zefirek 14.06.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Szanowni Państwomam następujący dylemat:Podpisałem umowę przedwstępną na sprzedaż mieszkania z następującymi warunkami:Pierwsza część zadatku do ręki, druga część zadatku ma zostać przelana na moje konto po 2 tygodniach a całość transakcji ma zostać sfinalizowana po 2 miesiącach. I dalej standardowo, po mojej rezygnacji ja wpłacam podwójną wartość zadatku, po rezygnacji drugiej strony zadatek przepada. Umowa nie została zawarta przed notariuszem. Problem jest w tym że kolejna część zadatku nie została przelana i nie wiem co sądzić o kupującym. Czy niewypełnienie tego punktu umowy powoduje automatycznie jej zerwanie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 15.06.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Jeśli terminy zostały określone, a kupujący nie wywiązał się z umowy, zadatek przepada na twoją korzyść, a umowa jest nieaktualnaTylko jedna rada, skontaktuj się z nim, bo może coś mu wypadło - bądź człowiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 19.06.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Jeśli terminy zostały określone, a kupujący nie wywiązał się z umowy, zadatek przepada na twoją korzyść, a umowa jest nieaktualna Tylko jedna rada, skontaktuj się z nim, bo może coś mu wypadło - bądź człowiekiem. Zgadzam się w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 19.06.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Owszem umowa może zostać rozwiązana. Ale może najpierw należy zorientowac się dlaczego pieniadze nie wpłynęły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.06.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 dokładnie...może cos sie stało?? nikt na własne zyczenie nie pozbywa sie kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 19.06.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Najlepiej spróbuj się z nim skontaktować i wyjaśnić. Jeśli się to nie uda, to napisz list polecony za potwierdzeniem odbioru i wyznacz mu kolejny termin np. 7 - 14 dni na zapłacenie drugiej raty pod groźbą zerwania umowy i przepadnięcia zadatku. Sprawa będzie czysta w 100%. Życzę jednak aby zapłacił !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria23 25.06.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Tutaj odpowiem jako KUPUJĄCY: Tak mi powiedział mój agent nieruchomości oraz notariusz: Jesli któraś ze stron nie dotrzyma terminu ( bez znaczenia czy umowa notarialna czy cywilna - czyli świstek papiery i podpisy 2 stron ze za np. 2 tyg. reszta kasy), to znaczy ze umowa jakoby anolawana ... i w twoim przypadku zatrzymujesz kasę. Oczywiście ... np. w moim przpadku ... podpisuje umowe wstępną, i za 1 miesiąc mam zapłacic resztę ... jesli z jakiegos popwodu nie mam tejże "reszty" .. (np. bank sie ociąga z kredytem .. czy coś takiego ... choć w przypadku kredytu to tez czesto sprzedający ociaga sie z wyciagnieciem papierów z gminy potrzebnych przez "kupującego" do kredytu.) jestem pewną ze juz tydzien wczesniej bede błagać sprzedającego o przedłuzenie terminu .. bo .. bank jeszce mysli czy cokolwiek .... wiec mysle ze " jesli tylko strony" zachowuja sie poważnie ... bo przeciez jestes dorosli .. to nawet mozna poczekac tropche dluzej i nie egzekwować swoich praw w takiej sytuacji ... ale w twoim przpadku .. skoro kupujący sie nie odezwał ??? ..... no chyba ze mu nie zalezy na wplaconej kasie .. dziwne ... ja bym błagał o przebaczenie i poczekanie jeszcze trochę dłużej az znajde kaskę .. lub błagała o zwot choc połowy jesli bym miala sie rozmyślić ... z jakiegokolwiek powodu. Natomiast ... mimo ze umowe macie "cywilną" ... umowa wraz z podpisami ma tą samą moc co notarialna .. pozdr. Kupująca z wawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts