zeglugawielka 05.02.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Z punktu widzenia parametrów izolacyjności i wytrzymałości materiały te są porównywalne. Przepisy budowlane nie różnicują wełny i styropianu, z jednym wyjątkiem: powyżej 25 metrów wysokości ściana powinna być ocieplana tylko wełną mineralną z powodu jej całkowitej niepalności. (budynki wybudowane przed 1 kwietnia 1995 r., o wysokości do 11 kondygnacji włącznie, mogą być ocieplone z użyciem samogasnącego polistyrenu spienionego, w sposób zapewniający nierozprzestrzenianie ognia. Dach, nawet powyżej tej wysokości można ocieplać i styropianem i wełną. Styropian łatwiej się montuje, powierzchnia nim obłożona jest równiejsza. Wełna jest cięższa, miękka i po otynkowaniu możliwe jest „falowanie” ściany. Płyty z wełny mineralnej lepsze są do ocieplania murów szczelinowych i budynków drewnianych. Płyty z wełny mineralnej minimalizuja ryzyko powstania większych nieszczelności w warstwie ociepleniowej. W zasadzie trudno się z panem nie zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 18.02.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Witam,nie przeczę, że w tym temacie jestem "zielona", ale chciałabym się Was poradzić.Dom będziemy stawiać z pustaka ceramicznego chcieliśmy do ocieplenia zastosować styropian,ale jeden z budowlańców powiedział Nam właśnie coś na temat "duszenia się" tego pustaka przy styropianie :/czy to znaczy ze jezeli chcemy zastosowac stropian to powinnismy wybrac zwykly pustak ?z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.02.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Krew mnie zalewa jak słyszę o duszeniu, oddychaniu ścian. Powietrze w ścianie, ociepleniu powinno być NIERUCHOME. Amen. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 18.02.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Dziękuję Panie Janie Właśnie toczę bój z męzem. On jest za pustakiem ceramicznym plus styropian Ja jestem za zwykłym no i kto ma rację ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.02.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 W/g mnie najlepiej murować z gazobetonu na cienką zaprawę klejową ( na grzebień) Nie ma wywrotek piachu , betoniarki . Kilkanaście worków kleju i po zabawie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 19.02.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Witam, z tego co się przez chwilę zorientowałam to przy kleju muszą być dobrzy fachowcy, a mój mąż do takich nie należy ... w sumie im bardziej drąze temat tym jest gorzej bo widzę że u męża jedynym kryterium przy wyborze materiałów jest kasa ... im mniejsza tym lepiej. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Podrawiam i jeszcze tylko zadam jedno pytanie w sumie lekko nie w temacie otóż sprzedawca namawia go na kupno pustaka ceramicznego w II gatunku podobno nie widać wad a koszt mniejszy czy tylko dla mnie wydaje się to podejrzane bo jestem przewrazliwioną babą czy serio takie szczęście go spotyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 19.02.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Witam, z tego co się przez chwilę zorientowałam to przy kleju muszą być dobrzy fachowcy, a mój mąż do takich nie należy ... w sumie im bardziej drąze temat tym jest gorzej bo widzę że u męża jedynym kryterium przy wyborze materiałów jest kasa ... im mniejsza tym lepiej. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Podrawiam i jeszcze tylko zadam jedno pytanie w sumie lekko nie w temacie otóż sprzedawca namawia go na kupno pustaka ceramicznego w II gatunku podobno nie widać wad a koszt mniejszy czy tylko dla mnie wydaje się to podejrzane bo jestem przewrazliwioną babą czy serio takie szczęście go spotyka Pustak ceramiczny w II gatunku oznacza ni mniej ni więcej, że pustaki będą gorzej trzymać wymiar, mogą się kruszyć i być w nie do końca najlepszej formie wizualnej. Dom z tego oczywiście postawicie, ALE moim zdaniem wykonanie z tego materiału porządnych i wytrzymałych ścian wymaga dużego doświadczenia - którego jak rozumiem nie macie... Sensowniejszy wybór to pustak z tzw. trzeciej klasy murowej, o obniżonej masie i gęstości. Te pustaki będą jednak lepiej trzymać wymiar. Coś takiego ma w ofercie Porotherm (pustaki E3). Moim zdaniem pustak ceramiczny to jest rozsądny wybór, ale kierując się tylko argumentem cenowym daleko nie ujedziecie W budowlance niestety trudno jest mocno przyoszczędzić i z reguły oszczędność na jednym etapie będzie się wiązać z dodatkową kasę w kolejnym. Proponowałbym się rozejrzeć za pustakami ceramicznymi w technologii cienkospoinowej (Porotherm Profi) które muruje się bodaj najprościej z całej rodziny materiałów ceramicznych i które są w naprawdę dobrych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 20.02.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 bardzo dziękuję za odpowiedz mąż powoli się do mnie przekonuje i słucha tego co mówie podpieram się faktem, iż zasiegam opini fachowców i osób z doswiadczeniem którzy słuzą dobrą radą w rezultacie z II gatunku rezygnujemy Porotherm Profi rozważymy, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 21.02.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Tutaj są programy do amatorskiej zabawy, jednak wielu danych nie można wprowadzić i zostaje to tylko podpowiedzią na co zwracać uwagę: http://www.knaufinsulation.pl/do-pobrania/programy-obliczeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 23.02.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannawlosciach 09.03.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 styropian z rekomendacjami ITB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts