archi23 01.12.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 witam czy ktoś z was ma lub miał nagrzewnicę wtórną na rekuperatorze. Interesuje mnie jej efektywność i możliwość sterowania a także jakie temperatury można osiągać. No i oczywiście jakie niesie za sobą problemy jeśli są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.12.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 witam czy ktoś z was ma lub miał nagrzewnicę wtórną na rekuperatorze. Interesuje mnie jej efektywność i możliwość sterowania a także jakie temperatury można osiągać. No i oczywiście jakie niesie za sobą problemy jeśli są W naszym klimacie to zbędna sprawa. Przy -30 to tak. Lepiej jest nie podgrzewać powietrza, bo stracimy wentylację. Ciepłe przeleci pod sufitem do kuchni i łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.12.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 tylko jeżeli dmuchniesz je pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 04.12.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) witam czy ktoś z was ma lub miał nagrzewnicę wtórną na rekuperatorze. Interesuje mnie jej efektywność i możliwość sterowania a także jakie temperatury można osiągać. No i oczywiście jakie niesie za sobą problemy jeśli są Żeby nagrzewnica wtórna miała sens musisz mieć nadmuch w postaci kratek podłogowych. Jeśli anemostaty zrobisz na suficie to masz problem ze sterowaniem, bo musisz dmuchać powietrzem zimniejszym niż to przy suficie ale cieplejszym (żeby grzać pomieszczenie) niż temp. na wysokości ~1,50m. Da się zrobić, sprawa niełatwa, ale nie niewykonalna. Nie łatwiejszą opcją jest strefowa podłogówka? Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Jarszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 04.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Uzupełniając powyższe. Żeby miała sens to powinna w 90% pracować na obiegu zamkniętym i dmuchać z większą wydajnością niż to co jest dostepne z rekuperatora. Zdecydowanie lepiej za tą cenę założyć mini splita i nim dogrzewać / chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archi23 08.12.2014 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Dziękuje za odpowiedzi przynajmniej teraz wiem że to nic nie warte. Szukam rozwiązania które spowoduje że ogrzeje pokoje bez zbędnych przeróbek. Mam pompe ciepła i ogrzewanie podłogowe a na podłodze na poddaszu panele, które słabo mi dogrzewają pokoje szukałem jakiegoś rozwiązania estetycznego i chyba jednak bedzie trzeba zamontowac elektryczne grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 09.12.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Archi a nie da się zwiększyć temperatury w obiegu na piętrze ? Zobacz ile Ci tam idzie bo grzejąc pompą ciepła masz COP minimum 3 a przy grzejnikach masz 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts