Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żory - indywidualny z płaskim dachem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 576
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mogłam na to patrzeć, więc zamieniłam ten piekarnik z lodówką :D

[ATTACH=CONFIG]334032[/ATTACH]

Byłyście bardzo pomocne, szczególnie Emila :), więc wieczorem wrzucę łazienkę :D

...przemyśl to jeszcze raz sugerowałbym ustawienie obok siebie wysokich elementów kuchni i blat bez przerw, to co teraz wrysowałaś nie będzie ergonomiczne

...przemyśl to jeszcze raz sugerowałbym ustawienie obok siebie wysokich elementów kuchni i blat bez przerw, to co teraz wrysowałaś nie będzie ergonomiczne

i znowu zagwozdka..... :confused:

nie mam tyle ściany, żeby dać wysokie elementy obok siebie i jeszcze zmieścić okap nad płytą. Nie przełożę też kuchni na drugą stronę, bo będzie cała widoczna pokoju, a nie po to żem ścianę stawiała....

i znowu zagwozdka......

ustaw lodówkę tam gdzie teraz masz piekarnik, piekarnik daj "tradycyjnie" pod płytą tak będzie wygodniej niż to co masz teraz, mieliśmy podobny dylemat bo moja A. również nie chciała żeby było widać płytę, a wyspy również nie chciała poniżej jak planujemy na dzisiaj ;) u nas

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=334260&d=1445010535

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=334261&d=1445010542

Wychodzi na to, że będzie jednofunkcyjny z zasobnikiem. Czyli instalator miał rację jak zawsze, trzeba było brać w ciemno a nie rozkminiać dodatkowo samemu.

Podobno do końca listopada jest w dobrej cenie i mamy kupować. To by było pierwsze URZĄDZENIE do domu :) to już prawie jak urządzanie? :D

W ramach tego "urządzania" zaczęliśmy głębiej wnikać w temat wentylacji mechanicznej. Ale szczerze? Jakoś mnie to nie jara :D

To już bardziej kręci mnie zamawianie okien. Podobno będę czekać 3 tygodnie na nie. Ale nie mogę ich jeszcze zamawiać, bo nie wiem czy do 3 tygodni wykonawca wyrobi się z zalaniem stropu... A chciałam mieć prezent na urodziny :D

Nie jest tania, ale budowanie kominów do wentylacji też tanie nie jest :) koszty podobne, a przy wentylacji mechanicznej dodatkowo niższe koszty ogrzewania są i to krystaliczne czyste powietrze w domu... bezcenne.

Immoral zwróćcie uwagę na to żeby wentylacja miała filtry porządne. Te polskie jan-gaz(tak sie to nazywa???) zamiast filtrów mają kawałek gazy włożonej - co guzik daje, tylko robola zatrzymuję. :rolleyes:

Uwaga, uwaga - kolejny problem ;)

W projekcie mamy nad wejściem daszek betonowy:

Bez tytułu.jpg

oznacza to wylanie betonowego zadaszenia, które potem trzeba by było ocieplić, położyć na wierzch coś (membranę) itd. Ogólnie wyszedł by koszt kilku tysięcy + dość gruby ten daszek byłby wizualnie.

Dlatego zaczęliśmy się zastanawiać nad czymś takim:

daszek_milano3.jpg

Będzie to lżejsze wizualnie, nadal będzie pasować do naszego domu. Jedyne co mnie na pewno będzie denerwować to brud, który będzie widać patrząc od dołu, a przecież nie będę w kółko myła daszku....

Uwaga, uwaga - kolejny problem ;)

W projekcie mamy nad wejściem daszek betonowy

Też mamy nad wejściem daszek i pierwotnie też miał być betonowy a dodatkowo jeszcze wsparty na betonowym słupie.

Martwiło mnie kilka spraw: koszty (parę tysięcy) i mostek cieplny, gdyż w projekcie nie był on izolowany.

Wykonawca jednak zaproponował, że wykona go w drewnie - słup i górna konstrukcja, które potem obłoży płytą osb, a na zewn. tynk., dzięki temu koszt jest o wiele niższy.

Mostek cieplny mocowania do muru załatwimy kotwaki izolacyjnymi - jak się u nas pokawią, to pokażę je w dzienniku.

Dodatkowo wykonawca uświadomił mi, że taki stały daszek powinien mieć swoje odwodnienie, więc będzie klasyczna rynna.

Nie wiem od której strony macie wejście do domu, ale u nas jest od zachodu, więc z głebszego daszka nie zamierzałem rezygnować, bo często zawiewa deszcz i śnieg o tej strony.

Ja się właśnie zastanawiam jeszcze jak z tym odwodnieniem ze szklanego daszku? Na zdjęciach nic nie widzę.

Szklane zazwyczaj są chyba mniejsze, zwłaszcza jeśli są oparte jedynie na murze z jednej strony. Ale chyba nie ma szans na odwodnienie, tylko po prostu "kapie na ziemię". To wada i zaleza, zależy jak na to patrzeć, bo odwodnienie wymaga jednak połączenia z systemem rynnowym, a nie zawsze to jest po drodze. Z której strony świata jest to wejście?