Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lukarna

mikus39

Recommended Posts

PB280793.JPGPROJIMG507bddea36aaa_oryg.jpgWitam,jestem na etapie tworzenia dachu.Mam położone murłaty.Rozstawione krokwie i jętki.Teraz wyszedł problem.Na murłacie musi zostać domurowana ścianka na której zostanie zamontowane okno z lukarny.Więc moje pytanie jak to zrobić żeby nie doszło w przyszłości do zniszczenia murłaty?Tak jak zaznaczyłem na zdjęciach i rysunkach miało by to wyglądać.Kolor żółty to własnie ta scianka.elewacje_01.jpg Edytowane przez mikus39

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Robi dekarz.Ale coś nie bardzo mu wychodzi bo projekt jest mocno skopany..Zaproponowałem mu takie cuś : http://www.nasznowydom.pl/zdjecia-z-budowy/konstrukcja-i-pokrycie-dachu/szersze-odstepy-miedzy-wybranymi-krokwiami-to-miejsce-na-okna-dachowe-129#joomimg wiezba dachowa_01.jpg Problem wyszedł kiedy wyszedł pomysł przedłużenia dachu z przodu.Miał wyglądać takrzut dachu_01.jpg Edytowane przez mikus39

Tak,a stanowi to duży problem,jeżeli zostanie zaakceptowane przez kierbuda?Wydaje mi się że tylko jest wysuniety bardziej przód i brakuje filarów.

Dobrze piszesz wydaje Ci się.

To co poazujesz wymaga aktualizacji pozwolenia na budowę. Kierwonik nie ma takiej "wladzy" aby to zalegalizował.

Płatew wymaga podparacia, słupy + fundamenty.

W jaki sposób wyobrażacie sobie użytkowanie tej lukarny ? Te krokwie powinny dochodzc do kosza a nie do murłaty, krótej tam nie powinno być.

Lukarna jeszcze nie jest skończona.Dlatego zatrzymał się w tym miejscu.Krokwie będa wycięte aby zamontować okno.PB300812.JPG tak jak tutaj.Płatew zostanie podparta 2 filarami tak jak w projekcie.Tylko co teraz z krokwiami,które odchodzą w dól od murłaty? Edytowane przez mikus39

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232040-O-murarzach-dyletantach-i-ca%C5%82ej-czeladzi-projektuj%C4%85co-wykonuj%C4%85co-nadzoruj%C4%85cej&highlight=murarzach tu szerzej ..

jeśli grubość izolacji poddasza wynosi 25 cm to tyle trzeba dać styropianu nad ścianą ..i połączyć to z izolacją ścian ..

Czyli z tego wynika ze ja mam juz za wysokie szczyty.,jak teraz dołożę 20 cm styro to myślę że bedzie OK?Mocowanie rozumiem normalnie na klej tak jak cegła? Styro grafit czy biały?Co מרכבה możesz zaproponować w temacie mojej lukarny?Ja cały czas myśle żeby zastosować taką przedmurłatę (bo nie wiem jak to nazwać)na której oparły by się krokwie i wtedy zlikwidować murłatę i spokojnie dolać ściankę i zakotwić w niej tę przedmurłatę Moze inaczej mówiąc wysunąć murłatę poza obrys budynku w miejscu lukarny i tam oprzec krakwie wychodzące spod okna lukarny.Tył domu chyba wykonany prawidłowo? Edytowane przez mikus39

Co tu zrobić ? problem jest tego typu że w projekcie elewacji jest co innego, a w konstrukcji dachu jest co innego,

wcięcie na rzutach elewacji zaczyna się po lewej stronie lukarny, a na więźbie dachowej po prawej :bash:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291940&d=1417355341&thumb=0 wypada tą płatew podeprzeć słupem.

A później :bash: trudny detal się robi.. wypada dać drugą murłatę przy końcu krokwi, tak aby dało się dać tam 20cm izolacji.

Należało by wzmocnić mocowanie murłaty.. tej na wieńcu i przeciąć ją w tedy na szerokości lukarny.

Krokwie zakończ 25cm od ściany obecnej .. w to miejsce EPS'a oraz nad XPS'a aż nad wieniec trzeba z tym wyjechać ..

Krokwie oparte o drugą płatew nie będą musiały wspierać się na murłacie.

Oraz jak dobrze pomyślisz to na jednym słupie oparcie będzie mieć obecna płatew i ta dodatkowa nowa..

która będzie biegała w odległosci tych 25cm żeby było jeszcze miejsce na ruch ręką przy izolacji.

Ściana szczytowa jeszcze nie jest podmurowana .. może pojedyncze rożki pustaków są już za wysoko .. ale jest na czas jeszcze.

Wyrugowanie tych błędów bez kosztów .. to czysty zysk.. na ogrzewaniu.

PB300811.jpg

Edytowane przez מרכבה

Bo rysunek elewacji zmieniłem sam żeby zobaczyc jak będzie wyglądac.Tak właśnie myślałem że można by zrobić takie betonowe "pestki " i do tego dodatkowo kotwić murłaty.Co do płatwi,kiebud zdecydował żeby nie podpierać słupem dał grubsze płatwie.Słupy miały być schowane w ścianach działowych.

Gdzie dać te dodatkową płatew.Jak byś mógł na rysunku strzałeczka było by łatwiej.Nie popatrzyłem na miniaturke na dole.Z przodu będzie betonowy słup.A o takiej właśnie belce myslałem jak ta żółta kreska.A ta dodatkowa płatew już jest dodana tylko niżej.

Edytowane przez mikus39

wiezba dachowa_01.jpg teraz wygląda tak jak ta brązowa linia, obecna płatew z obrazka to ta zielona ..

druga to czerwona .. Nie zgadzam się z opinią .. ze nie potrzeba słupa, może być ścianka na zewnątrz.. zastrzał do małej stopki fundmanetowej przed domem .. coś co wesprze tą zieloną płatew i drugą .. inaczej robi się z tego huśtawka.

Żółta linia to miejsce na izolację.

Zasugerowałem się obecnym stanem i tym co jest na rys więźby .. wyglądało jak równe z okapem garażu.

To trzeba będzie w tedy oprzeć na paru kołkach drewnianych taki trójkąt .. który połączy kikuciki krokwi z płatwią .. tylko myśl głośna.

chodzi o ich koniec .. albo ta czerwona płatew .. ale #80x160 -200 mm starczy taki przekrój na to czerwone .. to będzie najprościejszejsza sprawa.