Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Domek drewniany 100 m2, ocieplony 3cm steropianem + siding,

Piec Metalfach SD DUO BIO 14 KW ze sterownikiem FuzzyLogic 300LG-3P MULTI

Do tej pory przy temperaturach +5/-5 *c spalało mi w okolicach 25 kg na dobe, ekogroszek kupowałem w mrówce, wczoraj zacząłem palić nowym kupionym przez allegro (70zł tańszy) i w dobę przy około -10 *c w nocy spaliło mi jakies 45 kg

Dodam, ze na kaloryferach mam teromstaty zaprogramowane na całą dobę (dzien 22 *C a w nocy 17 *C)

Chciałbym dodać, że mam straszne spieki (zarówno na starym z morwki jak i nowym ekogroszku:spalanie.jpg

Moje ustawienia pieca:

Podtrzym. postoj. 18m

Podtrzym. podaj. 10s

wybieg dmuchawy 120s

antyblodaka 15s

podawanie 100% 2,8

próba ognia 6m

zapalanie 5m

moc startowa 36%

proszę o radę co mogę zmienić

https://forum.murator.pl/topic/195743-50-kg-ekogroszku-na-dobe/

Domek drewniany 100 m2, ocieplony 3cm steropianem + siding,

Piec Metalfach SD DUO BIO 14 KW ze sterownikiem FuzzyLogic 300LG-3P MULTI

Do tej pory przy temperaturach +5/-5 *c spalało mi w okolicach 25 kg na dobe, ekogroszek kupowałem w mrówce, wczoraj zacząłem palić nowym kupionym przez allegro (70zł tańszy) i w dobę przy około -10 *c w nocy spaliło mi jakies 45 kg

Dodam, ze na kaloryferach mam teromstaty zaprogramowane na całą dobę (dzien 22 *C a w nocy 17 *C)

Chciałbym dodać, że mam straszne spieki (zarówno na starym z morwki jak i nowym ekogroszku:[ATTACH=CONFIG]292176[/ATTACH]

Moje ustawienia pieca:

Podtrzym. postoj. 18m

Podtrzym. podaj. 10s

wybieg dmuchawy 120s

antyblodaka 15s

podawanie 100% 2,8

próba ognia 6m

zapalanie 5m

moc startowa 36%

proszę o radę co mogę zmienić

Na początek proponuję zwiększyć grubość styropianu na ścianach na 15-20 cm ,a dach jest docieplony i podłoga na gruncie ?

https://forum.murator.pl/topic/195743-50-kg-ekogroszku-na-dobe/#findComment-6663592