winiu1 05.12.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Projektant po prostu nie był profesjonalistą , a że połączenie jest kiepskie wiem z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Mnie nie potrzeba żadnych zdjęć ja wiem że połączenie jest do bani. Drodzy Inwestorzy zatrudniajcie profesjonalistów a nie bawcie się w Boba Budowniczego. może opowiesz coś więcej .. bo na razie marudzisz .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 05.12.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Ty wiele więcej nie wniosłeś, a dla inteligentnych to co napisałem powinno wystarczyć.Ps. Nie szukam utarczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Już masz taki sposób wypowiedzi, że nawet nie szukając, znajdujeszOdbieram to jako o marzeniach o Graal'u tej lukarny, o to nie wiadomo jaki cudowny sposób, tajemy cud się stanie i przybędzie wybawiciel, fachowiec .. Stało się krokwie są zamocowane czołowo do tej poprzecznej, nie tak proponowałem, tylko w odległości od ściany.i pod krokwiami, i oparte aż o ścianę garażu, drugi koniec o wspólny słup z płatwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 05.12.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Ty wiele więcej nie wniosłeś, a dla inteligentnych to co napisałem powinno wystarczyć. Ps. Nie szukam utarczki. Takie pitu,pitu,a ja zadałem konkretny problem i otrzymałem konkretną pomoc.Z drugim problemem zjechaliście w inna stronę. Wydaje mi się że zrobili tak jak proponowałeś?Tylko ta płatew dodatkowa opiera się na garażu i na słupie. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez mikus39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Z drugim problemem zjechaliście w inna stronę. Przepraszam, ale nie lubię poszukiwań tego cudownego fachowca. Milczę jak grób, czym się zajmuję, kim jestem i co potrafię.. wychowana skromność nakazuje nie bufonić się. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=292014&d=1417370277 tak jak ta czerwona krecha, oparcie na mur, oparcie na wspólnym słupie czarna kropka. Jeśli ten "wymian" krokiew spinająca te krokwie jest połączona z ścianą garażu, i jest zakotwiona w krokwi mającej oparcie na tej byczej płatwi, co jest teraz wsparta metalowym słupem winno być ok.. jeszcze popatrzę na foto.. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 05.12.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Czyli jeszcze jedną dołożyć i oprzeć na ścianie z garażu.A co z kominem?Zamiast metalowego słupka będzie betonowy 25x25. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez mikus39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Dołożył bym jeszcze krokiew około 30-40cm od tej końcowej krokwi spinającej.oparł bym to na słupie wspólnym z tą płatwią opartą na stalowym słupie. Kurcze uciekło z tym kominem... szukałem teraz przez to zamieszanie co z kominem.Wypada żeby przy robieniu dachu był już gotowy. Choć później można wyciąć i wymurować ..ale lepiej jak dekarz od razu to zrobi. A detal z dodatkową krokwią coś w jak ta kreska czerwona co pozwoliłem sobie szkica nanieść, zrobi się układ stabilny, oraz przy oknie i lukarnie ciepły.Wejdzie izolacja ścian pod tą krokiew spinającą wyjdzie dalej na mur i będzie miodnie. A jeśli czubki krokwi zostały by na murłacie, to zawsze jest to przerwa w izolacji.Nadbijanie jakiś desek też dobre nie jest. Kolejna przerwa. Nie może to być ... że lagę się kładzie na mostki termiczne .. bo coś pozornie się łatwiej robi .Przykręcenie dodatkowej płatwi pod .. to dobra wiertara i dobre wkręty z przodkiem wiercącym. Sama przyjemność roboty.Szkoda że projekt nie zawiera ścisłych detali jak robić .. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 05.12.2014 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Drzewo mam,spróbuję przekonać mojego fachowca.Czyli uzyskać coś takiego? Bo tak jak narysowałeś to krokwie za krótkie.Jaki projekt,taka budowa...Kurcze to będzie problem.Temperatury za niskie na murowanie z klinkieru. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez mikus39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Od biedy wytnie później w blasze niblerem ładny otwór. pod komin. Najgorsze co możesz teraz zrobić to spanikować, z doświadczenia wiem, że lepiej robić rozważnie. Wykonywałem sobie fundamenty / remont, zamiast wybrać ponownie obsuniętą od domu ziemię, to uległem panice i szybko się zalewało z deskami, które trzymały ziemię Pierwsze zadanie, to w miarę sprawnie się przykryć przed śniegami. Jutro jeśli pracują na budowie, sznurek .. ołówek .. kreski pod krokwiami zacięcie na nową płatew, piłeczka ręczna klin 3cm wcięcia. ustawienie nowej krokwio płatwi .. pod .. kręcenie wkrętami .. całości. jak nie będą długo marudził to 30-40min i będzie już temat zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 05.12.2014 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Niestety wróci dopiero jak będzie dachówka,czyli za około 2 do 3 tygodni.A zrobić musi jeszcze wymian na komin.Może po prostu kupić folię i czekać wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 A dachówka, to tym bardziej należy wzmocnić to co jest pod lukarną, na razie to wsi na krokwiach.Miedzy tym rząd krokiew uwieszony, oraz dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.12.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Folia i czekanie , lepiej nie pchaj się w to . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 06.12.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Takie pitu,pitu,a ja zadałem konkretny problem i otrzymałem konkretną pomoc.Z drugim problemem zjechaliście w inna stronę. Wydaje mi się że zrobili tak jak proponowałeś?Tylko ta płatew dodatkowa opiera się na garażu i na słupie. Ja też zadałem konkretne pytanie a otrzymałem opowiedz,bo tak.A żadnej konkretnej pomocy (oprócz oczywiście Mojej) nie otrzymałeś tylko utwierdzenie w Twoim błędnym przekonaniu. Zastanów się w jaki sposób będzie pracować ta płatew , i jakiej szerokości chcesz mieć parapet pod tm oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.12.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Ja też zadałem konkretne pytanie a otrzymałem opowiedz,bo tak.A żadnej konkretnej pomocy (oprócz oczywiście Mojej) nie otrzymałeś tylko utwierdzenie w Twoim błędnym przekonaniu. Zastanów się w jaki sposób będzie pracować ta płatew , i jakiej szerokości chcesz mieć parapet pod tm oknem. wybawiciel.. się znalazł .. jak będzie pracować.. normalnie po ludzku .. a może inaczej, winiu1 może jesteś mgr inż konstruktorem ? bo chcę wiedzieć z kim mam sprawę .. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 06.12.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Kultura wymaga tego żeby samemu najpierw się przedstawić. Pomijając konwenanse, jestem ministrem budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.12.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Nie no bo Ty się tu szczycisz jedynymi poradami, to może czegoś się dowiem ..stąd pytam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 06.12.2014 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) O ministerstwie budownictwa to ja słyszałem,ale Minister budownictwa to mnie zastanawia.Ale ja sie po prostu moze nie znam. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez mikus39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Że się nie znasz to widać. Popełniasz totalną samowolę budowlaną i obyś nie miał problemów z odbiorem budynku. Na jakiej podstawie oceniasz projektanta skoro się nie znasz? To zrozumiałe, że projektant nie chce uczestniczyć w tej zabawie i dziwię się, że kierownik budowy się na to godzi ale to już jego sprawa. "winiu1" ma rację nie było żadnej potrzeby wycinania murłaty. Gdybyś te zmiany omówił z projektantem to on by je naniósł na projekt. Miałbyś pełną jego odpowiedzialność i spokój. No ale taka zmiana kosztuje a porady na Forum są za darmo tyle, że bez żadnej odpowiedzialności. Masz płatwie nie pełno wymiarowe z dużymi oflisami. Kierownik taki materiał dopuścił a cieśla nie kwestionował? Myślę, że u Ciebie cena jest na pierwszym miejscu. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 07.12.2014 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) To własnie kierownik budowy obliczał drzewo i tak zamówiłem.Projektant nie chce ze mna rozmawiać,wylaczył telefon.A co do kosztów to na razie nie napisałem co można zrobic taniej tylko jak zrobic zeby było dobrze.Projektanta oceniam po licznych brakach w projekcie,wentylacje,przekroje,zestawienia.Co tam jest takiego niezgodnego z projektem poza przedłużeniem dachu.Wg kierbuda to zmiana nieistotna więc nie ma problemu.Płatwie 14x28 zgodnie z projektem.A murłaty w miejscu lukarny nie ma w projekcie. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez mikus39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts