Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żory - indywidualny z płaskim dachem

Recommended Posts

Jak zrobić moskitierę własnoręcznie? :D Bo ich cena na okna dachowe jest powalająca...

Kupujesz za śmieszne grosze w markecie budowlanym czarną siatkę p/owadom - są różne rozmiary, kupujesz cieniutkie listewki, robisz ramkę, możesz pomalować na dowolny kolor, przystrzeliwaczem mocujesz siatkę do ramki, następnie ramki do okna - włala :wiggle:

• Odpowiedzi 576
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na ten moment waham się między roletami dzień-noc a plisami.

Plisy można od góry odsłonić, czyli w pokoju jest w miarę jasno, a człowiek jednak zasłonięty.

Dzień- noc lepiej sprawdziłyby się chyba w salonie. Na ten moment będziemy odsłonięci (brak drzewek od drogi, zanim urosną) i mogłyby być cały dzień zasłonięte.

Nie zrobię pół domu tak a pół inaczej, więc myślę.

• 2 weeks później...

Dziękuję.

Zdjęcia poprawię w domu, ale tam nic aż tak ciekawego nie było.

Dzisiaj start akcji ocieplanie domu. Ludzie, którzy mieli to robić nas wystawili. Tzn. umawialiśmy się z kolegą już w czerwcu. Miał załatwić jeszcze dwóch lub trzech i działać od września.

Na początku września padało, a on też się przeprowadzał, więc przenieśliśmy to na połowę września. Przyszedł, coś zaczął, że niby wyprowadza piony i poziomy sobie sam najpierw. Potem znowu lało.

Dopiero w zeszłym tygodniu przyznał się, że wysypali mu się ludzie i sam nie da rady, ale nie chciał nas martwić i nic nie mówił, tylko próbował skołować inną ekipę. Tym samym jesteśmy półtorej miesiąca do tyłu a moje wkur.wienie osiągnęło wszelkie granice :mad::mad::mad: Oczywiście nie znajdę teraz żadnej ekipy (nawet te najgorsze nie mają już terminów), a chłopacy, którzy wcześniej robili sufity na fuchę też się nie wyrobią, bo jeden w delegacjach, a drugi ma wycięty wyrostek. Mogliby zacząć na koniec listopada. A my od kilku dni grzejemy! Co prawda nie z powodu ciepła, tylko robimy ogólny rozruch podłogówki i pieca, ale jednak zamiast się nagrzewać to większość ucieka.

No i robimy sami.

Nie zazdroszczę sytuacji z fachowcami, niestety ale to chyba taka specyfika tej branży. Budowlańców jest mało (większość wyjechała za lepszą kasą). Ci dobrzy mają terminy zawalone a "paproki" też nie mają zbyt wielu terminów wolnych -ale ich roboty są obciążone "ryzykiem" -jeśli nikt nie przypilnuje ich prac. Pogoda też nie sprzyja robotom budowlanym :/

Z drugiej strony macie już tak blisko końca.... :). Fajne płytki w wc, zdradzisz co za firma i czy polecasz?

U nas akurat to był kolega, który pracuje w takiej firmie i miał robić na fuchę. Ale nie wyszło. No i co mu zrobię, mogę się tylko obrazić. Głównie za to, że nie powiedział od razu. Może wtedy dało by się to jeszcze uratować.

Płytki są z Castoramy, nie wiem nawet co to za firma - musiałabym sprawdzić na opakowaniu. Za dużo już tego się przewija :D Ale polecam, bo są śliczne i kładło się też całkiem dobrze - są równe, a to najważniejsze :)

Z innej beczki - czy wy też do zrobienia mapy powykonawczej musieliście mieć podjazd?

Ja nie miałam i przeszło, wymagane tylko wszystkie przyłącza bo się je zaznacza na mapie,tarasu też nie miałam.

Ale nie wiem jak z elewacją bo pytał geodeta potrzebne do obrysu domu zewnętrznych wymiarów.

Elewacja będzie na pewno, ale stwierdził, że podjazd jest na planie, więc mamy go wysypać czymkolwiek, żeby mógł tylko nanieść....

Chodzi o to, że rzadko widuję, żeby ktoś miał, więc albo nie robią, albo "nie mieli na planach".

Ja miałam naniesiony i chyba każdy ma bo to potrzebne do np powierzchni biologicznie czynnej, ale nawet o to nie pytał może trzeba innego geodetę zapytać?

Na planie miałam tez taras a zrobiliśmy później .