tatianka171989 29.11.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Witam nazywam się Anna i stoję przed zakupem domu z gruzobetonu z lat 60tych w Gdańsku. Jestem ciekawa czy warto inwestowac w takie budownictwo ??? tymbardziej,że jest to dom w pasie nadmorskim, a gruzobeton z tego co słyszałam jest wrażliwy na wilgoc i musi byc dobrze zaizolowany. Poza tym jestem ciekawa czy gruzobeton często zdarza się,że pęka? bo z tego co kojarze to słyszałam o nim równie niepochlebne opinie jak o szlace.Proszę o opinię i z góry za nie dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatianka171989 29.11.2014 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 liczę na Państwa pomoc, gdyż mam wiele wątpliwości, ale może przesadzam... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2014 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Gruzobeton czyli co? Kojarze sposób budowy fundamentów który by pasował do tego określenia - robiło sie beton w betoniarce zalewalo (często wykopy) wrzucając do środka olbrzymie kawałki gruzu betonowego. Jednak takiej technologi nie spotąłem przy ścianach a przy fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatianka171989 30.11.2014 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam dziękuję za odpowiedź. Dokładnie taką definicję gruzobetonu jak Pan opisał znam czyli kruszywo np.ceglane z betonem.Z tego co się orientuje to nie tylko fundamenty, ale i ściany sa z gruzobetonu. Podobno fundamenty są dobrze zaizolowane,gdyż gruzobeton nie lubi wilgoci,ale... nadal nie wiem na ile trwały jest to materiał? ma ktoś z Państwa dom z tego materiału? i jak się mieszka? ciepło jest? ściany nie pękają? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.11.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam dziękuję za odpowiedź. Dokładnie taką definicję gruzobetonu jak Pan opisał znam czyli kruszywo np.ceglane z betonem.Z tego co się orientuje to nie tylko fundamenty, ale i ściany sa z gruzobetonu. Podobno fundamenty są dobrze zaizolowane,gdyż gruzobeton nie lubi wilgoci,ale... nadal nie wiem na ile trwały jest to materiał? ma ktoś z Państwa dom z tego materiału? i jak się mieszka? ciepło jest? ściany nie pękają? pozdrawiam Jeżeli gruz wrzucany do betonu to ceramika (cegła) to kiesko. Cegła nie nadaje się jako gruz szczególnie na ściany w gruncie. Beton to zimny materiał. Wymaga solidnego ocieplenia ~20cm. Co do pekania ścian to przez 50 lat jak nie popekaly to nie popekają - poogladaj budynek będziesz wiedziała czy pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatianka171989 30.11.2014 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 np.kruszywo ceglane z cementem* -poprawka blędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatianka171989 30.11.2014 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 ok,dzieki za odp, napisałam poprawkę zanim przeczytałam Twoją wiadomosc:) ps. no muszę obejrzec jeszcze z fachowcem jakimś, nic więcej mi nie pozostaje, aczkolwiek na pewno lepiej byłoby kupic dom z cegły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.11.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Przyjmij że dom będziesz musiała zburzyć, bo nie ma co w chodzić w stare rudery. Jeśli koszt zburzenia+wartość działki po uprzątnięciu będzie większa niż koszt zakupu całości teraz, to możesz rozważyć zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.12.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 np.kruszywo ceglane z cementem* -poprawka blędu Było dobrze, poprawiłaś na źle. Robiąc ten twój wynalazek mieszasz gruz z betonem, nie z cementem. Cement to składnik betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Zdjęcia tego cuda by się przydały, to znaczy domu. Z tych lat domy są proste bryły, dość dobrze poddające się procesowi termomomodernizacji pod pasywne. Ja znaju kak .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsm108 01.12.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Bardzo ciekawy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 01.12.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Przyjmij że dom będziesz musiała zburzyć, bo nie ma co w chodzić w stare rudery. Jeśli koszt zburzenia+wartość działki po uprzątnięciu będzie większa niż koszt zakupu całości teraz, to możesz rozważyć zakup Adam nie strasz p. Ani - poogląda z jakim kumatym i zadecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.12.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 W mojej bliskiej okolicy już 2 osoby kupiły takie domy. Już tych domów nie ma. Troche kosztowało ich wywiezienie na wywrotkach. Skoro ktoś budował ze śmieci to nie wróży nic dobrego. Wchodzenie w takie interesy jest obarczone dużym ryzykiem. Taki dom nie ma wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiraa 02.12.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Także byłam ostrzegana przed domami z takiego tworzywa. Podobno zimne, nietrwałe i bardzo problematyczne. Rozglądałabym się mimo wszystko za czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 04.12.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 A oglądałaś już ten dom? Posiada pęknięcia czy bryła jest w miarę cała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts