Jastrząb 01.12.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witam, Jest sobie paroletni dom. Poddasze ocieplone welna 20+5cm. Niestety zrobione bardzo niestarannie - niedocieplona od gory sciana sczytowa, cos spaprane wokol murłaty, w okolicy kosza dachowego, okolice okien dachowych itp. Wzdluz sciany szczytowej przyt temp 0 do -5 wytapia sie snieg Przy mrozach a zwlaszcza przy silnym wietrze pomieszczenia od nawietrznej staja sie solidnie chlodniejsze az nieprzyjemne w uzytkowaniu. Dom ogrzewany tylko podlogowka z pompa ciepla, wiec mozliwosci dogrzewania poszczegolnych pomieszczen na zyczenie, niestety małe. Wentylacja z rekuperacja wiec raczej sucho niz wilgotno. Obecnie sa warstwy: - karton gips - paroizolacja - wełna 5cm, wełna 20cm miedzy krokwiami - folia dachowa - dachowka cermiczna Chodze i klne partaczy i siebie ze nie dopilnowalem. Wymislilem docieplenie dachu nakrokwiowo pianka PUR w płytach, Tak od 8 do 10cm. Tym razem siedzialbym z wykonawca na dachu i pilnowal szczelnosci kazdego polaczenia plyt. Juz nie wierze zadnym wykonawcom Wiem ze sa wersje takich plyt z jednostronnie naniesiona folia dachowa z zakładem. Zgaduje ze wymagaloby to zdarcia istniejacej foli dachowej nad welna. Czy to sie da zrobic? Chodzi mi glownie o aspekty techniczne jak strefa przemarzania, jakies wykraplanie wilgoci itp, itd. Wiem, ze to nie bedzie tanie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wyposazam.pl 14.05.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Witam, I jak przebiegło docieplenie dachu? Mam podobne warstwy dachu, ale u mnie szkód narobiła najprawdopodobniej kuna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts