Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z podłogówką (rozdzielaczami)

habzimierz

Recommended Posts

Hej,

mam taki problem: mam podłogówkę w całym domu (parter + poddasze), bez grzejników. Mam 2 rozdzielacze, po jewdnym na kondygnację. Niestety popełniłem błąd podczas prac instalacyjnych bo nie zrobiłem dokumentacji powykonawczej, przez co nie wiem jak idą pętle, czy są równej długości. Nawet nie mam opisanych rozdzielaczy (z grubsza wiem jak idą pętle, ale co do niektórych pewności nie mam).

W czym problem - w niektórych pokojach grzeje słabo albo w ogóle. Z powodów wspomnianych wyżej ciężko mi znaleźć właściwą sekcję na rozdzielaczu. Ale nawet pomijając to, same przepływomierze pokazują zerowy przepływ na połowie sekcji. Nie wiem czy one są sprawne.

Moje pytania

• Czy są jakieś metody żeby zlokalizować sobie z jakąś określoną dokładnością które sekcje odpowiadają za które pętle i żeby sprawdzić reakcję podłogi na przykręcanie???
  • Czy przepływ regulować na przepływomierzach czy na zaworach???
  • Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie czy ww regulacja daje jakiś efekt - np jakimiś bardzo czułymi termomentrami???

Rozdzielacz wygląda tak

20141129_102421.jpg

Z góry dziękuję za fachową pomoc

• 1 month później...

up

Błagam niech ktoś doradzi bo mróz jak cholera a u mnie nie grzeje - włączyłem funkcję urlop w kotle, ale jak wróciłem i podkręciłem to temparatura wcale nie ruszyła :( Dałem max na kotle (50) i pompe też na max ale na dowolnej sekcji przy zamkniętej całej reszcie (całkowicie zamknięty drugi rozdzielacz i wszystkie inne sekcje) przepływ na rotametrze pokazuje 2kę :/ Masakra jakaś, zwłaszcza teraz przy tych mrozach:bash:

Fakty:

- mam zapowietrzony hydrofor + dodatkowo napowietrzanie wody (dla celów filtarcji)

- kocioł buderus kondensat,

- w całym domu podłogówka, ok 200m2

- 2 rozdzielacze po 10 sekcji każdy

Moja teoria jest taka, że instalacja jest zapowietrzona (bo sama woda jest napowietrzana) ale to nie tłumaczy tak niskich przepływów dowolnej sekcji przy zamknięciu całej reszty :/ Nie mam opisanych sekcji na rodzielaczach i to jest w ogóle fatal error. Pomyślałem żeby ew zamontować separator powietrza na zasilaniu, zaraz za kotłem. Różni fachowcy rozkładają ręcę. Jeden radzi montować sprzęgło + dodatkową pompę, drugi nie ma pomysłu. A w domu brrrr:sick:

up

Błagam niech ktoś doradzi bo mróz jak cholera a u mnie nie grzeje - włączyłem funkcję urlop w kotle, ale jak wróciłem i podkręciłem to temparatura wcale nie ruszyła :( Dałem max na kotle (50) i pompe też na max ale na dowolnej sekcji przy zamkniętej całej reszcie (całkowicie zamknięty drugi rozdzielacz i wszystkie inne sekcje) przepływ na rotametrze pokazuje 2kę :/ Masakra jakaś, zwłaszcza teraz przy tych mrozach:bash:

Fakty:

- mam zapowietrzony hydrofor + dodatkowo napowietrzanie wody (dla celów filtarcji)

- kocioł buderus kondensat,

- w całym domu podłogówka, ok 200m2

- 2 rozdzielacze po 10 sekcji każdy

Moja teoria jest taka, że instalacja jest zapowietrzona (bo sama woda jest napowietrzana) ale to nie tłumaczy tak niskich przepływów dowolnej sekcji przy zamknięciu całej reszty :/ Nie mam opisanych sekcji na rodzielaczach i to jest w ogóle fatal error. Pomyślałem żeby ew zamontować separator powietrza na zasilaniu, zaraz za kotłem. Różni fachowcy rozkładają ręcę. Jeden radzi montować sprzęgło + dodatkową pompę, drugi nie ma pomysłu. A w domu brrrr:sick:

A co ma hydrofor i napowietrzanie do instalacji, przecież CO to zamknięty obieg.

Regulujesz podłogówkę tylko rotametrami, pewnie jest zapowietrzona, ale nie wiem jak możesz ją odpowietrzyć bo nie widziałem na rozdzielaczach odpowietrzników automatycznych. Jeżeli odpowietrzniki jednak są to zakręć wszystkie pętle, odkręć jedną i włącz pompę aby kilkukrotnie przynajmniej wodę przepchała i jak powrót będzie ciepły to z kolejną pętlą zrób to samo itd. Jak rozstawy między pętlami są podobne i ocieplenie równe to powinieneś wstępnie ustawić taki sam przepływ na każdej pętli i następnie po kilku dniach co kilku godzin kręcić delikatnie rotametrami aby ustawić odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu. Jak jesteś pewny że układ jest dobrze odpowietrzone i nadal nie ma przepływu na rotametrach i nadal niektóre pomieszczenia nie grzeją to zostaje ci wymienić pompę na większą lub podzielić układ na dwie pompy np. poprzez sprzęgło.

up

( Dałem max na kotle (50) i pompe też na max ale na dowolnej sekcji przy zamkniętej całej reszcie (całkowicie zamknięty drugi rozdzielacz i wszystkie inne sekcje) przepływ na rotametrze pokazuje 2kę :/ Masakra jakaś, zwłaszcza teraz przy tych mrozach:bash:

Pompa pracująca na maxa i pchającą wodę tylko przez jeden obwód powinna go dość szybko odpowietrzyć (dobrze widzę odpowietrzniki po prawej stronie rozdzielacza?) i obwód powinien działać wyśmienicie. Jeśli wtedy rotametr nie pokazuje maksymalnego przepływu (jest 2l/min?), to ten układ nie ma prawa ogrzać Ci całego domu. Powiedz może jaką masz pompę?

Regulujesz podłogówkę tylko rotametrami, pewnie jest zapowietrzona, ale nie wiem jak możesz ją odpowietrzyć bo nie widziałem na rozdzielaczach odpowietrzników automatycznych. Jeżeli odpowietrzniki jednak są to zakręć wszystkie pętle, odkręć jedną i włącz pompę aby kilkukrotnie przynajmniej wodę przepchała i jak powrót będzie ciepły to z kolejną pętlą zrób to samo itd.

próbowałem ale przepływ tragicznie mały

Pompa pracująca na maxa i pchającą wodę tylko przez jeden obwód powinna go dość szybko odpowietrzyć (dobrze widzę odpowietrzniki po prawej stronie rozdzielacza?) i obwód powinien działać wyśmienicie. Jeśli wtedy rotametr nie pokazuje maksymalnego przepływu (jest 2l/min?), to ten układ nie ma prawa ogrzać Ci całego domu. Powiedz może jaką masz pompę?

pompa - standardowa wbudowana w kocioł (buderus GB172T)

U mnie podłogówka była 2x odpowietrzana mocną pompą ze zbiornikiem na wózku .Nie wiem czy to samoróbka czy jakieś pro narzędzie ale pomogło .

Ile czasu zajęło, jaka instalacja?

podkreślmy ten fragment, bo jest bardzo istotny, bez stałego dopełniania wodą instalacji i ciągłym pilnowania ciśnienia 1,2-1,4 bara odpowietrzanie przy ciśnieniu 0,99 bara nic nie da

kłopot w tym, że ja mam nie mniej niż 1,5bar

jeszcze raz zwrócę uwagę na to, co dla mnie wydaje się najdziwniejsze: nawet jak pozamykam wszystko i zostawię (dowolnie którą) 1 sekcję, to i tak przepływ jest nie większy niż 2l/min

:confused:

kłopot w tym, że ja mam nie mniej niż 1,5bar

jeszcze raz zwrócę uwagę na to, co dla mnie wydaje się najdziwniejsze: nawet jak pozamykam wszystko i zostawię (dowolnie którą) 1 sekcję, to i tak przepływ jest nie większy niż 2l/min

:confused:

Te rotametry są o kant d.......to jest jakaś chińska zabawka nie działa i działać nie będzie.

Rób tak jak koledzy piszą - manometr ten na piecu ma wskazywać zawsze zielone pole max i po kolei :

1.Zakręć wszystkie zawory na obu rozdzielaczach

2. Sprawdz ciśnienie 1,5 bara to minimum

3.Odkręć jeden obwód i pompka na max

4.Poczekaj aż przepchnie całą wodę przez obwód obserwuj ciśnieniomierz

5.jak ciśnienie się ustabilizuje pompa stop, zakręć ten obwód i odkręć kolejny - pompa max i tak kolejno.

6. Aby było przyjemniej piec na 60-65 *C

To pomoże i zobaczysz że mieliśmy rację.

Co do samej instalacji się nie wypowiem bo mam wrażenie, że tyle obwodów i jedna

pompka w piecu nie da sobie rady.