TSA 30.11.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witajcie,Jestem po akcie notarialnym związanym z zakupem działki. Wpłaciłem zaliczkę, jest określona cena końcowa działki, termin dalszych działań...ale...Musiałbym czekać z kompletem dokumentów niezbędnych do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę do 10.03.2015. Czyli pewnie ok. 06.2015mógłbym rozpocząć pracę...Tymczasem mam troszkę czasu, zaangażowałem lokalnego kierownika budowy, geodetę, projektanta i na dzień dzisiejszy mam już gotowy projektdomu, mam również zapewnienia dostawy mediów tj woda, prąd, gaz.W bieżącym tygodniu odbędzie się badanie gruntu. i teraz pomysł !!! (wstępnie skonsultowany z kierownikiem budowy) przyspieszający uzyskanie pozwolenia na budowę. Możemy wystąpić o pozwolenie na budowę na terenie jeszcze nie będącym naszą własnością na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przezwłaściciela (dużej, dzielonej obecnie) działki. Mam kontrolę nad procedurą w Starostwie, pracownicy nawet z chęcią udzielają informacji o statusieich prac ale pewnych działań, decyzji, uprawomocnień (czyt. czas) nie przeskoczymy. Więc dlaczego nie wykorzystać czasu (grudzień, styczeń) naprocedurę PNB? Oczywiście nie mówię o jakiejkolwiek inwestycji na tym terenie do czasu przeniesienia własności oraz właściciela PNB...Wstępna umowa notarialna zawiera również zabezpieczenia, iż jeżeli właściciel nie przystąpi do aktu końcowego w określonym terminie ma namzwrócić dwukrotność zaliczki lub my mamy prawo do wpisania się do KW jako współwłaściciel działki. więc pytanie do Was... Co myślicie o moim pomyśle?Jak się na to zapatrujecie?Jak mógłbym się dodatkowo zabezpieczyć (zapisy w pełnomocnictwie lub inny dokument)?Skoro właściciel rozumiejąc, że mi się spieszy chce pomóc... to czy warto podziałać teraz w zimę aby jak najszybciej uzyskać PNB? Będę wdzięczny za Waszą opinię... Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Pomysł dobry,zabezpieczony ale ja bym poczekał może dlatego ,że wszystko robiłem w pośpiechu i bez dogłębnej analizy mych postępów.Piszesz ,że gdyby skorzystać z pomysłu :Więc dlaczego nie wykorzystać czasu (grudzień, styczeń) na procedurę PNB? Przypomnij mi co ona skróci skoro i tak : Oczywiście nie mówię o jakiejkolwiek inwestycji na tym terenie do czasu przeniesienia własności oraz właściciela PNB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.12.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Można składać wniosek o PnB, a nawet budować na działce której nie jesteśmy właścicielami.Tylko w tym przypadku po podziale działką bedzie miała inny numer, tym samym nie możliwe jest wykonanie mapy do celów projektowych z adaptacją.To samo dotyczy zapewnienia mediów,i ewent, projektu zjazdu.PNB tez jest do konkretnej działki. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Pierwsze słyszę.To ja właziłem wszędzie by zacząć szybciej, miałem wstępny wpis notarialny wpłacona zaliczkę.Potem z zaliczki ten właściwy akt notarialny zakupu działki ale PnB otrzymałem składając do Starostwa,dokumenty ,że działka jest odrolniona i posiada status zabudowy jednorodzinnej mapki do celów projektowych i mapki geodezyjne P. geodety,akt notarialny,projekt z adaptacją,warunki na przyłącza, w mym przypadku zjazd z drogi powiatowej,itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TSA 01.12.2014 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Thx za lekturę i odpowiedzi... przypominam jednak, że nie chodzi tu o ryzykowną inwestycję w samą budowę leczy inwestycję w czas (czyt. przyspieszenie) (grudzień, styczeń, dziś wiem, że i pewnie luty ;( )...Jeśli poczekam na końcowy akt, który zdobędę w marcu to pewnie w 2015 uda mi się tylko wybudować płytę...Chciałbym poruszyć niebo i ziemię aby móc przystąpić do budowy fundamentu w marcu/kwietniu, gdy zejdą mrozy.Szukam pomocy jak to ogarnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.12.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 TSA :- a czego ten akt notarialny dotyczy, jak nie prawa własności ( ? ) na podstawie którego możesz składać wniosek o wydanie Decyzji o PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 TSA : - a czego ten akt notarialny dotyczy, jak nie prawa własności ( ? ) na podstawie którego możesz składać wniosek o wydanie Decyzji o PnB. On to omija nie czytasz tego. Możemy wystąpić o pozwolenie na budowę na terenie jeszcze nie będącym naszą własnością na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez właściciela (dużej, dzielonej obecnie) działki. Mam kontrolę nad procedurą w Starostwie, pracownicy nawet z chęcią udzielają informacji o statusie ich prac ale pewnych działań, decyzji, uprawomocnień (czyt. czas) nie przeskoczymy. Więc dlaczego nie wykorzystać czasu (grudzień, styczeń) na procedurę PNB? Czyli nie będzie budował on tylko właściciel ale ja...a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.12.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Pierwsze słyszę.To ja właziłem wszędzie by zacząć szybciej, miałem wstępny wpis notarialny wpłacona zaliczkę.Potem z zaliczki ten właściwy akt notarialny zakupu działki ale PnB otrzymałem składając do Starostwa,dokumenty ,że działka jest odrolniona i posiada status zabudowy jednorodzinnej mapki do celów projektowych i mapki geodezyjne P. geodety,akt notarialny,projekt z adaptacją,warunki na przyłącza, w mym przypadku zjazd z drogi powiatowej,itp. A kupowana była konkretnie ta działka o takiej powierzchni.Tutaj pisze coś o podziale-jeżeli teraz z działki o nr np 1 o pow x zostanie wydzielona działka nr 2 i zmieni się jej powierzchnia i jej numer. Jeżeli akt notarialny po zakupie będzie miał taki sam nr działki i powierzchnię to można składać wniosek wcześniej. Pisze: Możemy wystąpić o pozwolenie na budowę na terenie jeszcze nie będącym naszą własnością na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez właściciela (dużej, dzielonej obecnie) działki. Teraz pełnomocnictwo może dotyczyć tylko takiej dużej działki bo właściciel dysponuję taką działką. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Jeżeli akt notarialny po zakupie będzie miał taki sam nr działki i powierzchnię to można składać wniosek wcześniej.......................... Teraz pełnomocnictwo może dotyczyć tylko takiej dużej działki bo właściciel dysponuję taką działką. Zapewne będzie miał inny nr to logiczne Na jakiej podstawie może składać wniosek o PnB wcześniej jako kto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.12.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Zapewne będzie miał inny nr to logiczne Na jakiej podstawie może składać wniosek o PnB wcześniej jako kto??? Różnie np na podstawie umowy najmu, musi mieć prawo do dysponowania nieruchomością. Jeżeli chodzi tylko o sam wniosek to niczym nie ryzykuje co innego rozpoczęcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.12.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Jeśli Urząd przyjmie Ci projekt to składaj - jak pisze Bejaro niewiele ryzykujesz. Pamiętaj tylko o sprawdzeniu podziału, żeby uniknąć problemów na koniec budowy - jeśli np wielkość nowej, wydzielonej działki będzie "na styk" to może się okazać, że dom postawiłeś za blisko granicy -a raczej w tym przypadku granicę za blisko domu (rozumiem, że projekt masz na działce pierwotnej - dużej). Pamiętaj też o kwestiach dostępu do drogi publicznej, warunkach przyłączenia poszczególnych mediów itp - może się okazać, że np potrzebna będzie zgoda ew właścicieli sąsiednich działek na przeprowadzenie wody/prądu/gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.12.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) " Możemy wystąpić o pozwolenie na budowę na terenie jeszcze nie będącym naszą własnością na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez właściciela "- nie ma takiej możliwości ! Art. 32.4..2 Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto: ...złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane." - pełnomocnictwo nie zmieni tego, że nie jesteś właścicielem, stroną w postępowaniu ( z prawami i obowiazkami Inwestora wynikającymi z Prawa Budowlanego ) natomiast jest możliwość przeniesienia PnB :Art. 40. 1. Organ, który wydał decyzję określoną w art. 28, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innego podmiotu, jeżeli przyjmuje on wszystkie warunki zawarte w tej decyzji oraz złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2." tj. właściciel składa wniosek, potem przeniesienie PnB ( jw ) Edytowane 1 Grudnia 2014 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.12.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Tak się teraz zastanawiam - czy przypadkiem takie pozwolenie nie straci ważności? Przecież dotyczy konkretnej działki na chwilę obecną a po podziale tej działki już nie będzie - nawet przeniesienie PnB może nie pomóc, czy w takim wypadku nie musiał byś wstrzymać podziału do zakończenia budowy/oddania budynku? Dużo wątpliwości - dopytaj dobrze w nadzorze budowlanym, żebyś zamiast przyspieszyć nie opóźnił lub, co gorsze, na koniec nie okazało się, że zbudowałeś bez ważnego PnB = samowolka. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.12.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Tak się teraz zastanawiam - czy przypadkiem takie pozwolenie nie straci ważności? Przecież dotyczy konkretnej działki na chwilę obecną a po podziale tej działki już nie będzie - nawet przeniesienie PnB może nie pomóc, czy w takim wypadku nie musiał byś wstrzymać podziału do zakończenia budowy/oddania budynku? Dużo wątpliwości - dopytaj dobrze w nadzorze budowlanym, żebyś zamiast przyspieszyć nie opóźnił lub, co gorsze, na koniec nie okazało się, że zbudowałeś bez ważnego PnB = samowolka. Straci dlatego pisałam o zmianie pow. i numeracji-wniosek mozna składać po podziale. Na FM są osoby które budowały na działce której nie były włascicielem i załatwiły pozwolenie, jeżeli się nie mylę to chyba Nefer pisała kiedyś o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.12.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Straci dlatego pisałam o zmianie pow. i numeracji-wniosek mozna składać po podziale. Na FM są osoby które budowały na działce której nie były włascicielem i załatwiły pozwolenie, jeżeli się nie mylę to chyba Nefer pisała kiedyś o tym. To prawda - tekst Art. 32.4..2: " Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto: ...złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane." nie jest jednoznaczny z posiadaniem prawa własności - ale z drugiej strony budować nie na swojej działce? Chyba tylko "wieczysta dzierżawa" ale to nie w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anniia 01.12.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 A może metodą jest, by właściciel dotychczasowy wystąpił o pozwolenie na budowę na swoje nazwisko. W akcie notarialnym potem piszecie że zgadza się na przeniesienie pozwolenia na Ciebie. Następnie po kupnie działki występujesz tylko o zmianę w pozwoleniu już udzielonym - co zazwyczaj trwa krócej - bo sprawdzają jedynie czy masz rzeczywiście prawo do gruntu - a projekt jest już zatwierdzony. Ja tak kupiłam działkę z prawomocnym już pozwoleniem na budowę i potem tylko zmieniałam dane na decyzji. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 01.12.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witajcie, Jestem po akcie notarialnym związanym z zakupem działki. Wpłaciłem zaliczkę, jest określona cena końcowa działki, termin dalszych działań... ale... Musiałbym czekać z kompletem dokumentów niezbędnych do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę do 10.03.2015. Czyli pewnie ok. 06.2015 mógłbym rozpocząć pracę... Tymczasem mam troszkę czasu, zaangażowałem lokalnego kierownika budowy, geodetę, projektanta i na dzień dzisiejszy mam już gotowy projekt domu, mam również zapewnienia dostawy mediów tj woda, prąd, gaz. W bieżącym tygodniu odbędzie się badanie gruntu. i teraz pomysł !!! (wstępnie skonsultowany z kierownikiem budowy) przyspieszający uzyskanie pozwolenia na budowę. Możemy wystąpić o pozwolenie na budowę na terenie jeszcze nie będącym naszą własnością na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez właściciela (dużej, dzielonej obecnie) działki. Mam kontrolę nad procedurą w Starostwie, pracownicy nawet z chęcią udzielają informacji o statusie ich prac ale pewnych działań, decyzji, uprawomocnień (czyt. czas) nie przeskoczymy. Więc dlaczego nie wykorzystać czasu (grudzień, styczeń) na procedurę PNB? Oczywiście nie mówię o jakiejkolwiek inwestycji na tym terenie do czasu przeniesienia własności oraz właściciela PNB... Wstępna umowa notarialna zawiera również zabezpieczenia, iż jeżeli właściciel nie przystąpi do aktu końcowego w określonym terminie ma nam zwrócić dwukrotność zaliczki lub my mamy prawo do wpisania się do KW jako współwłaściciel działki. więc pytanie do Was... Co myślicie o moim pomyśle? Jak się na to zapatrujecie? Jak mógłbym się dodatkowo zabezpieczyć (zapisy w pełnomocnictwie lub inny dokument)? Skoro właściciel rozumiejąc, że mi się spieszy chce pomóc... to czy warto podziałać teraz w zimę aby jak najszybciej uzyskać PNB? Będę wdzięczny za Waszą opinię... Tomek Witaj Z tego, co piszesz, to z Ciebie taki lokalny...no wiesz, który zaliczką chce wszystko opędzić. Jeżeli już masz takich lokalesów typu kier.bud., geodetę, projektanta (pisz architekt), to każdy z nich Ci powie, że takiej akcji nie robi się przed podziałem działki (takie prawo). A zaliczka podlega TYLKO zwrotowi(to nie zadatek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.12.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Straci.......... Nie ma takich przesłanek prawnych, aby straciła. Możemy wystąpić o pozwolenie na budowę na terenie jeszcze nie będącym naszą własnością .. Wszystko można zrobić, ale z głową - ale ci "lokalni" to jakieś niemoty. 1. Geodeta wydziela teren, dokładnie w takim stanie (granicach), w jakim ma być dokonany podział działki do sprzedaży. 2. Właściciel użycza ten teren pod budowę (umowa użyczenia - nie musi być notarialna), w określonych granicach (mapka). 3. Składasz kwity na PnB. 4. Po otrzymaniu PnB, jak już będzie wytyczona działka z nowym numerem, składasz wniosek o zmianę PnB w zakresie ...... (w dowolnym czasie) - być może, będzie potrzebny nowy plan zagospodarowania działki, ale pokryje się z tym co dołączono do wniosku o PnB. 5. Jeśli działka zostanie wytyczona przed uzyskaniem PnB (w trakcie), trzeba zgłosić wniosek o stosowną zmianę - tu sprawa jest trochę skomplikowana, bo decyzja PnB musi "opiewać" na działkę istniejącą w dniu wydania decyzji. Ale jak nie masz kumatego człowieka, który to przeprowadzi - czekaj z wnioskiem o PnB, do czasu wytyczenia i kupna działki. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez sSiwy12 uzupełniłem o cytaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.12.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ... bardzo ciekawy artykuł znalazłem tutaj, dot. Zgody na dysponowanie nieruchomością na cele budowlane :http://www.reo.pl/zgoda-na-dysponowanie-nieruchomoscia-na-cel-budowlaneTSA :jeśli miałbyś taką zgodę ( od właściciela ) " sformułowaną w sposób jasny i jednoznaczny " - to wg mnie dużo by załatwiało ! i nie byłoby galimatjasu prawnego, niedomówień, itp a działka oczywiście musi być podzielona ! wg definicji działki budowlanej :""działce budowlanej" - należy przez to rozumieć nieruchomość gruntową lub działkę gruntu, której wielkość, cechy geometryczne, dostęp do drogi publicznej oraz wyposażenie w urządzenia infrastruktury technicznej spełniają wymogi realizacji obiektów budowlanych wynikające z odrębnych przepisów i aktów prawa miejscowego; " trudno ( w ramach Projektu Budowlanego ) byłoby opracować PZDZ_Projekt Zagospodarowania Działki jeśli wielkość ( powierzchnia ) jest zmienną ( lub nieznaną ) , a geometria działki nie pokazuje np. granic nieruchomości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.12.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts