Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na ekogroszek gaśnie

komendant

Recommended Posts

Witajcie,

Przejrzałem większość tematów na tym forum i niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Wygasa mi piec na ekogroszek. Po kilku, kilkunastu minutach palenia żar przygasa i piec gaśnie.

Próbowałem różnych ustawień podajnika i nadmuchu i niestety problem się powtarza. kończy się to tym, że na talerzu mam górkę niewypalonego węgla.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Nie wiem, czy to wina groszku (chyba nie, bo wcześniej nim paliłem i był znośnie.

Proszę o podpowiedź, gdzie szukać problemu

z pozdrowieniami,

komendant

Dziękuję za odpowiedź. Też tak pomyślałem na początku, w sumie najbardziej oczywiste rozwiązanie. Ale to racze nie to. Stosunek podawania do przerwy cały czas mieścił się w stosunku 1:6 (najpierw 5:30, potem 7:40 itp) w pewnym momencie podanie ustawiłem na 3 przerwę na 30 - też nic nie pomogło. No chyba, że podawanie przy takich nastawach faktycznie jest zbyt częste (wcześniej na tych nastawach piec nie gasł - inna sprawa, że robił spieki na groszku).

Czy poza powyższą, macie jakieś dodatkowe sugestie?

z pozdrowieniami,

komendant

Dziękuję za odpowiedzi. Zmienię groch i zobaczę, jak to się skończy.

Swoją drogą, może dodatkowo uszczelnić silikonem talerz? teraz nie ma uszczelnienia i mam wrażenie, że z prawej strony paleniska (wentylator mam z lewej) powietrze dochodzi dużo gorzej. Czy to powinno poprawić spalanie?