koszoleszki szwankuje :bash: starałem się być grzeczny .. bo wypadało by prę k i ch rzucić .. :mad:

"Panowie ja nie mam grzyba - jeszcze , pojawiła się wilgoć w narożniku salonu z wielkości dłoni"

No, na razie jest tylko hodowla. Całkiem dobra. Trzeba trochę poczekać...

"Wentylacja to tylko ze starych okien które będę wymieniać. "

Po co?

Są nieładne?

Bo...

Te nowe będą MUSIAŁY mieć dziury!!!

Nawiewniki lub powycinane uszczelki.

Lajf is brutal!!!

Adam M.