Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana nośna 25 czy 28 cm?

Recommended Posts

Tak się zastanawiam jakie są ewentualne korzyści jeśli zamiast pustaka o grubości 25cm dałbym 28cm. W obu przypadkach będzie i tak styropian 20cm. Różnica w cenie jest niewielka na przykładzie Termoton z Owczar - pustak 325 x 280 x 235 versus 325 x 250 x 235.

Różnica w przenikalności cieplnej będzie minimalna, ale zastanawiam się, czy nie będzie lepsza kumulacja ciepła w przypadku grubszego pustaka, no i może nieco lepszy klimat w domu latem...

Co o tym myślicie - ma to sens?

Pasywnego nie będzie bo nie chcę się bujać z kredytem przez resztę życia :) Ale przynajmniej energooszczędny ma być, co m.in. z tym 20cm styropianem i dobrymi oknami, itp. mam nadzieję uda mi się zrobić. No i wolę trochę się napracować przy tanim ogrzewaniu drewnem ( myślę o kotle zgazowującym ) niż teraz inwestować za dużo w budowę. Zresztą muszę mieć trochę ruchu, a rąbanie drewna to sama frajda. Będzie też kominek i z czasem jakieś panele słoneczne.

Dlatego podobają mi się te pustaki z Owczar albo z Cerpolu ze względu na cenę, ale jeśli okaże się, że Heluzy są faktycznie takie dobre to może warto zyskać te dodatkowe współczyniki przy tej samej grubości ścian...

Na jednym wozie jedziemy... też bez kredytu się na 99% nie obejdzie. A że mając trochę swojego drzewa, nie za dużo ..

ale coś tam koło 5mp rocznie się uzbiera .. właśnie dla ruchu .. można to spożytkować.

Dobry plan domu, z nastawieniem się na zbieranie zysków słonecznych. Kominek 3kW aż nad to starczy :)

Hmm różnica w izolacyjności termicznej niekoniecznie będzie symboliczna :) Popatrz sobie na pustaki Wienerbergera - tam pustak Porotherm 25 cm ma izolacyjność 0,95 W/m2K, a 30 cm już 0,60 W/m2K. Różnica jest IMHO dość duża i podejrzewam, że cenowo zmiana na grubszy materiał też powinna wyjść korzystnie.

dla lepszej izolacyjności to się daje grubiej styropianu. Na pewno wyjdzie to taniej, niż grubsza cegła.

Nie wiem jaki jest sens inwestowania w grubą ścianę, chyba tylko po to, żeby więcej miejsca zajęła.

Jedynym sensownym wytłumaczeniem jest kumulacja ciepła, ale do tego lepszy byłby silikat.

pzdr

0,95 W/m2K, a 30 cm już 0,60 W/m2K
jeśli znajdę parametry samej treści pustaka . dryfixów jaką przewodność ma sam materiał...

to szybko za symuluję .. na razie pustak wykonany z ceramiki pełnej .. 44cm daje U 0,37 ..

Dryfix 44.jpg

i dla tych co by jakieś dziwy robili .. pustkami równolegle zawsze do lica !

Dryfix prostopadle.jpg nawet nie ma co komentować ..

Ale teraz brakuje mi danych co do przewodności samego szkieletu .. na razie wartość jest z ceramiki 0,8W/mK .. a ile musi być ? 0,4 W/mK...

pogrzebię to zapodam ..

Problem jest w wyrugowaniu mostków cieplnych .. na zamkach i spoinach oraz wieńcach itp..

Tego mądrze się nie da zrobić .. może tu lepiej Ytong wychodzi .. na jedną warstwę .. tylko gad ma w sobie masę wody po budowie ..

chyba że ktoś robi pod dachem :bash: co jest nie możliwe prawie ....

Jedynym sensownym wytłumaczeniem jest kumulacja ciepła, ale do tego lepszy byłby silikat.
cegła rozbiurkowa .. bez tynku w środku .. ładnie tylko fudowana .. np...

http://cieplej.pl/imgturysta/file/doe/DOE2010-wyklady/panel_doradcow/11-Dusza_K-Wybrane_zagadnienia_przenikania_ciepla_i_pary_wodnej.pdf tu prof J.Żurawski dokładnie pisze co to jest za ściana .. zwykła ściema ..

O ile przez środek pustaka wygląda to ok .. o tyle w zamkach będzie masakra .. czysta w zasadzie 44cm cegła ..

Uc max od 1 stycznia to 0,25 W/m2K .. a tu wg prof jest 0,7/ 0,8 :bash:

ciepłe pustaczki ... ha ha ha...

Edytowane przez מרכבה