Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozprowadzić ciepło po innych pomieszczeniach, jaki kominek

MacGyver1985

Recommended Posts

witam wszystkich którzy poświęcają tutaj swój czas i dzielą się wiedzą, poproszę Was o wskazówki

Kominek bez płaszcza wodnego mam być umieszczony w rogu pokoju o wymiarach 5,20 na 4,10 (wysokość pomieszczeń 2,6) , chciałbym przy okazji palenia wpuścić ciepło na strych ( 80 m2) kuchnię (20m2) łazienkę z przedpokojem ( 15m2) , bo mam jeszcze jeden pokój ale pewnie tam nie dam rady już dojść :( Dom jest kształcie autobusu :) stąd kłopot, przechodzi się z pomieszczenia do pomieszczenia.

i tu proszę o Wasze myśli

1. Jaka moc kominka( myślałem o 10-12kw) i jakie elementy kominka są mi najpotrzebniejsze (np.regulacja powietrze etc)

2. Jak "przetransportować" ciepło do innych pomieszczeń : Jeśli chodzi o strych to pomyślałem, że to wystarczy wypuścić rurę na górę i chyba tyle, natomiast zastanawiam się nad "dostarczeniem ciepła" do kuchni i łazienki , tzn pomyślałem tak : do kuchni zrobię dziurę, bo jest za ściną pokoju z kominkiem na wykości np 40 cm) a do łazienki chciałem poprowadzić rurę górą kuchni i tam zrobić wylot.

Ogólnie dom jest ogrzewany w tej chwili c.o. na ekogroszku z podajnikiem, ale nie palę i nie chcę palić na okrągło , więc kominek ma być na okresy przejściowe i mroźniejsze dni.

Pod spodem prosty filmik który może lepiej zobrazuje to co wyżej opisałem , przepraszam za jakość

https://www.youtube.com/watch?v=AV0Cj63Yo7s&feature=youtu.be

Gość Konto usunięte_12*
JTD czy mógłbyś bardziej mnie oświecić, i coś więcej zasugerować, zacznę doczytywać na internecie o tym systemie, może jakieś strony zaproponujesz ?

Nasze Forum to też przebogata kopalnia wiedzy. Trzeba tylko mieć czas

(i cierpliwość ;)) aby "przekopać" starsze tematy (skorzystaj

z wyszukiwarki).

Czy ten system tylko do kominków, czy także pieców typu koza ?

Jeszcze nie słyszałem o fachowcu, który umie "łapać" to ciepło z "kozy"

i transportować dalej :D

Nasze Forum to też przebogata kopalnia wiedzy. Trzeba tylko mieć czas

(i cierpliwość ;)) aby "przekopać" starsze tematy (skorzystaj

z wyszukiwarki).

Jeszcze nie słyszałem o fachowcu, który umie "łapać" to ciepło z "kozy"

i transportować dalej :D

Są piecyki z możliwością DGP. Z tyłu mają wyprowadzenie i trzeba coś w ścianie wykombinować. Np wprowadzić do wolnego kanału z cegieł...:cool:

Nie sądzę by o takie rozwiązanie chodziło MG.

Witam.

Proszę o porade.

Dom 120 m pow.użytkowej, ogrzewany węglem-piec z podajnikiem,ekogroszek.

W salonie kominek,który miał być użytkowany okazyjnie.Teraz po 5 latach mieszkania okazuje się,że w kominku palimy

codziennie.Pomysł jest taki ,aby zmienić wkład na wkład z płaszczem wodnym.i podłączyć do kaloryferów.Jakie jeszcze przeróbki będą konieczne,aby

wprowadzić to w życie.Dodam,że dom jest podpiwniczony,więc z poprowadzeniem instalacji nie ma problemu.

Nie wiem czy mój pomysł nadaje się do realizacji.Jeżeli tak to jakie mogą być koszty oprócz nowego wkładu ?

Oprócz samego wkładu z płaczem wodnym musisz się liczyć z kosztami podłączenia i armatury (5-10 tys.) , oraz wykonanie praktycznie nowej obudowy czyli kolejne 5-10 tys. Jeżeli zdecydujesz się na wkład o wysokiej sprawności a dom jest przyzwoicie ocieplony to warto włączyć w układ zbiornik buforowy. Wiąże się to z większym kosztem instalacji, ale znacząco wzrasta komfort użytkowania kominka. Więcej szczegółów znajdziesz na naszej stronie http://www.kominki-godzic.pl/oferta/kominki/kominki-z-plaszczem-wodnym/staly-udzial-wody