Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pompą ciepła powietrze-powietrze przy -6C

Adam626

Recommended Posts

Czy ktoś z was ogrzewa teraz pompą ciepła powietrze powietrze (czyli klimatyzacją)?

Ja od 1,5 dnia próbuję. Jest to klimatyzacja Inwerterowa o mocy cieplnej 6,8kW.

Ogrzewam dom w stanie developerskim, w którym do wczoraj panowała temperatura naturalna wynikająca z pogody i nie grzania nigdy. Czyli było około 3 stopnie w środku a na zewnątrz -5 w dzień

Klimatyzacja pracowała przez dobę (25h) i zuzyła 50kwh co daje średnie stały pobór mocy 2kW przez pompę.

W duzym pokoju mam +9C a w najzimniejszym pokoju na parterze +5,5C. Na górze nie mierzyłem.

Wydaje mi się że klima nie grzeje z dużą mocą

Jednostka zewnętrzna szroni się, włącza się defrost, pod jednostką kałuża lodu.

Ogólnie to działa ale ciekawe jaki COP:)

I ile z tych 2kW dostaję - czy 4kW, czy moze 5, czy moze 2,5

jak to wyglada u was?

Zadaną mam 16C ale klima nie jest w stanie jej osiągnąć.

Po tym jak nawiewa - pokazuje 11C w pokoju (klima pokazuje). Po przerwie na defrosta spada do 9. Pod klimą jak w załączniku.

Nie mierzyłem ile C wylatuje z jednostki wewnętrznej. Stojąc pod klimą i czując nawiew - czuć jakby to było około 25C.

20141130_171230.jpg

20141130_171222.jpg

20141130_171256.jpg

Edytowane przez Adam626

Przy okazji wezmę pirometr i sprawdzę. Mówisz że moze więcej ciepła dawać jeśli przestawię na 25?

Z drugiej strony - i tak obecny pobór energii już puści mnie z torbami - jakbym w ten sposób ogrzewał przez cały miesiąc to pójdzie 1000PLN:) A ogrzewam tylko by mi nie zamarzła woda w rurach:) To chyba taniej bedzie spuścić tą wodę;)

Co jaki czas masz defrosty? Ja jeszcze nie wiem dokładnie ale wydaje mi się że około 1/3 czasu pracy urządzenia

Jakiś czas temu się zastanawiałem czy zamiast gazu nie powinienem był kupic PC Powietrze-Woda - takiej do grzania basenów. Mozna tanio kupić w przeliczeniu na kW mocy. Ale patrząc, że przy mrozie -5C firmowy inwerterowy nowoczesny Samsung ma słabą sprawność - to pompa tania z allegro basenowa bedzie wyrabiać COP 1, lub w ogóle nie zadziała i zamarznie. Więc jednak słaba sprawa z typ P/P P/W. Lepiej juz robić kolektory w ziemi a P/P dogrzewać się do mrozów jesienią

Jakiś czas temu się zastanawiałem czy zamiast gazu nie powinienem był kupic PC Powietrze-Woda - takiej do grzania basenów. Mozna tanio kupić w przeliczeniu na kW mocy. Ale patrząc, że przy mrozie -5C firmowy inwerterowy nowoczesny Samsung ma słabą sprawność - to pompa tania z allegro basenowa bedzie wyrabiać COP 1, lub w ogóle nie zadziała i zamarznie. Więc jednak słaba sprawa z typ P/P P/W. Lepiej juz robić kolektory w ziemi a P/P dogrzewać się do mrozów jesienią

Jak duży masz dom ?Jak ocieplony ? PC PW działa dobrze ale namiotow w zimie nią nie ogrzejesz do 25C.

No to ponad 2 doby ogrzewania klimą za mną. Dziś zdecydowanie lepiej - temperatura w pomieszczeniu - klima pokazała 14 stopni. W najzimniejszym miejscu na podłodze, przy wyjściu - ponad 7 stopni (tam wieje jeszcze wiatr z podwórka). Na podwórku bez dużych zmian - utrzymuje się około -4, w nocy około -6

Klima jest na parterze i grzeje dość dużą kondygnację około 140m2. Otwarta klatka schodowa i piętro - też duże. Na górze 6,7C.

Zmierzyłem pirometrem temperaturę na wylocie z klimy i 36C (pomiar w nocy gdy na podwórku -4). Kałuża lodu pod jednostką zewnętrzną. Wygląda na to że klima powoli rozgrzewa ściany. Czyli wniosek o słabej sprawności moze nie był trafiony. Może mury były wymarznięte i faktycznie trzeba powera i wielu dób aby nagrzać ściany

Dom dobrze ocieplony szyby potrójne. Ale nie wiem czy to ma znaczenie bo chyba jeszcze murów nie rozgrzało tak aby wyszło cieplo na zewnatrz.

Wydaje mi się ze gdybym jeszcze potrzymał klimę pracującą z tydzień to w końcu w domu byłoby naprawde ciepło - tak ze mógłbym tam mieszkac.

Edytowane przez Adam626

Moc max elektryczna pobrana =2,7kW (pomiar z licznika apator który rejestruje wykorzystany przydział mocy w okresie 15 min).

Zużycie średnie 2,0kWh/godzinę

1kwh=0,664PLN (budowlana)

czyli dobowo zuzycie prądu za 31,87PLN. Miesięcznie by wyszło 956,16PLN gdyby klima chodziła non stop.

Klima ma katalogowo 8kW nominalnej mocy grzewczej (zapewne przy dodatniej temperaturze na podwórku typu +10C)

IMG_3422.jpg

IMG_3424.jpg

IMG_3433.jpg

Edytowane przez Adam626

Moc max elektryczna pobrana =2,7kW (pomiar z licznika apator który rejestruje wykorzystany przydział mocy w okresie 15 min).

Zużycie średnie 2,0kWh/godzinę

1kwh=0,664PLN (budowlana)

czyli dobowo zuzycie prądu za 31,87PLN. Miesięcznie by wyszło 956,16PLN gdyby klima chodziła non stop.

Klima ma katalogowo 8kW nominalnej mocy grzewczej (zapewne przy dodatniej temperaturze na podwórku typu +10C)

Mury masz wychlodzone i podnosisz temperaturę więc swoje weźmie .Samo utrzymanie temperatury w domu nie jest już tak kilowato chłonne.

Możesz to szybko policzyć, ale potrzeba nieco więcej danych tj temp zasysanego pow przez parownik i już ogrzanego (jak masz wew 16, nadmuch 35 to delta wynosi 19*), do tego potrzebna jest wydajność wentylatora jednostki wewnętrznej w m3/h i moc pobierana z gniazdka - te dane wstawiasz do mojego kalkulatora ze stopki (odszukaj "kalkulator COP dla klimatyzatora)

• 1 month później...
Przy -6* tych 8kW pewnie juz nie masz... Nie mniej zuzycie 2kW by swiadczylo o COP 4 ;) co jest watpliwe gdy PC pracuje na 100%

( -6* i mocna PC )

Duza powierzchnia i zimny dom, ktory trzeba najpierw doprowadzic do "normalnej temp "

2 kondygnacje tez ciezko "ogrzac" 1 jedn. Wewnetrzna.

Ale pomalu pewnie bedzie dobrze

Witaj,

Czy Ty też grzejesz inwerterem? Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem stosując jednak jednostkę kanałową.