q112 02.12.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Witam.Mój problem jest następujący. Kupiłem mieszkanie z adaptacją poddasza na część użytkową. Kupowałem w lecie. Nadeszły mrozy i okazało się że jeden z pokojów ma problem z izolacją. Jest to pokój otoczony z 2 stron innymi pomieszczeniami więc jest środkowy. Temperatura w nim spada do 13-14 stopni niezależnie od tego jak ogrzewam to pomieszczenie. Podczas jesiennych deszczów zdażyło się że w tym pokoju zaczęła lać się woda z dachu. Po zgłoszeniu usterki dekarz naprawił dziurę w dachu ale podejrzewam że woda tak zniszczyła wełnę lub inny materiał izolacyjny że tak naprawdę nie mam tam już zapewnionej ochrony. Pytanie brzmi: Czy warto styropianem teraz od środka ocieplić ścianę która kontaktuje się z dworem? Na wiosnę będę to wszystko zrywał i kładł izolację od początku. Zastanawiam się, czy gra jest warta świeczki żeby doraźnie coś poradzić i w czasie mrozów ten pokój nie był aż tak wychładzany. Koszt materiału ok 200zl (styropian 5cm). Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.12.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Warto, Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 03.12.2014 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 W pierwszym poście o tym nie pisałem ale planuje po prostu przykleić styropian do płyty g/k. Czy na coś szczególnego powinienem zwrócić uwagę? Kupić styropian z zakładką czy normalny w płytach i na specjalnym kleju umocować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek33 13.12.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 ja proponuję koledze wełnę mineralną a dokładniej Aku- płytę ona idealnie nadaje się do twojego zastosowania poczytaj o niej na stronie producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmolec 13.12.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Nie bardzo rozumie dlaczego dwa razy robić tą samą robotę. Tak jak powyżej sugeruje aku-płytę, na to K-g i zostawić to. Nawet jak na wiosnę ocieplisz budynek z zewnątrz to będzie w tym pomieszczeniu ciszej i cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Trzeba tą izolację wykonać szczelnie, aby para wodna nie wchodziła pod izolację i płyty GK.. najlepszy będzie tu EPS klejony całą powierzchnią i dobrze równo ułożony i pozaklejany. Oraz siatka i klej .. na to farba też wypada aby była coś koło lateksowa.Ponieważ tam pod izolacją nie może być grama pary wodnej, będzie jej tam zimno, przez co niełaskawa raczy się w wodę zmieniać.5cm ? mało 10cm to takie socjalne minimum, cięcie drutem oporowym oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 13.12.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 tylko że on miał najprawdopodobniej już w tym ociepleniu wodę. Musiałby chyba sprawdzić czy woda nie zrobiła spustoszenia w tym ociepleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 13.12.2014 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Budynek jest spółdzielczy i ocieplenie z zewnątrz będzie trudne. W moim pytaniu chodziło o opcję taką na teraz. Podejrzewam że w izolacji jest sporo bałaganu i tak naprawdę jak przykleję styropian czy te polecane płyty to owszem będę miał ciepło ale cały ten syf zostanie pomiędzy moją izolacją a dachem i jeżeli źle pójdzie to może tak się zdarzyć że z czasem pozostawienie tego załatwi to moje nowe ocieplenie. inna sprawa że z pomieszczenia zrobi mi się składzik zamiast pokoju użytkowego ( grubość warstwy). Na razie zima jest łagodna i tak czekam bo nie uśmiecha mi się robienie 2 razy tego samego ale skłaniam się ku temu aby to wszystko latem zerwać i zrobić po prostu jeszcze raz a nie doklejać do tego już jest. Chciałem wiedzieć czy warto czy zacisnąć zęby i czekać do lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts