rgal 01.12.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witam, Kontynuję prace z orurkowaniem do CO (system rozdzielaczowy, kocioł gazowy) i przy grzejnikuch muszę zamontować kolanka pod ścianą z G-K. Rury wavin to i kolanka wavin, zaciskarkę mam taką tanią, oczywiście profil U. No i wątpliwośc polega na tym że kamień jest znacząco szerszy od samej tulei złączki - kamień ma 3 pierścienie, z czego na złaczkce odciskają się tylko 2, w dodatku wyrównaniu ulega tez rozszerzający się kołnierz na złączce (tak jak patrzę to nie każdy producent taki kołnierz stosuje). Czy to normalne że w ten sposób się zaciska? Dodam że nie robiłem jeszcze docelowej próby ale na 3bar (tyle mam z wodociągu) nie cieknie.Przejmować się i szukać innej praski czy zaciskać i ufać próbie na koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 04.12.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 JA robiłem na stalowych marketowych złączkach zaciskanych i trzyma. Zaciskarka z allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 08.12.2014 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Ok, wygląda na to ze niepotrzebnie się martwiłem. Przetestowałem ten odcinek ze złaczkami i wygląda na to że jest szczelne i trzyma się dobrze. Niestety nie mam obecnie porządnej pompki do prób więc zrobiłem testy na marnych 4bar - i ciśnienie spadło o jakies 0.1bar w ciągu 8h. Z tego wniosek - mogę spokojnie zaciskać kolejne złaczki i prawdopodobnie nie obawiać się właściwiej próby. Złaczki i rura wavin, tylko zaciskarka niskobudżetowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 27.12.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że powietrzem 4 bar to chyba wystarczy i więcej bym nie pompował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.12.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 A nie myślałeś o złączkach skręcanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts