Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaparowane okna oraz ściana i pleśń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O zawilgoceniu decyduje wilgotność powietrza i temperatura powierzchni ścian.

Pozdrawiam.

dokładnie to jest jak stan domyślny.. o czym nie raz nie dwa pisałem, że zimna powierzchnia plus ciepłe wilgotne powietrze = kondensacja. Pisałem też że, aby w pasywnym takie coś zrobić trzeba mieć w domu saunę. Wszędzie ciepło na ścianach to i bardzo ciężko aby coś się kondensowało na ścianie. Ale tu mamy kliniczne przypadki truposzy termicznych .. izolacji to prawie nie ma, plus jeszcze niewiedza że ciągłość izolacji to świętość= problemy. Doraźne leczenie skutków to; wietrzyć- grzać- wietrzyć-grzać .. okna rozwarte i grzanie .

Tylko później larum grają, ponieważ po nogach ciągnie.

Oczywiście że tak, ale jak by nie to że rodzice mają durszlak w postaci okien skrzynkowych i różnych drzwi nieszczelnych to grzyb murowany.

Przytaczałem przykład pierońsko trudnego miejsca .. gdzie płyta balkonu O U 3,4 W/m2K zachodzi nad pokój.

Jeśli teraz w takim stanie braku izolacji, uszczelnić dom = grzyb. Sahara w domu u mnie zawsze była, nieświadomy kiedyś tego

nie wiedziałem że to dobrze i źle ..

dobrze bo niema grzybków, źle bo sucho .. z dwojga złego wolę sucho. Aby móc coś z tym zrobić, trzeba dać kożuszek z izolacji

w tedy można dać okna fix + WM

Nie każdy zrozumie sens obliczeń
sens jest prosty, aby w główce kiełkowało to że nic z powietrza we wzorach nie jest.

Tylko poprzedzało to empiryczne dochodzenie, wystarczy udać się na którą politechnikę i na wydział fizyki budowli ..

zobaczyć jak na bieżąco bada się praktyką teorię i tak w koło ..

jeśli by nie było tego .. to nadal by nas w ciula robili .. jak z tym

http://cieplej.pl/imgturysta/file/doe/DOE2010-wyklady/panel_doradcow/11-Dusza_K-Wybrane_zagadnienia_przenikania_ciepla_i_pary_wodnej.pdf .

Teść mojego brata pełen zachwytu nad tym materiałem wybudował dom z ścianami 1W ..z "ciepłej ceramiki" tylko jakimś dziwnym trafem

nie może dogrzać domu ..bo rachunki za gaz = ruina .. teraz ktoś kto liczył ścianę z "ciepłego szmelcu" i przyjmował dane "przetwórcy"

to popełniał gruby błąd, nie doszacowania.

Edytowane przez מרכבה

• 1 year później...

Odgrzebię stary temat, bo nie ma sensu bym zakładał nowy. Dodam tylko, że przeczytałem cały ten wątek oraz wiele innych informacji w internecie.

Krótko opiszę moją sytuację.

Mieszkam na 3 piętrze w trzypiętrowym bloku. Mieszkanie narożne (południowy-zachód). Blok oddany do użytku 3 lata temu. Gdy przychodzi okres jesienno-zimowy okna parują i to bardzo. Mam wywietrzniki w oknach. Na początku wywietrzniki zatkałem bo wiało zimnem. Gdy poczytałem w internecie to je odetkałem bo miało pomóc na parowanie okien, niestety nie zauważyłem efektów. Mieszkanie staram się wietrzyć. Minusem jest (wiem ale nie mam innego wyjścia) pranie, które muszę suszyć w mieszkaniu. Kominiarze byli, sprawdzali - w kuchni mam 2 kratki i ponoć jest ok. W łazience jest mały ciąg i mają zakładać wentylator ciągu kominowego czy jakoś tak. W każdym bądź razie ma to wspomóc wentylację. Poza oknami, nie zauważyłem by gdzieś zbierała się/skraplała woda poza jednym miejscem. Pomiędzy pokojami (w środku mieszkania) mam przewody kominowe (dla tych co mieszkają na parterze). I Na tym kominie, w miejscu gdzie stoją pudła z zabawkami ściana jest mokra.

Moje pytanie brzmi, czy jeżeli otwarte wywietrzniki nie dają zadowalającego efektu to mogę coś jeszcze zrobić ?? Jeszcze bardziej rozszczelnić okna ?? Faktem jest, że 2 albo 3 razy wzywałem gościa od okien do regulacji, bo wiało. Jak poczytałem to, teraz żałuję...

Ps. I jeszcze jedno mnie ciekawi. Moi rodzice mieszkają w bloku z wielkiej płyty (parter - środkowe mieszkanie). Wymienili okna na bardzo szczelne bez wywietrzników i tam o parowaniu ani słychu ani widu.