Emila3000 08.10.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 daj spokó.j u mnie na budowie były cuda robione, kiedy murarze popieprzyli mi ściany. Pogadaj z nimi, pewnie da się wszystko zrobić. z tego co widziałam dopiero dom się buduję, wieć chyba okien jeszcze nie masz kupionych i wstawionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 08.10.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 To prawda tylko blat jest wtedy taki nieustawny, wszystko wystaje przez okno. Chyba, że wsadzę tam 50 doniczek na parapet, które będą zasłaniać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.10.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 a musisz mieć wystawkę z durnostojek i gratów na blacie? to co musi stać będziesz trzymać gdzieś z boku, a ładniejsze rzeczy mogą stać w oknie reszta pochowana, łatwiej utrzymać czystość w kuchni, np, blaty przetrzeć, bo nie trzeba wszystkiego ciągle ściągać z blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 08.10.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Na blacie będzie: ekspres do kawy z młynkiem, czajnik, chlebak i chyba mikrofalówka. Nie chcę tego stawiać w kącie przy płycie, bo nie będę miała nawet miejsca odstawić garnek czy patelnię, a to jedyne miejsce gdzie nie ma okna. W drugim ustawieniu pasuje mi jeszcze, że płyty nie są pod oknem - wyobrażam sobie, że jest non stop zaparowane i tłuste - my naprawdę gotujemy w domu, codziennie, czasem dwa obiady, bo każdy je co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.10.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 zerknełam jak to u mnie wygląda. mam przy blacie 2 okna po 150 cm. W sumie nic tam nie stoi, mimo, że blatu bez okna nie mam za dużo. samo okno ma 10 cm ramy, to wystarcza żeby zasłonić większy garnek taki 2 litrowy, zasłania też klosz od patery, i sama patere też zasłania jak nie ma klosza, i ogólnie sporo zasłania sama rama okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 08.10.2015 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Hm to muszę się jeszcze zastanowić a potem ewentualnie przekonać męża (to będzie najtrudniejsze), jak już się zdecyduję na zmianę A jak nie to zostawię opcję nr 2 czy uważasz, że jest do kitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.10.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 no dobra zerknełam na obydwa układy, w tym drugim masz wiecej szafek koło wysokiej zabudowy i tym samym zniknęła Ci wyspa, mimo, że kuchnia się jakoś nie skurczyła? co się wydarzyło, że jej nie ma? Wyspa to rewealacyjna sprawa, taki centralny punkt kuchni. do tego pomyśl od egronomi, Masz strasznie daleko z lodowki do zlewu. rozplanuj sobie strefy w kuchni. strefe zmywania, gdzieś blisko jakiś "kredens" na naczynia, żeby szybko zmywarkę rozpakować. strefę przechowywania zapasów, strefę przechowywania garów, oczywiscie strefę gotowania. W poprzednim domu nie miałam za bardzo kuchni rozplanowanej, bo była za mała, nie ustawna, teraz miałam każdą szufladę rozplanowaną i jest idealnie czekam jeszcze na wyspę, bo w niej będę mieć centrum dowodzenia kuchnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.10.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Te szafki nad oknem absolutnie wywal z pamięci. Druga wersja o wiele lepsza. Immoral, widziałam ostatnio w Ikei taką wyspę skrzyżowanie ze stołem w bardzo rozsądnych wymiarach. Tak na oko w wymiarach średniego stołu kuchennego. Może się przejedź jak masz blisko, bo ja niestety nie mam w Kielcowie Ikei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 08.10.2015 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Emi, w drugiej wersji wyspa zniknęła w zasadzie bez powodu. Była, żeby zwiększyć powierzchnię blatu, bo mi brakowało. Teraz blatów byłoby dużo, a stół będzie lepszy, bo mam starych ludzi w domu i potrzebuję normalne krzesła. Jakby nie to to bym zrobiła wysokie stołki, ale dziadek nie wskoczy. Ale nie skreślam jej definitywnie, bo tak jak zauważyłaś nadal się mieści. Co do ergonomii to wiem, że żadnego trójkąta nie zachowuję, ale wysoka zabudowa może być tylko w jednym miejscu i to obok siebie. Czyli tam gdzie jest i inaczej nie będzie. Z piekarnika zbyt często nie korzystamy, więc to mnie nie martwi. Ale reszta nadal jest nie po drodze. Spróbuję coś z tym zrobić. Chciałam też, żeby z pokoju nie było widać np. płyt z garami tylko jak już coś to zlew - przy zmywarce nie powinno być najgorzej. Amalfi, do IKEA mam akurat bardzo blisko, muszę tam skoczyć, ale nie wiem czy w każdej jest to samo wystawione? W katowickiej ostatnio sporo zmian. Poczekam aż skończą przebudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 08.10.2015 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Kilka świeżych fotek, 10 tydzień budowy, niestety jutro mają wolne i wracają w poniedziałek: dom salon kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.10.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Pokombinuj, rozpisz sobie co będziesz trzymać w każdej szufladzie. u mnie też nie ma trójkąta idealnego - bo jest zlew-lodówka-kuchenka i od kuchenki do zlewu mam kilka kilometrów do przejscia, ale też nie mam za bardzo co odcedzać w zlewie, bo wszystko na parze gotuję i mi ta odległość nie przeszkadza jeżeli musisz mieć stół w kuchni to może tak jak na poczatku planowałaś - wyspa z obniżonym batem, ale wtedy powierzchnia robocza sie robi malutka - bez sensu, w wyspie to jest fajne ze masz metr blatu przed sobą, Np. jak lepie jagodzianki to się bardzo przydaje, przed sobą mam stolnice (tzn taką deskę szklaną wiekszą) za nią blacha, obok stoi miseczka z jagodami, miska z ciastem. Bardzo wygodnie. tak czy inaczej wspa też skraca odległości w kuchni - masz z niej blisko do zlewu i do lodówki i do kuchenki Ja za to stołu w kuchni nie mam, nie lubię jeść w kuchni, nawet z kanapeczką uciekam gdzieś. Zaraz przy kuchni mam jadalnie i jemy jak ludzie elegancko, nie widząc garów na kuchence i w zlewie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 08.10.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Może wrócę do wyspy. Najłatwiej dla zachowania jako takiej ergonomii byłoby zamienić zlew i płyty, ale to bezsensu, bo wtedy zlew jest na ścianie gdzie ciemniej, a płyty pod oknem, gdzie nawet okapu nie ma jak dać.... My dla odmiany jadamy w kuchni. Rozmawiamy tam, czytamy gazety i rozwiązujemy krzyżówki. Do jadalni ich nie wpuszczę na co dzień, bo będzie cały salon uświniony w okruszkach, a tego nie zniesę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 11.10.2015 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Kuchnia rozrysowana w rzeczywistych rozmiarach niebieskie to szafki, różowe na środku to stół, a różowe z boku to spiżarka. Wersja: wszędzie jest blisko, bo tam wcale nie ma dużo miejsca Edytowane 11 Października 2015 przez immoral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.10.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Wariatka ja układałam meble z paczek styropianu o nowy układ. Ja chyba zamieniłabym miejscami lodówkę z piekarnikiem, będzie blisko wyjąć rzeczy na blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 11.10.2015 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 faktycznie teraz to wyszliśmy z mężem na idiotów ale masz 100% racji i tak zrobimy musiałam rysować, nie mam jeszcze tyle styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 12.10.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 faktycznie teraz to wyszliśmy z mężem na idiotów musiałam rysować, nie mam jeszcze tyle styropianu Nie martw się my też rysowaliśmy na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 14.10.2015 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Nie mogłam na to patrzeć, więc zamieniłam ten piekarnik z lodówką Byłyście bardzo pomocne, szczególnie Emila , więc wieczorem wrzucę łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 14.10.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 jeszcze przyjrzyj się szerokości szafek i podziałowi szuflad. żeby nie było bałaganu w układzie kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 16.10.2015 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Emi, układ szafek itd jeszcze się dopracuje, mam na to kilka miesięcy, ale cieszę się, że już wiem co i jak i gdzie - szczególnie pod względem przyszłych instalacji A teraz wrzucam łazienki: Numer 1 Numer 2 Po wielu rysunkach, pomysłach i przemyśleniach wyszło mi na to, że to co narysował architekt jest ok. Więc wrzucam rzuty tak jak są w projekcie. Powiedzcie proszę czy on naprawdę taki nieomylny? Czy ja nic lepszego nie umiem wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 nie wygladają, żle te łazienki pierwszą ma chyba szocik, z identycznym układem z fajnymi rozwiązaniami. zaraz poszukam jej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts