komendant 30.11.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witajcie, Przejrzałem większość tematów na tym forum i niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.Wygasa mi piec na ekogroszek. Po kilku, kilkunastu minutach palenia żar przygasa i piec gaśnie.Próbowałem różnych ustawień podajnika i nadmuchu i niestety problem się powtarza. kończy się to tym, że na talerzu mam górkę niewypalonego węgla.Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Nie wiem, czy to wina groszku (chyba nie, bo wcześniej nim paliłem i był znośnie.Proszę o podpowiedź, gdzie szukać problemu z pozdrowieniami,komendant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Za dużo lub za często podkładasz, na jedno wychodzi, cała tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 30.11.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Kiedyś, kupiłem groszek, z tej samej składnicy co zawsze i miałem ten sam problem.Zadzwoniłem, gość przyjechał zabrał cały groszek i przwiozl inny.Po wymianie opalu, problem znikł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komendant 30.11.2014 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedź. Też tak pomyślałem na początku, w sumie najbardziej oczywiste rozwiązanie. Ale to racze nie to. Stosunek podawania do przerwy cały czas mieścił się w stosunku 1:6 (najpierw 5:30, potem 7:40 itp) w pewnym momencie podanie ustawiłem na 3 przerwę na 30 - też nic nie pomogło. No chyba, że podawanie przy takich nastawach faktycznie jest zbyt częste (wcześniej na tych nastawach piec nie gasł - inna sprawa, że robił spieki na groszku).Czy poza powyższą, macie jakieś dodatkowe sugestie? z pozdrowieniami,komendant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jeśli nawet na 3/30 to samo to Jacuś jest bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komendant 30.11.2014 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Zmienię groch i zobaczę, jak to się skończy. Swoją drogą, może dodatkowo uszczelnić silikonem talerz? teraz nie ma uszczelnienia i mam wrażenie, że z prawej strony paleniska (wentylator mam z lewej) powietrze dochodzi dużo gorzej. Czy to powinno poprawić spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 01.12.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Jak najbardziej uszczelnij palenisko silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komendant 03.12.2014 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Miałeś rację Jacuś. Zmiana grochu pomogła. Dodatkowo uszczelniłem talerz silikonem i wydaje się, że lepiej groszek dopala. dziękuję za pomoc, z pozdrowieniami,komendant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts