Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu wełna czy styropian

Wodi

Recommended Posts

Z punktu widzenia parametrów izolacyjności i wytrzymałości materiały te są porównywalne. Przepisy budowlane nie różnicują wełny i styropianu, z jednym wyjątkiem: powyżej 25 metrów wysokości ściana powinna być ocieplana tylko wełną mineralną z powodu jej całkowitej niepalności. (budynki wybudowane przed 1 kwietnia 1995 r., o wysokości do 11 kondygnacji włącznie, mogą być ocieplone z użyciem samogasnącego polistyrenu spienionego, w sposób zapewniający nierozprzestrzenianie ognia. Dach, nawet powyżej tej wysokości można ocieplać i styropianem i wełną. Styropian łatwiej się montuje, powierzchnia nim obłożona jest równiejsza. Wełna jest cięższa, miękka i po otynkowaniu możliwe jest „falowanie” ściany. Płyty z wełny mineralnej lepsze są do ocieplania murów szczelinowych i budynków drewnianych. Płyty z wełny mineralnej minimalizuja ryzyko powstania większych nieszczelności w warstwie ociepleniowej.

W zasadzie trudno się z panem nie zgodzić:)

• 2 weeks później...

Witam,

nie przeczę, że w tym temacie jestem "zielona", ale chciałabym się Was poradzić.

Dom będziemy stawiać z pustaka ceramicznego chcieliśmy do ocieplenia zastosować styropian,

ale jeden z budowlańców powiedział Nam właśnie coś na temat "duszenia się" tego pustaka przy styropianie :/

czy to znaczy ze jezeli chcemy zastosowac stropian to powinnismy wybrac zwykly pustak ?

z góry dziękuję za odp.

Witam, z tego co się przez chwilę zorientowałam to przy kleju muszą być dobrzy fachowcy, a mój mąż do takich nie należy ... w sumie im bardziej drąze temat tym jest gorzej bo widzę że u męża jedynym kryterium przy wyborze materiałów jest kasa ... im mniejsza tym lepiej. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Podrawiam

i jeszcze tylko zadam jedno pytanie w

sumie lekko nie w temacie

otóż sprzedawca namawia go na kupno pustaka ceramicznego w II gatunku

podobno nie widać wad a koszt mniejszy

czy tylko dla mnie wydaje się to podejrzane bo jestem przewrazliwioną babą czy serio takie szczęście go spotyka ;)

Witam, z tego co się przez chwilę zorientowałam to przy kleju muszą być dobrzy fachowcy, a mój mąż do takich nie należy ... w sumie im bardziej drąze temat tym jest gorzej bo widzę że u męża jedynym kryterium przy wyborze materiałów jest kasa ... im mniejsza tym lepiej. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Podrawiam

i jeszcze tylko zadam jedno pytanie w

sumie lekko nie w temacie

otóż sprzedawca namawia go na kupno pustaka ceramicznego w II gatunku

podobno nie widać wad a koszt mniejszy

czy tylko dla mnie wydaje się to podejrzane bo jestem przewrazliwioną babą czy serio takie szczęście go spotyka ;)

Pustak ceramiczny w II gatunku oznacza ni mniej ni więcej, że pustaki będą gorzej trzymać wymiar, mogą się kruszyć i być w nie do końca najlepszej formie wizualnej. Dom z tego oczywiście postawicie, ALE moim zdaniem wykonanie z tego materiału porządnych i wytrzymałych ścian wymaga dużego doświadczenia - którego jak rozumiem nie macie... Sensowniejszy wybór to pustak z tzw. trzeciej klasy murowej, o obniżonej masie i gęstości. Te pustaki będą jednak lepiej trzymać wymiar. Coś takiego ma w ofercie Porotherm (pustaki E3).

Moim zdaniem pustak ceramiczny to jest rozsądny wybór, ale kierując się tylko argumentem cenowym daleko nie ujedziecie :) W budowlance niestety trudno jest mocno przyoszczędzić i z reguły oszczędność na jednym etapie będzie się wiązać z dodatkową kasę w kolejnym. Proponowałbym się rozejrzeć za pustakami ceramicznymi w technologii cienkospoinowej (Porotherm Profi) które muruje się bodaj najprościej z całej rodziny materiałów ceramicznych i które są w naprawdę dobrych cenach.

• 2 weeks później...