Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z zamarzaniem rolet zewnetrznych

Recommended Posts

Witam mam takie problem z roletami zewnetrznymi.

Jak temp. spada ponizej zera to zamarzaja mi rolety.

Roleta zamontowana jest na oknie 6kom plastikowym z nawiewnikiem aereco higro.

Probowalem zamykac nawiewnik - nic to nie dawalo.

Nie zamykac do konca rolety tez nic.

Problem z zamarzaniem jest taki ze nie tyle zamarza dolna listwa co skrapla sie para po wewnetrznej stronie rolety i cala roleta sie pokrywa warstwa lodu.

Choc watpie da sie cos z tym zrobic?

Dodam ze okna sa od poludnia.

Rzadki przypadek. Przyznaję, że słyszę o czymś takim pierwszy raz. Jakby się tak zastanowić, to problem tkwi chyba nie w rolecie, a w oknie.

masz racje ja tez bym podejrzewał bardziej okno szczególnie te nawiewniki

moja teoria jest taka ze mimo iż wywietrznik jest zamknięty to okno jest gdzieś nieszczelne (i ciepło z wewnątrz pomieszczenia dostaje się do środka miedzy skrzydło i ramę i otworami wywietrznika idzie na zewnątrz i skraplanie następuje na rolecie)

o ile dobrze kojarzę, żadnego nawiewnika nie można zamknąć całkowicie, zawsze pozostaje minimalny przepływ

Ale jeśli tak jest, że ciepłe powietrze wydostaje się nawiewnikiem na zewnątrz szukałbym gdzieś błędów w wentylacji czy też innych ale z przepływem powietrza między pomieszczeniami związanych

Jak sama nazwa wskazuje - nawiewnik ma za zadanie nawiewać powietrze do wnętrza a nie odprowadzać na zewnątrz

szczerze mówiąc, tak jak T12345T nigdy nie spotkałem się ze zjawiskiem lodu na wewnętrznej płaszczyźnie rolety

Winna nie jest roleta tylko to co jest między nią a wnętrzem domu. Zdarza się i to dość często w pewnych warunkach temperaturowo-słonecznych , zwłaszcza na południowej stronie domu, przymarzanie rolet do parapetów ale o czymś takim nawet nie słyszałem