Vivelee 01.12.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Hej, Chcemy wybudować dom, w którym planujemy lekką modyfikację. Rysunek mniej więcej poniżej: (niestety polecam otworzyć w nowym okienku obrazek, gdyż na tym pomniejszeniu nie widać gdzie są okna, o które pytam) Czyli mamy gabinet, przed którym jest zadaszone przejście między domem a garażem. Ze względu na usytuowanie drzwi od garażu, ten daszek będzie miał 1m głębokości (oraz ok 4m szerokości), oraz będzie między parterem a piętrem. Gabinet (ok 8m^2) jest ustawiony od strony północnej, więc oświetlenie i tak będzie mizerne. Zastanawiamy się czy jest sens robić ten daszek. Podkreślam, że kwestie finansowe są tu kompletnie drugorzędne i nieważne - potem już tego nie zmienimy, a uważam że jest wart swojej ceny. Plusy daszku: - przejście między garażem a domem jest zadaszone, nie będzie nam padać śnieg/deszcz na głowy - dom wygląda nowocześnie (bez daszku jest zdecydowanie gorzej) - latem pokój będzie przyjemny Minusy daszku: - w gabinecie może być ciemno, zwłaszcza zimą (!!!) No właśnie. Czy przy 1m głębokości daszku będzie to wybitnie zaciemniać pokój? Generalnie na chwilę obecną planuję tam gabinet ale nie wykluczone, że kiedyś będą się tam chcieli wprowadzić rodzice. Nie umiem sobie kompletnie wyobrazić jak bardzo może to wpływać na jasność pomieszczenia. Czy jest sens robić ten daszek czy nie? Może mi ktoś chociażby podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 01.12.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witaj Vivelee, A rozważałeś, żeby w tym daszku zastosować okno dachowe i w ten sposób doświetlić gabinet? Jeśli podeślesz nam rzut dachu z projektu albo rysunek dwg na prywatnego maila to nasz dział projektowy zapozna się z tematem i postara się odpowiedzieć na Twoje pytania. Pozdrawiam,PawełDoradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivelee 01.12.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Witaj Pawle, W związku z tym co pisałAM , daszek jest nad przejściem- pod spodem nie ma pomieszczenia. Ciężko mi sobie wyobrazić w takim miejscu okno. Również zgodnie z tym co napisałam, jest to modyfikacja i nie ma tego pomysłu w ogóle w projekcie. Rysunki CAD mogę sama dorobić i podesłać, jednak nigdy nie widziałam by w takim miejscu stosować okna dachowe. Można sobie to wyobrazić podobnie jak na Kasjopea 2, tylko że u nas między drzwiami a garażem jest jeszcze to nieszczęsne okno przy gabinecie. W jaki sposób sobie Pan to wyobraża? Okno od góry i na przestrzał przez połać dachową do podbitki...? Doświetlanie okna oknem też jest dość specyficzne, pomijając kwestie wyglądu zewnętrznego, jednak jeżeli ma Pan jakiekolwiek wizualizacje takiego rozwiązania to chętnie się temu przyjrzymy. --edit-- Dodaję moje rysunki parteru i pietra z CAD'a. Na piętrze widać jak idzie dach z przodu domu. Na parterze w miejscu '+' jest pokój, o którym piszę. Okno jest pod daszkiem, który ma równo 1m głębokości. Jest to przerobiony projekt Kastor 2. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Vivelee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 12.01.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witaj Vivelee,Sugerowaliśmy się projektem Kasjopea 2, gdzie w projekcie są w tym miejscu okna dachowe. Jednak z tego co widzimy tutaj, będzie to zupełnie inne rozwiązanie.Trudno jest się nam odnieść do tego co zamierzasz, bez konsultacji i lepszej jakości rzutów. Dlatego jeśli możemy prosić o podesłanie rzutów i innych materiałów na maila wraz z telefonem, wtedy nasz architekt będzie mógł oddzwonić z poradą. Podaję adres mailowy: [email protected]. Pozdrawiam,PawełDoradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts