Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Państwa,

Mój problem z instalacja zaczął się zapewne jak u większości od niekompetencji instalatorów.

Otóż zaproponowali mi oni zakup i montaż 3 pomp obiegowych Buderus BUE 25/40 dla każdego z rozdzielaczy.

Podczas pierwszego montażu podpięli oni tylko jedna z tych pomp na rurze zasilającej instalacje tuz pod piecem Buderus 072 24kW. Efekt był taki, że większość pętli nie grzała, grzały natomiast tylko te krótkie i w 70% tylko na parterze. Na poddaszu wszystkie przepływomierze nie wykazywały żadnego przepływu. Dodatkowo instalacja cały czas była zapowietrzona.

Po mojej reklamacji, stwierdzili ze zamontują po jednej pompie w rozdzielaczach na poddaszu. Po paru godzinach stwierdzili ze teraz jest już wszystko ok bo przepływ jest na każdej pętli i pojechali. Następnego dnia okazało się ze rozdzielacz na parterze ciągle jest zimny gdyż 2 pompy na poddaszu (pracujące na max) zaciągają cala ciepłą wodę na gore. Dodatkowo co jakiś czas jedna z pomp na poddaszu pracuje bez wody, gdyż druga pompa mająca krótsze pętle przechwytuje całą wodę.

Myślałem ze problemem jest niskie ciśnienie w obiegu i zwiększyłem je do 2,5bar jednak nic to nie dało. Inny instalator radził mi jeszcze zamontować sprzęgło hydrauliczne jednak nie mając dużej wiedzy na ten temat postanowiłem szukać rady u Państwa zanim zacznę modyfikować instalacje.

Bardzo bym prosił Państwa o pomoc. Ogrzewanie podłogowe : 70m2 parter i 130m2 poddasze.

W załączniku przesyłam zdjęcia rozdzielaczy (pojedynczy na parterze oraz podwójny na poddaszu przed podpięciem pomp) i tuz przed montażem pompy , a także schemat całej instalacji.

instalacja co.jpg

2014-09-02 18.50.23.jpg

2014-09-02 18.49.25.jpg

WP_20141126_006.jpg

Edytowane przez maethor
https://forum.murator.pl/topic/195698-problem-z-instalacj%C4%85-ogrzewania-podlogowego-3-pompy-obiegowe/

to dosyć ciekawe co piszesz bo twój kociołek ma w środku już pompkę CO i ta pompka powinna sama bez problemu opędzić 200m2 podłogówki

moim zdaniem instalacja nie jest po prostu odpowietrzona, ewentualnie być może jest gdzieś zapchana, wypadało by ją odpowietrzyć, a potem zdemontować nikomu niepotrzebne pompki

Wszystkie odpowietrzniki sa odkrecone wiec teoretycznie powinna sie sama odpowietrzyc.

Kociol z tego co wiem owszem ma pompe CO w sobie jednak tak jak pisalem na poczatku, nie dawala ona rady z przeplywem na poddaszu (ponad miesiac pracowala na samej pompie).

po pierwsze pewnie nikt nie policzył przepływów jakie minimalne muszą być przez piec przy odpowiedniej temperaturze...ilość podłogówki jest dosyć spora...bo te 200m2 da około 1600 mb rury....wody dość sporo.... zastanawia mnie jak sterujesz temperaturą na poszczególnych rozdzielaczach....

co do odpowietrzenia...nie jest to takie proste....w układach zamkniętych jeśli pompa będzie pracować 24h/dobę....bo powietrze nie jest wstanie się zgromadzić w jakimś miejscu gdzie jest odpowietrznik......co do 1 szt pompy jest to realne do zrealizowania.....ale wymaga to bardzo dobrego wyregulowania przepływu na poszczególnych pętlach....każda z nich ma inny opór....i pewnie żaden z twoich instalatorów o tym nie pomyślał....ja twierdzę że masz kiepsko wyregulowane przepływy...i mozliwe że też częściowo zapowietrzone.......to jest najczęściej popełniany błąd....

Edytowane przez bigrw
pytanie czy rozdzielacze są lekko do góry...tak aby powietrze zbierało się ....i dobrze by było aby pompa pracowała co jakiś czas...tak aby powietrze było wstanie się zebrać na belkach albo w piecu...

Odpowietrzniki sa na koncu i niestety raczej rowno w poziomie wiec jest szansa ze nie dochodzi do odpowietrzenia.

Regulacje mam przez przeplywomierze w rozdzielaczach. A sterowanie temperatura poprzez czujniki na scianie wew.

Bede probowal to wyregulowac i odpowietrzyc. Bardzo dziekuje za rady.

Niestety mam problem z odpowietrzeniem. Musze zainstalowac w innych miejscach odpowietrzniki bo nie jestem w stanie podniesc belki tak aby powietrze lecialo do zainstalowanego tam odpowietrznika.

Ale nie poddaje sie :) jak cos mi sie uda to postaram sie tutaj odpisac.

Jak na raziete 2 pompy odlaczylem od pradu ale wydaje mi sie ze efekt jest jeszcze gorszy niz przedtem.