Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jacek071960

Recommended Posts

Witam! Chciałbym założyć u siebie w domu instalację ogrzewania podłogowego, w pokoju dziennym, który u mnie połączony jest z kuchnią, które to ogrzewanie zasilane byłoby ciepłem z kolektorów słonecznych.

Oczywiście traktuję to jako ogrzewanie dodatkowe w czasie tych kilkudziesięciu dnie w roku, kiedy na dworze zimno, choć świeci słońce ale trzeba juz "przepalić" w kotle żeby nie zmarznąć.

Kiedyś miałem instalację elektryczną, ale kiedy zaczęły przychodzić rachunki za prąd w wysokości ceny używanego samochodu, to dałem sobie z tym spokój.

Od kilku lat prowadzę dość dokładną statystykę zużycia węgla przez mój kocioł CO i stwierdzam, że ok 20% całego rocznego zuzycia w 8- miesięcznym sezonie grzewczym przypada na dwa tygodnie mrozów, które zdażają się co roku ( no, może z wyjątkiem ostatniej zimy). Zauważyłem też, że często właśnie w te mroźne , lecz wyżowe dni, słońce świeci tak mocno, że topi śnieg na czarnym dachu nawet przy 15 stopniowym mrozie.

Te " zjawiska" nasunęły mi pomysł na założenie w domu solarów, które dogrzewałyby dom w czasie tych mroźnych a słonecznych dni, oraz w jesienne i wiosenne dni, kiedy rozpala się w kotle tylko wieczorem.

Proszę o cenne uwagi doświadczonych forumowiczów.

Moim zdaniem ogrzewanie nawet fragmentu domu solarami zimą jest nierealne. Zerknij sobie na uzyski moich 4 solarów z ostatniej zimy od 1 grudnia do 15 marca: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=191799&d=1369561363

Widać na nim, że uzyski zimą są bardzo mizerne, bo nawet podgrzanie 300l od 10* do 30* co miało miejsce w słoneczne dni to dostarczenie zaledwie 6kWh ciepła, licząc po 28gr w taniej taryfie to zaoszczędzenie koło 2zł, więc poniesiane nakłady się nigdy nie zwrócą... W słoneczny mroźny dzień solary mają spore straty właśnie z powodu dużej różnicy pomiędzy temperaturą na zewnątrz a w solarach i rurach, w dodatku dzień jest krótki, słońce nisko (zły kąt padania światła na solary) i tej energii nie jest zbyt wiele. Śnieg się topi, bo wystarczy mu +1, Tobie potrzebne by było ze 40*.

Już szybciej sprawdziła by się fotowoltaika, bo ona nie ma strat związanych z różnicą temperatur, ale to będę wiedział dopiero po tej zimie.

RWXW - jak masz załozone solary? Bo jeśli mówimy o dogrzewaniu zimą to solary należałoby założyć od strony południowej w pozycji pionowej. Choć nie wiem czy do końca ma to sens.

Obraz 071.jpg

To są okna od południowej strony - w zimie przy -15stC i słonecznym dniu ogrzewanie na dole jest wyłączone.

Pytanie ile jest takich dni - nie prowadzę statystyk.

Ja mam założone pod kątem 62 stopni więc na zimę, jedyne kiedy sprawdziło się ogrzewanie to marzec tego roku kiedy uzyski pokrywały ogrzewanie i cwu jednak należy wziąc poprawkę że zimy prawie nie było. W temacie od solarów są uzyski naszych instalacji można znaleźć też moje od lutego.

Trochę dziwne to Twoje liczenie, a już konkluzja zaskakująca. Czyżby Słońce inaczej świeciło na kolektory słoneczne a inaczej na panele fotowoltaiczne? ;)

Bo jeśli świeci tak samo, to ile kosztuje panel fotowoltaiczny, który produkuje w zimie np. 1kWh energii?

Przedstawię moją kalkulację:

Z tabelki na stronie zielonaenergia.eco.pl "Zasoby energii słonecznej" wyliczyłem, że nasłonecznienie w sezonie grzewczym, który w moim przypadku zaczyna się we wrześniu a kończy w maju wynosi ok. 600 kWh/ m2.

Zakładam, że z różnych powodów, tylko połowę tej energii uda mi się złapać, więc jestem do przodu 300 kWh/m2

Jeśli założę na potrzeby ogrzewania podłogowego 5 solarów to mam 10m2 więc mój zysk energii wynosi 3 MWh.

Teraz cena energii. Patrzę na moją ostatnią fakturę z Taurona i widze, że taryfa dzienna to 29 gr + 18 gr za przesył = 47 groszy netto a więc 58 gr brutto

Analogicznie druga taryfa (0,20 + 0,04) * 1,23 = 30 gr brutto.

Dzielimy sprawiedliwie po połowie, i wychodzi średnia cena 1 kWh 45 groszy brutto.

Podstawiam do mojego "zysku", czyli 3000 kWh i mam już 1350 złotych.

A przecież mam jeszcze trzy najbardziej nasłonecznione miesiące, kiedy ten "power" mogę wykorzystać do grzania bojlera CWU, prawda?

Zaglądam do tabelki - czerwiec, lipiec ,sierpień to 440 kWh/m2, dzielę jak poprzednio na pół i mam powiedzmy 200 kWh/m2 a więc 2 MWh z 5 kolektorów.

Obliczam jak poprzednio i mam dodatkowy zysk 900 zł.

Jak więc widać, jestem w stanie zaoszczędzić w roku ponad 2000 złotych.

Jeśli więc koszt montażu kolektorów wyniesie mnie np. 4000 zł to spłacą się po dwóch latach.

A jeśli wezmę kredyt na dwa lata w banku, to praktycznie kolektory mi to spłacą same.

Czy zrobiłem gdzieś kardynalny błąd w obliczeniach? Jeśli tak, to proszę mi go wskazać.

Ja mam założone pod kątem 62 stopni więc na zimę, jedyne kiedy sprawdziło się ogrzewanie to marzec tego roku kiedy uzyski pokrywały ogrzewanie i cwu jednak należy wziąc poprawkę że zimy prawie nie było. W temacie od solarów są uzyski naszych instalacji można znaleźć też moje od lutego.

Z moich wieloletnich doświadczeń domowych wynika, że Słońce czasami mocniej grzeje w pogodne lutowe południe, kiedy na zewnątrz jest -10 stopni, niż w marcową pluchę, kiedy ołowiane chmury zasłaniają niebo i jest +10 stopni. Tak więc łagodna zima jest pojęciem względnym.

Trochę dziwne to Twoje liczenie, a już konkluzja zaskakująca. Czyżby Słońce inaczej świeciło na kolektory słoneczne a inaczej na panele fotowoltaiczne? ;)

Świeci tak samo, ale na panelach pv nie masz zimą strat, a na solarach cieczowych masz spore - ot "drobna" różnica.

to ile kosztuje panel fotowoltaiczny, który produkuje w zimie np. 1kWh energii?

Ceny są różne, pv można już kupić od około 1500zł/kWp

Dzielimy sprawiedliwie po połowie, i wychodzi średnia cena 1 kWh 45 groszy brutto.

Dlaczego dzielisz "sprawiedliwie" grzać nie trzeba w drogiej, tylko się grzeje w taniej.

Tak ogólnie, to Twoje obliczenia są bardzo optymistyczne. Ja podałem konkretne pomiary z ubiegłego sezonu, z których wynika to co napisałem. Poprzedni sezon też wyglądał podobnie...

Bo jeśli świeci tak samo, to ile kosztuje panel fotowoltaiczny, który produkuje w zimie np. 1kWh energii?

PV produkująca 1kWh energii elektrycznej kosztuje: zakładając nasłonecznienie 1000W/m2 należało by kupić 4 panele po 250W na trackerze który podąży za słońcem w zależności od godziny. 1 PV 250W to koszt około 500 PLN *4 = 2000 PLN. Dla nasłonecznienia 600W/m2 tych PV będzie więcej.

Kiedyś z rwxw porównywaliśmy osiągi jego PV ( kiedy miał jeszcze mniejszą farmę ) do moich 4 płaskich solarów i osiągi były porównywalne oczywiście w kWh.

Pytanie czy chcesz instalować PV czy kolektory słoneczne bo z Twojego pierwszego posta łatwo można wywnioskować że :"ogrzewanie zasilane byłoby ciepłem z kolektorów słonecznych" znaczy czegoś innego niż PV?

Stąd moja odpowiedz dotycząca ogrzewania z kolektorów słonecznych opartych na GLIKOLU a nie ogniw fotowoltaicznych które produkują energię elektryczną.

Kiedyś z rwxw porównywaliśmy osiągi jego PV ( kiedy miał jeszcze mniejszą farmę ) do moich 4 płaskich solarów i osiągi były porównywalne oczywiście w kWh

Wciąż chyba porównujemy ;-) To, że rozbudowałem instalację nie ma znaczenia, bo uzyski można sobie przeliczyć na 1kWp albo na 1 panel. Jutro wrzucę uzyski za listopad. A tu jest wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166997-Wydajno%C5%9B%C4%87-solar%C3%B3w/page21

Edytowane przez rwxw

Listopad należał raczej do "chudych" w słońce, a i kocioł powoli zaczyna być odpalany stąd woda w buforze gorąca więc brak delty załączenia pompy kolektorów uzyski mniejsze. Jednak muszę Ci powiedziesz że pierwsza PV się pojawiła na moim dachu 20W zapięta pod aku 7Ah i kręci w nocy światłem w wiatrołapie. są 2 większe aku do wykorzystania ale panel za mały i cały czas bije się z myślami 500W on grid za 1700 via allegro czy 1 panel 250W w off gridzie do zabawy.

Zapisałem się na 4kW w gminie ale brakuje 6 chętnych a tak miałbym 4kW za 19k PLN na krechę chyba 1%.

• 2 months później...
Witam. A jak tam solary by się sprawdziły w dogrzewaniu w takie ciepłe obecnie lutowe dni. U mnie na Podlasiu słoneczko fajnie w dzień grzeje a w nocy mrozek do - 5 Myślę że przy ociepleniu które obecnie widzimy chyba ma to coraz większy sens.

jak dasz sobie 6-8 kolektorów to czemu nie...

tyle że trzeba jeszcze pomyśleć co w lecie ...:p