Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z ociepleniem ??

aitec

Recommended Posts

Witam

Po długiej przerwie wróciłem do " żywych online " :)

Mam poważnym problem - mianowicie tegoroczna zima jest drugą w naszym domku i dzieje sie coś dziwnego mianowicie odczuwam jakby dom był bardzo źle ocieplony czuje chłód który wchodzi do domu. Temperatura to około 21.5-22.5 czy cos mogło się stać z izolacją czy może ogrzewanie szwankuje ?? Bardzo prosze o rade forumowiczów.

Sam robiłeś te termogramy, czy zostały zrobione na zlecenie? Prawie nic na nich nie widać.

Jak masz problem z komfortem termicznym, to badanie w 90% robi się od środka budynku.

Masz takowe termogramy?

Jak masz to podrzuć, dodatkowo podaj warunki temperaturowe IN/OUT oraz wilgotność wewnętrzną.

Potrzebna jest informacja o konstrukcji budynku (z czego został wykonany i czym ocieplony).

Możesz mieć taki problem (ubytki izolacji):

termowizja_poddasza.jpg

Drugi to nieszczelności, które ujawniają się przy dużych wiatrach.

Pozdrawiam

GREGOR

Autorus ma rację, że takie badania termowizyjne pomagają wykryć nieprawidłowości związane z utratą cieplną budynku. Takie badania służą do kontroli nie tylko ścian, podług, czy dachów, ale także elementów instalacyjnych budynku. Dzięki nim można wykryć zatory w rurach instalacji centralnego ogrzewania,czy nieszczelności np. ogrzewania podłogowego.

No dzięki za odpowiedzi - nie mam innych fotek ta kamerka którą ja to robiłem sam służy sąsiadowi do oceny urządzeń elektrycznych. Co polecacie abym zrobił bo faktycznie mam jak to określiliście problem z komfortem. podczas tych krótkich i niskich mrozów dosłownie czułem zapach takiego mroźnego powietrza w domu.