Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaparowane okna oraz ściana i pleśń

Recommended Posts

no właśnie: kratki!

bo nawet jak się rozszczelni okna, a w kratkach wentylacyjnych w kuchni i łazience nie ma odpowiedniego ciągu, to niewiele to nie da.

Trzeba zrobić "obrzęd gromniczny" (ogień świecy przy kratce pokaże czy zaciąga). Tudzież przyłożyć kartkę papieru - jak ją zaśsie tak, że się będzie sama trzymała to znaczy, że jest właściwy wyciąg. W innym wypadku trzeba to usprawnić.

(to są porady z kategorii abecadła dla użytkownika zakładającego wątek - nie wdając się w przewijające się tu wywody naukowe)

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(to są porady z kategorii abecadła dla użytkownika zakładającego wątek - nie wdając się w przewijające się tu wywody naukowe)
wywody są potrzebne, ponieważ ukazują, jedną prawdę już nauka radziecka zna takie przypadki .. a tylko wyrobiona w szkole niechęć do nauki torpeduje zdobywanie tej wiedzy przez ogół.

no właśnie: kratki!

bo nawet jak się rozszczelni okna, a w kratkach wentylacyjnych w kuchni i łazience nie ma odpowiedniego ciągu, to niewiele to nie da.

Trzeba zrobić "obrzęd gromniczny" (ogień świecy przy kratce pokaże czy zaciąga). Tudzież przyłożyć kartkę papieru - jak ją zaśsie tak, że się będzie sama trzymała to znaczy, że jest właściwy wyciąg. W innym wypadku trzeba to usprawnić.

Panowie specjaliści,moje kratki wentylacyjne to:

wykuta dziura w łazience ,podłączony wentylator i wypuszczona rura na zewnątrz-teraz już wiem że zbędny montaż bo zero ciągu,przy włączonym-ciąg znikomy

wykuta dziura w kuchni zamontowany okap,wypuszczona rura na zewnątrz,przy włączonym ciąg że konia by wciągnęło,na postoju zero ciągu.Mam natomiast dwa kominy i mam zamiar wkuć się w te kominy i wykorzystać wentylację grawitacyjną ale to dopier jak dostanę pełną ekspertyzę kominiarską.Nadmienię jeszcze że te wypuszczanie rur na zewnątrz to były pomysły ,,fachowców" - jak się okazało zupełnie pozbawione sensu.Dlatego siedzę czytam,czytam i nawet próbuję brnąć przez wątek Pana Adama którego uważałam za oszołoma(przepraszam)niestety informacje w nim zawarte jak dla mnie są trochę za trudne.Cały czas zastanawia mnie fakt jak w budynku poniemieckim z pięcioma przewodami kominowymi nie ma ani jednej kratki wentylacyjnej???

W starych blokach po założeniu szczelnych drzwi wejściowych do mieszkania i klatki, okien , wentylacja grawitacyjna to mit, dodatkowo wychodzą smrody od innych sąsiadów bo ciąg wentylacyjny jest podłączony do kilku mieszkań co cwany jeszcze zamontuje okap i podłączy do kratki w kuchni :D i dodatkowo zaburzenia cugu są, jak jest kontrola to odłączają rurę i jest git ;). Problemów nie ma jak w bloku jest ogrzewanie bez podzielników i każdy wietrzy i grzeje ale jak są podzielniki to jest wielka kupa a nie wentylacja grawitacyjna bo ludzie siedzą z zamkniętymi oknami i kratkami wentylacyjnymi w mieszkaniu żeby nie wiało. :D

"Cały czas zastanawia mnie fakt jak w budynku poniemieckim z pięcioma przewodami kominowymi nie ma ani jednej kratki wentylacyjnej??? "

WENTYLACJA NATURALNA!

Tylko...

Trzeba rozumieć co to jest!

Pieców już, jak rozumiem, nie ma?

Znaczy - POPSUTA!!!

Wypadałoby ja NAPRAWIĆ/ZMIENIĆ/UWSPÓŁCZEŚNIĆ

.Albo....

ZASTĄPIĆ wentylacją mechaniczną przy okazji TERMOMODERNIZACJI budynku.

"... i nawet próbuję brnąć przez wątek ..."

Się chwali, ale...

To wymaga dość specyficznego języka tej branży, to czasem się wydaje, że ktoś gada chińskim...

Uda się bo musi!

Uszy do góry!

Adam M.

"...informacje w nim zawarte jak dla mnie są trochę za trudne...."

Pytaj o to, czego nie wiesz.

Jeżeli tylko będę umiał - postaram się przystępnie wyjaśnić.

A.M.

Edytowane przez adam_mk

W poniemieckim budynku nie ma wentylacji? Nominalnie i oryginalnie wentylacja byłą taka, że płomień ciągnęło aż miło.Problem a dokładniej jak mawiał Wieniawa schody pojawiły się wówczas kiedy ileś lat później rodzimi fachowcy zmieniali coś po swojemu z dowolnych powodów: by robiło im się łatwiej, by nie zajmowało to tyle czasu, bo im się nie chciało, bo... Jeśli zaczął to ktoś kto wiedział co i jak to jeszcze jeszcze, ci co przyszli po nim - Bohu pomyłuj......

Nie wiem czy tu, ale ktoś podnosił "argument" że na ostatnim piętrze wentylacja nie dział .. czy coś.

Mam łazienkę gdzie kratka wpada w otwór kominowy 14x27cm ... mimo że do szczytu komina od kratki jest tylko 3,5m

ciąg jest na tyle duży że wentylator sam z siebie na tym ciągu się porusza...

Lekki papier rzopiennyj tj listek tego papieru przyłożony do kratki ma się do niej przykleić .. to jest moja metoda na sprawdzanie ciągu kominowego..

Wpadła mi do łapki książka o mykologi, gdzie w Prusach czy Śląsku pod jeszcze teutońskim panowaniem... były powołane specjalne komisje do walki z grzybem chałupianym.

Powód jest prosty w takich domach ... 50cm litej cegły daje U 1,25 W/m2K

0,5m/0,8 W/mK = 0,625 m2K/W dodać opory przejmowania ciepła Rsi i Rse = 0,17 m2K/W

daje to 0,795 m2K/W co daje U = 1/R = 1/0,795=1,257 na pamięć już tą wartość znam.

Teraz jaka będzie temp na powierzchni ściany ...

-5 na zewnątrz + 20 wewnątrz ..

Tx =20-(dt*Suma Rx)/Rt

Tx szukana temp

dt wiadomo

Suma oporów do danej warstwy .. tu tylko powietrze .. Rx= Rsi=0,13

Rt suma oporu całej przegrody .. 0,795

Tx=20-((25*0,13)/0,795)=20-4,08 = 15,92 stC

Edytowane przez מרכבה

Jest, tylko nikt jej nie widzi....

Szparami w oknach przez pokoje do paleniska (piece ogrzewające dom) i dalej kanałem dymowym na zewnątrz.

Adam M.

tak dokładnie jest .. właśnie każdą szczelinką, bez super uszczelek, taki dom właśnie się wentyluje ..cóż

ciekawe kto jest tym nawiedzonym ;)

Edytowane przez מרכבה

Cóż, to wychodziło z "technologi" nikt o to nie dbał .. o szczelność i samo z siebie wychodziło ok ..

dobrze ? dobrze to tak sobie czas mijał...

takie wentylowanie teraz, to nie nasycony dom ciepło ...

a o ścisłość chodzi.. to nie ma domów pasywnych .. tylko domy które spełniają ten standard,

co oznacza że wiele jest dróg do celu ...

Edytowane przez מרכבה

"ja do Pana z ..."

Rozumiem.

Zawsze zachęcałem aby WIDZIEĆ to, na co się patrzy.

Aparat fotograficzny tylko patrzy, bo więcej nie umie!

Mnie chodzi o to, aby budujący WIDZIELI!

:lol:

Bardzo się cieszę, że ZOBACZYŁAŚ, to teraz już będzie " z górki".

Ludzie na Księżyc polecieli i wrócili - to dom da się z cała pewnością DOBRZE wybudować - bo to przecież łatwiejsze!

Adam M.

Ten od sloganów i mniemanologii nie potrafi wyjaśnić CZEMU MA BYĆ TAK - JAK RADZI.

Poznać go można po tym, że mówi - bo tak ma być, bo tak będzie dobrze...

A co do wyjaśnień (bo czasem można jakieś usłyszeć)...

Trzeba umieć rozpoznać czy wyjaśnienia mają sens czy nie .

I to jest ta wiedza o budowaniu.

W końcu...

Budowa domu to swoisty eksperyment z dziedziny fizyki, chemii i matematyki.

Trochę wiedzy z tych dziedzin budujący MUSI posiadać, żeby nie wtopić.

Adam M.

Nie wiem czy tu, ale ktoś podnosił "argument" że na ostatnim piętrze wentylacja nie dział .. czy coś.

Mam łazienkę gdzie kratka wpada w otwór kominowy 14x27cm ... mimo że do szczytu komina od kratki jest tylko 3,5m

ciąg jest na tyle duży że wentylator sam z siebie na tym ciągu się porusza...

Lekki papier rzopiennyj tj listek tego papieru przyłożony do kratki ma się do niej przykleić .. to jest moja metoda na sprawdzanie ciągu kominowego..

Wpadła mi do łapki książka o mykologi, gdzie w Prusach czy Śląsku pod jeszcze teutońskim panowaniem... były powołane specjalne komisje do walki z grzybem chałupianym.

Powód jest prosty w takich domach ... 50cm litej cegły daje U 1,25 W/m2K

0,5m/0,8 W/mK = 0,625 m2K/W dodać opory przejmowania ciepła Rsi i Rse = 0,17 m2K/W

daje to 0,795 m2K/W co daje U = 1/R = 1/0,795=1,257 na pamięć już tą wartość znam.

Teraz jaka będzie temp na powierzchni ściany ...

-5 na zewnątrz + 20 wewnątrz ..

Tx =20-(dt*Suma Rx)/Rt

Tx szukana temp

dt wiadomo

Suma oporów do danej warstwy .. tu tylko powietrze .. Rx= Rsi=0,13

Rt suma oporu całej przegrody .. 0,795

Tx=20-((25*0,13)/0,795)=20-4,08 = 15,92 stC

Z powyższego wynika prosty wniosek, że zawilgocenie ścian pomieszczeń nie wynika wyłącznie z parametrów powietrza w jego wnętrzu.

O zawilgoceniu decyduje wilgotność powietrza i temperatura powierzchni ścian.

Pozdrawiam.

Parkiet: ależ tego nikt nie neguje. Dowcip polega jednakże zwykle na tym, że najłatwiej i najszybciej można zmienić wilgotność powietrza i temperaturę tegoż. To pierwsze to po prostu jego wymiana mniej lub bardziej przymusowa (najszybciej: okna na przestrzał....) to drugie - inwestycje we wsad do c.o i podkręcenie termostatu w okolice znaku max. W domach gdzie co nie ma pozostaje to drugie...