Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańszy sposób ocieplenia ściany od wewnątrz

pakeroso

Recommended Posts

Witam! Jestem laikiem w budowlance, więc chciałbym prosić o radę.

Chcę ocieplić najzimniejszą w pokoju ścianę - wokół okien. Stara kamienica z cegły, mieszkanie czynszowe, zatem niespecjalnie chciałbym pchać się w koszta. Po wstępnym rozeznaniu w sytuacji wykluczyłem ocieplanie betonem komórkowym (drogie) i wełną (dużo roboty, wymagania itp.).

Czy zostało jeszcze coś prócz styropianu? Może dałoby się wykonać takie ocieplenie za pomocą ekranu zagrzejnikowego?

Najtańszym rozwiązaniem będzie rzeczywiście wyklejenie ściany styropianem, następnie: klej, siatka, klej, szlifowanie, grunt i farba.

Nie zalecalibyśmy raczej na ścianę ekranu zagrzejnikowego.

Warto byłoby także rozważyć zastosowanie konstrukcji z profili, a następnie montaż płyt z GK. Środek należałoby wówczas wypełnić wełną - w tym wypadku jednak montaż jest nieco bardziej kłopotliwy.

Pozdrawiamy,

Zespół Hadex

Najtańszym rozwiązaniem będzie rzeczywiście wyklejenie ściany styropianem, następnie: klej, siatka, klej, szlifowanie, grunt i farba.

Nie zalecalibyśmy raczej na ścianę ekranu zagrzejnikowego.

Warto byłoby także rozważyć zastosowanie konstrukcji z profili, a następnie montaż płyt z GK. Środek należałoby wówczas wypełnić wełną - w tym wypadku jednak montaż jest nieco bardziej kłopotliwy.

Pozdrawiamy,

Zespół Hadex

Co ty wypisujesz ?

Czemu wprowadzasz ludzi w błąd ?

Przy tak zrobionej izolacji grzyb między izolacją a ścianą murowany jest.

Chyba że bardzo ale to bardzo szczelnie odgrodzi izolację od pomieszczenia ale to raczej jest nie możliwe zawsze jakaś nieszczelność się znajdzie.

najlepszym rozwiązaniem będzie MULTIPOR..

Może warto zlicować także okno ? ale nie wiem jak to w starych kamienicach .