Adam626 30.11.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Czy ktoś z was ogrzewa teraz pompą ciepła powietrze powietrze (czyli klimatyzacją)? Ja od 1,5 dnia próbuję. Jest to klimatyzacja Inwerterowa o mocy cieplnej 6,8kW.Ogrzewam dom w stanie developerskim, w którym do wczoraj panowała temperatura naturalna wynikająca z pogody i nie grzania nigdy. Czyli było około 3 stopnie w środku a na zewnątrz -5 w dzień Klimatyzacja pracowała przez dobę (25h) i zuzyła 50kwh co daje średnie stały pobór mocy 2kW przez pompę. W duzym pokoju mam +9C a w najzimniejszym pokoju na parterze +5,5C. Na górze nie mierzyłem.Wydaje mi się że klima nie grzeje z dużą mocą Jednostka zewnętrzna szroni się, włącza się defrost, pod jednostką kałuża lodu. Ogólnie to działa ale ciekawe jaki COP:)I ile z tych 2kW dostaję - czy 4kW, czy moze 5, czy moze 2,5 jak to wyglada u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.11.2014 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Zadaną mam 16C ale klima nie jest w stanie jej osiągnąć. Po tym jak nawiewa - pokazuje 11C w pokoju (klima pokazuje). Po przerwie na defrosta spada do 9. Pod klimą jak w załączniku. Nie mierzyłem ile C wylatuje z jednostki wewnętrznej. Stojąc pod klimą i czując nawiew - czuć jakby to było około 25C. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.11.2014 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Przy okazji wezmę pirometr i sprawdzę. Mówisz że moze więcej ciepła dawać jeśli przestawię na 25? Z drugiej strony - i tak obecny pobór energii już puści mnie z torbami - jakbym w ten sposób ogrzewał przez cały miesiąc to pójdzie 1000PLN:) A ogrzewam tylko by mi nie zamarzła woda w rurach:) To chyba taniej bedzie spuścić tą wodę Co jaki czas masz defrosty? Ja jeszcze nie wiem dokładnie ale wydaje mi się że około 1/3 czasu pracy urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.11.2014 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jakiś czas temu się zastanawiałem czy zamiast gazu nie powinienem był kupic PC Powietrze-Woda - takiej do grzania basenów. Mozna tanio kupić w przeliczeniu na kW mocy. Ale patrząc, że przy mrozie -5C firmowy inwerterowy nowoczesny Samsung ma słabą sprawność - to pompa tania z allegro basenowa bedzie wyrabiać COP 1, lub w ogóle nie zadziała i zamarznie. Więc jednak słaba sprawa z typ P/P P/W. Lepiej juz robić kolektory w ziemi a P/P dogrzewać się do mrozów jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.12.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Jakiś czas temu się zastanawiałem czy zamiast gazu nie powinienem był kupic PC Powietrze-Woda - takiej do grzania basenów. Mozna tanio kupić w przeliczeniu na kW mocy. Ale patrząc, że przy mrozie -5C firmowy inwerterowy nowoczesny Samsung ma słabą sprawność - to pompa tania z allegro basenowa bedzie wyrabiać COP 1, lub w ogóle nie zadziała i zamarznie. Więc jednak słaba sprawa z typ P/P P/W. Lepiej juz robić kolektory w ziemi a P/P dogrzewać się do mrozów jesienią Jak duży masz dom ?Jak ocieplony ? PC PW działa dobrze ale namiotow w zimie nią nie ogrzejesz do 25C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.12.2014 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) No to ponad 2 doby ogrzewania klimą za mną. Dziś zdecydowanie lepiej - temperatura w pomieszczeniu - klima pokazała 14 stopni. W najzimniejszym miejscu na podłodze, przy wyjściu - ponad 7 stopni (tam wieje jeszcze wiatr z podwórka). Na podwórku bez dużych zmian - utrzymuje się około -4, w nocy około -6 Klima jest na parterze i grzeje dość dużą kondygnację około 140m2. Otwarta klatka schodowa i piętro - też duże. Na górze 6,7C. Zmierzyłem pirometrem temperaturę na wylocie z klimy i 36C (pomiar w nocy gdy na podwórku -4). Kałuża lodu pod jednostką zewnętrzną. Wygląda na to że klima powoli rozgrzewa ściany. Czyli wniosek o słabej sprawności moze nie był trafiony. Może mury były wymarznięte i faktycznie trzeba powera i wielu dób aby nagrzać ściany Dom dobrze ocieplony szyby potrójne. Ale nie wiem czy to ma znaczenie bo chyba jeszcze murów nie rozgrzało tak aby wyszło cieplo na zewnatrz.Wydaje mi się ze gdybym jeszcze potrzymał klimę pracującą z tydzień to w końcu w domu byłoby naprawde ciepło - tak ze mógłbym tam mieszkac. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.12.2014 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Moc max elektryczna pobrana =2,7kW (pomiar z licznika apator który rejestruje wykorzystany przydział mocy w okresie 15 min). Zużycie średnie 2,0kWh/godzinę 1kwh=0,664PLN (budowlana) czyli dobowo zuzycie prądu za 31,87PLN. Miesięcznie by wyszło 956,16PLN gdyby klima chodziła non stop. Klima ma katalogowo 8kW nominalnej mocy grzewczej (zapewne przy dodatniej temperaturze na podwórku typu +10C) Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.12.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Moc max elektryczna pobrana =2,7kW (pomiar z licznika apator który rejestruje wykorzystany przydział mocy w okresie 15 min). Zużycie średnie 2,0kWh/godzinę 1kwh=0,664PLN (budowlana) czyli dobowo zuzycie prądu za 31,87PLN. Miesięcznie by wyszło 956,16PLN gdyby klima chodziła non stop. Klima ma katalogowo 8kW nominalnej mocy grzewczej (zapewne przy dodatniej temperaturze na podwórku typu +10C) Mury masz wychlodzone i podnosisz temperaturę więc swoje weźmie .Samo utrzymanie temperatury w domu nie jest już tak kilowato chłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.12.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Możesz to szybko policzyć, ale potrzeba nieco więcej danych tj temp zasysanego pow przez parownik i już ogrzanego (jak masz wew 16, nadmuch 35 to delta wynosi 19*), do tego potrzebna jest wydajność wentylatora jednostki wewnętrznej w m3/h i moc pobierana z gniazdka - te dane wstawiasz do mojego kalkulatora ze stopki (odszukaj "kalkulator COP dla klimatyzatora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.12.2014 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Z tego co wyczytałem, PC P/P w warunkach około -5C mają jeszcze COP 3 więc ogrzewanie jest tańsze od gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.12.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Spokojnie nowy dom, mury zimne, OGROM wilgoci w domu nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem było by najpierw w klimie ustawić osuszania a później dopiero ogrzewania ale tu znów źle, najszybciej osusza się powietrze które ma 30 stopni a nie 14 jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.12.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 zamarzłaby woda w peszlu skroplin. I tak jak piszesz przy chłodzie ciezko by było osuszać. Ogólnie wczoraj wyłączyłem klimę zobaczymy do ilu dziś spadła temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak1 09.01.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Przy -6* tych 8kW pewnie juz nie masz... Nie mniej zuzycie 2kW by swiadczylo o COP 4 co jest watpliwe gdy PC pracuje na 100% ( -6* i mocna PC ) Duza powierzchnia i zimny dom, ktory trzeba najpierw doprowadzic do "normalnej temp " 2 kondygnacje tez ciezko "ogrzac" 1 jedn. Wewnetrzna. Ale pomalu pewnie bedzie dobrze Witaj, Czy Ty też grzejesz inwerterem? Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem stosując jednak jednostkę kanałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.01.2015 01:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 o widzę coś się w wątku ruszyło. Ogólnie zaniechałem grzania klimą bo troche kurzu mam w domu (gołe wylewki) i nie chcę zajechać klimy. Ale ogólnie przydatny sprzęt. Myślę że w okresie przejściowym bedzie dobre do szybkiego podgrzania domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts