Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie dobrać kolor stołu i krzesła, proszę.

Flawia

Recommended Posts

Jestem przed kupnem stołu i krzeseł. Mam mały salon z aneksem (20 m2), meble kuchenne w kolorze ciepłym białym (matowe), blat dębowy olejowany. Na podłodze deska dębowa olejowana. W pomieszczeniu są powieszone szafki Besta z Ikei w kolorze bielonego dębu: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S39012894/

Stół planuję taki: stol.jpg - chodzi o kształt, wygląd, krzesła jeszcze nie wybrane, zastanawiam się nad Eamesami, ale nie jestem przekonana do końca.

Jaki kolor stołu będzie pasował? Może macie jakieś sugestie co do krzeseł?

Może stół czarny albo biały, żeby nie było zbyt "dębowo"? Krzesła trudna sprawa. Wiem, że eamesy są modne i nawet przyjemne wizualnie, pewnie też wygodne, ale ja bym się plastikiem nie obkładała. Mimo wszystko to trochę kiczowate jest. Może lepiej jakieś proste w kształcie drewniane i jakieś dwa po krótszych bokach stołu całe tapicerowane (ewentualnie ubrane w sukienki) ? Albo różne krzesła ale w tym samym kolorze drewna.

biała.jpgFK1.jpg

• 4 months później...
Ja bym poszla w stol w kolorze zblizonym do blatu i do tego biale krzesla (ja bym dala eamesy z podlokietnikami) jesli bardziej przemawiaja do Ciebie stonowane kolory, jesli zas chcialabys poszalec z kolorem krzesel to wybralabym bialy stol. Inna kwesia, ze jak zdecydujesz sie na debowy to zawsze mozesz go pozniej przemalowac jak juz Ci sie znudzi, nie wydaje mi sie zeby bylo za bardzo "debowo".