Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lukarna

mikus39

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już masz taki sposób wypowiedzi, że nawet nie szukając, znajdujesz

Odbieram to jako o marzeniach o Graal'u tej lukarny, o to nie wiadomo jaki cudowny sposób, tajemy cud się stanie

i przybędzie wybawiciel, fachowiec ..

Stało się krokwie są zamocowane czołowo do tej poprzecznej, nie tak proponowałem, tylko w odległości od ściany.

i pod krokwiami, i oparte aż o ścianę garażu, drugi koniec o wspólny słup z płatwią.

Ty wiele więcej nie wniosłeś, a dla inteligentnych to co napisałem powinno wystarczyć.

Ps. Nie szukam utarczki.

Takie pitu,pitu,a ja zadałem konkretny problem i otrzymałem konkretną pomoc.Z drugim problemem zjechaliście w inna stronę.

Wydaje mi się że zrobili tak jak proponowałeś?Tylko ta płatew dodatkowa opiera się na garażu i na słupie.

Edytowane przez mikus39

Z drugim problemem zjechaliście w inna stronę.
Przepraszam, ale nie lubię poszukiwań tego cudownego fachowca.

Milczę jak grób, czym się zajmuję, kim jestem i co potrafię.. wychowana skromność nakazuje nie bufonić się.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=292014&d=1417370277

tak jak ta czerwona krecha, oparcie na mur, oparcie na wspólnym słupie

czarna kropka.

Jeśli ten "wymian" krokiew spinająca te krokwie jest połączona z ścianą garażu, i jest zakotwiona w krokwi mającej oparcie na tej byczej płatwi, co jest teraz wsparta

metalowym słupem winno być ok.. jeszcze popatrzę na foto..

Edytowane przez מרכבה

Dołożył bym jeszcze krokiew około 30-40cm od tej końcowej krokwi spinającej.oparł bym to na słupie wspólnym z tą płatwią

opartą na stalowym słupie.

Kurcze uciekło z tym kominem... szukałem teraz przez to zamieszanie co z kominem.

Wypada żeby przy robieniu dachu był już gotowy. Choć później można wyciąć i wymurować ..

ale lepiej jak dekarz od razu to zrobi.

A detal z dodatkową krokwią coś w jak ta kreska czerwona co pozwoliłem sobie szkica nanieść, zrobi się układ stabilny, oraz przy oknie i lukarnie ciepły.

Wejdzie izolacja ścian pod tą krokiew spinającą wyjdzie dalej na mur i będzie miodnie.

A jeśli czubki krokwi zostały by na murłacie, to zawsze jest to przerwa w izolacji.

Nadbijanie jakiś desek też dobre nie jest. Kolejna przerwa.

Nie może to być ... że lagę się kładzie na mostki termiczne .. bo coś pozornie się łatwiej robi .

Przykręcenie dodatkowej płatwi pod .. to dobra wiertara i dobre wkręty z przodkiem wiercącym. Sama przyjemność roboty.

Szkoda że projekt nie zawiera ścisłych detali jak robić ..

Edytowane przez מרכבה

Od biedy wytnie później w blasze niblerem ładny otwór. pod komin.

Najgorsze co możesz teraz zrobić to spanikować, z doświadczenia wiem, że lepiej robić rozważnie.

Wykonywałem sobie fundamenty / remont, zamiast wybrać ponownie obsuniętą od domu ziemię, to uległem panice i szybko się zalewało

z deskami, które trzymały ziemię :bash:

Pierwsze zadanie, to w miarę sprawnie się przykryć przed śniegami. Jutro jeśli pracują na budowie, sznurek .. ołówek .. kreski pod krokwiami

zacięcie na nową płatew, piłeczka ręczna klin 3cm wcięcia. ustawienie nowej krokwio płatwi .. pod .. kręcenie wkrętami .. całości.

jak nie będą długo marudził to 30-40min i będzie już temat zamknięty.

Takie pitu,pitu,a ja zadałem konkretny problem i otrzymałem konkretną pomoc.Z drugim problemem zjechaliście w inna stronę.

Wydaje mi się że zrobili tak jak proponowałeś?Tylko ta płatew dodatkowa opiera się na garażu i na słupie.

Ja też zadałem konkretne pytanie a otrzymałem opowiedz,bo tak.A żadnej konkretnej pomocy (oprócz oczywiście Mojej) nie otrzymałeś tylko utwierdzenie w Twoim błędnym przekonaniu. Zastanów się w jaki sposób będzie pracować ta płatew , i jakiej szerokości chcesz mieć parapet pod tm oknem.

Ja też zadałem konkretne pytanie a otrzymałem opowiedz,bo tak.A żadnej konkretnej pomocy (oprócz oczywiście Mojej) nie otrzymałeś tylko utwierdzenie w Twoim błędnym przekonaniu. Zastanów się w jaki sposób będzie pracować ta płatew , i jakiej szerokości chcesz mieć parapet pod tm oknem.
wybawiciel.. się znalazł .. jak będzie pracować.. normalnie po ludzku ..

a może inaczej, winiu1 może jesteś mgr inż konstruktorem ? bo chcę wiedzieć z kim mam sprawę ..

Edytowane przez מרכבה

Że się nie znasz to widać. Popełniasz totalną samowolę budowlaną i obyś nie miał problemów z odbiorem budynku. Na jakiej podstawie oceniasz projektanta skoro się nie znasz? To zrozumiałe, że projektant nie chce uczestniczyć w tej zabawie i dziwię się, że kierownik budowy się na to godzi ale to już jego sprawa. "winiu1" ma rację nie było żadnej potrzeby wycinania murłaty. Gdybyś te zmiany omówił z projektantem to on by je naniósł na projekt. Miałbyś pełną jego odpowiedzialność i spokój. No ale taka zmiana kosztuje a porady na Forum są za darmo tyle, że bez żadnej odpowiedzialności. Masz płatwie nie pełno wymiarowe z dużymi oflisami. Kierownik taki materiał dopuścił a cieśla nie kwestionował? Myślę, że u Ciebie cena jest na pierwszym miejscu. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

To własnie kierownik budowy obliczał drzewo i tak zamówiłem.Projektant nie chce ze mna rozmawiać,wylaczył telefon.A co do kosztów to na razie nie napisałem co można zrobic taniej tylko jak zrobic zeby było dobrze.Projektanta oceniam po licznych brakach w projekcie,wentylacje,przekroje,zestawienia.Co tam jest takiego niezgodnego z projektem poza przedłużeniem dachu.Wg kierbuda to zmiana nieistotna więc nie ma problemu.Płatwie 14x28 zgodnie z projektem.A murłaty w miejscu lukarny nie ma w projekcie. Edytowane przez mikus39