Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żory - indywidualny z płaskim dachem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 576
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jutro przybijamy ostateczność na naszym PNB.

Na rozpoczęcie prac i tak czekamy do początku sierpnia, bo tak jesteśmy umówieni z wykonawcą. Jest to też nasz czas na załatwienie finansowania.

Wniosek złożony do trzech banków (PEKAO, ING i BOŚ). ING już nam podziękowało za współpracę - nie stać nas na dom wg nich. Od razu zamykam tam wszystkie konta - nie chce współpracować to nie. Wiem, że jestem dla nich nikim, ale mi będzie lepiej. PEKAO obcięło nam kwotę o 20 tysięcy (od biedy można to przeżyć) i czekamy na decyzję z centrali. BOŚ się nie odezwał jeszcze.

Powoli zastanawiam się nad ideą crowdfundingu - może ktoś by się dołożył? :rolleyes:

A w międzyczasie kolejny odcinek z serii "sen inwestorki":

śniło mi się coś w rodzaju końca świata - wichury, pożary, trąba powietrzna itd. Ale nic nam się nie stało. Po wszystkim jedziemy samochodem, krajobraz jak po apokalipsie, a ja mówię: "dobrze, że to się stało jeszcze jak mieszkamy w tym starym domu - nowy by tego nie wytrzymał..."

To było w nocy przed negatem z ING - przypadek?

Mam problem. Czyli mam kuchnię.

Miejsca niby sporo, ale jakoś nieustawnie.

Rzut kuchni:

kuchnia.jpg

Aktualna wersja:

kuchnia 1.jpg

kuchnia 2.jpg

Meble z Ikei. Przy wyspie trzeba sobie wyobrazić dokręcony blat z krzesłami.

Moje wytyczne:

• ma być miejsce do jedzenia dla dwóch osób, ale koniecznie z normalnymi krzesłami
  • chciałam mieć piekarnik w słupku, ale jakoś mi to tutaj nie wychodzi
  • miejsce gdzie na projekcie wrysowana jest duża lodówka będzie spiżarnia z jakimiś przesuwnymi drzwiami
  • okno można ewentualnie troszkę zwęzić

jakieś pomysły? wszystko można przestawiać :)

Edytowane przez immoral

witam :)

Brysia8, wycenialiśmy SSO w kilku firmach, m.in. Thermodom z Żor, MA-JA z Żor, Heliodor też z Żor ;) i kilku z Oferii, ale żadna z nich nie jest dla nas jakaś znajoma i nie mam pojęcia czy są warte polecenia. Dom ostatecznie budujemy gospodarczo, po znajomości.

Do dachu to sprawdzaliśmy Barel z Zabrza, a robić będzie chyba firma z Rybnika ostatecznie. Ale u nas jest dość specyficznie, bo dach płaski.

• 2 weeks później...
Mała rada - przyjrzyj się dokładnie panelom, jak często się powtarza wzór i jak jest to widoczne. Na małym kawałku w sklepie nie widać, a potem masz prawie szachownicę na podłodze i kombinujesz, jak to ukryć - problem przerabiany u mojej matki, z tym że mieszkanie małe, to i mniej się po wstawieniu mebli i dywaników rzuca w oczy, ale przeżyłam niezły szok tuż po położeniu, w pustych pomieszczeniach - w pierwszym odruchu chciałam zdrapywać :cry: te cholerne dechy.

enedue dzięki za radę, ale mamy teraz te same panele w sypialni. Docelowo po remoncie miały być wszędzie, ale remontu nie ma, bo jest budowa. Jak dla mnie bajka, zupełnie nic na nich nie widać.

Tu mniej więcej widać jak prezentują się ułożone:

f329e94.jpg

f32e5b2db3d98ed436d85c95f86f9e94.jpg

Edytowane przez immoral

witam :)

Brysia8, wycenialiśmy SSO w kilku firmach, m.in. Thermodom z Żor, MA-JA z Żor, Heliodor też z Żor ;) i kilku z Oferii, ale żadna z nich nie jest dla nas jakaś znajoma i nie mam pojęcia czy są warte polecenia. Dom ostatecznie budujemy gospodarczo, po znajomości.

Do dachu to sprawdzaliśmy Barel z Zabrza, a robić będzie chyba firma z Rybnika ostatecznie. Ale u nas jest dość specyficznie, bo dach płaski.

Hej, dzięki za info

właśnie my też mamy projekt z płaskim dachem :)

Będziecie dach robić z kształtek styropianowych? Czy w jaki sposób? Też zastanawiałam się nad termodomem.

Mogę też prosić o namiary na budowniczych?

Brysia8, dach będziemy robić ze spadkami na ociepleniu - albo gotowy styropian albo gotowa wełna. Do uzgodnienia z wykonawcą.

Co do firm to chcesz namiary na dach czy na firmy do SSO? Bo jak SSO to namiary dostępne ogólnie na Internecie - też tylko z takich korzystaliśmy i firma Barel też ma kontakt na stronie. Polecał nam ją architekt, ale nie jest tanio.

Kendra, u nas bardzo powolutku, bo nadal nie ma zaklepanego kredytu, ale mamy zdolność już i ogólnie brniemy do przodu z tym tematem. Na razie więc nie robimy zbyt dużo. Wykonawca umówiony na początek sierpnia, chyba, że się zgra to jakoś wcześniej.

Stan aktualny:

WP_20150720_024.jpg

WP_20150720_028.jpg

darek2009, warstwy dachu zgodnie z projektem: płyta żelbetowa, paroizolacja, izolacja termiczna ze spadkami, membrana. Ale będzie papa. Ewentualne zmiany w warstwach będą ustalane na bieżąco z wykonawcą, bo to człowiek z dużym doświadczeniem.

Dach ze wszystkich stron otoczony attyką, z podgrzewanymi wpustami. Nie wiem jakie są zalety i wady, ale tak mi się podoba :)

Dach będziemy mamy tak samo, tylko nie doczytałam czy z podgrzewanymi spustami.. chyba jednak nie, bo bym o tym słyszała, też attyka z każdej strony. Prosiłabym o namiar na dekarzy którzy Wam będą robić dach, bo my mamy problem ze znalezieniem fachowca do płaskiego dachu. Myślałam że będzie łatwiej bo co drugi dom budowany był z płaskim..