rgal 02.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Witam Jest sobie ściana (szkielet drewniany pokryty płytami g-k) i potrzebuję osadzić więksżą puszkę. Problem w tym że nie znajduję w sklepach nic sensownego. Tzn, produkuje się duże puszki podtynkowe ale raz że nie wiem jak z ich niepalnością, dwa że cięzko w nie wprowadzić peszle tak żeby nie wypadały bo posiadają tylko duże prostokątne osłabienia, trzy że niby mają kołnierz do montażu do płyty g-k, ale bez łapek więc montaz też się kompplikuje - podsumowując nie użyłbym tego w ścianie pustej. W związku z tym, macie jakiś pomysł na bezpieczną i sensowną puszkę do której mógłbym wprowadzić np 12-14 przewodów w peszlach 16mm? W dodatku w miarę estetyczną - bedzie w korytarzu. Z tego powodu nie podoba mi się montowanie "łańcuszka" mniejszych puszek. Myślałem że puszka Simet KO125/1L (155x155x64) bedzie w porządku ale niestety nie udało mi się jej znaleźć w sprzedaży w ilościach detalicznych.ps używał ktoś puszek do sufitów podwieszanych simet E850? jak to sensownie umocować do płyty? Ona ma po prostu tak sobie leżeć na płycie, tzn opierać się kołnierzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.12.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) A może zamiast dużej puszki zastosuj małą szafkę rozdzielczą? np takie: http://www.elektrykasklep.pl/grupa/rozdzielnice-instalacyjne-modulowe-podtynkowe/p/off/15 Wybór chyba większy, a i estetyka także. Wspomnianych puszek coś słabo szukałeś - w/w link wyświetlił mi się jako pierwszy w google, i też mają (co prawda na zamówienie) . Edytowane 2 Grudnia 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 02.12.2014 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Faktycznie można pomyśleć o małej rozdzielnicy, w garażu możliwe że taką zastosuję, co do korytarza to zobaczę - prawdopodobnie zmieszczę się w puszce 115x115 którą posiadam. Osobnym problemem jest to że nadal sposób montażu takiej rozdzielnicy nie jest optymalny dla zastosowań w ścianie szkieletowej, no ale jak nie ma rozwiązań idealnych to trzeba trudniej... Czy słabo szukałem - owszem. wyskakuje kilka sklepów które niby to mają w ofercie ale: w 2 sklepach nie ma na stanie "i nie będzie" - taką dostałem odpowiedź. W kolejnym sklepie sprzedają ale tylko w opakowaniach 50szt - trochę dużo skoro potrzebuję 3. Sklep producenta z kolei współpracuje tylko z firmami. Normalnie towar widmo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 04.12.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Po przemyśleniu problemu stwierdziłem że:- Szukanych puszek nie da się kupić - praktycznie nikt ich nie ma w ofercie detalicznej, a jeżeli ma to nie ma na stanie i nie wiadomo kiedy będą.- W garażu zamontuję małą rozdzielnicę podtynkową - w tym pomieszczeniu nie bedzie to przeszkadzać, a będzie to najprostsze rozwiązanie.- W korytarz ze względu na kwestie wizualne zdecyduję się na puszkę lub rozdzielnicę natynkową całkowicie ukrytą we wnęce w ścianie - z dostepem poprzez rewizję z płyty g-k - wydaje się to najmniej szpecącym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 04.12.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 04.12.2014 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Fajna puszka i faktycznie przydałby się w Polsce wybór puszek z lepszym mocowaniem peszla. Inna sprawa że aktualnie nie tego szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 04.12.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Może powinieneś podać cel tego "wynalazku" jaki chcesz zastosować? Masz i "mocowania" https://www.google.pl/search?q=d%C5%82awiki+do+peszla&client=firefox-a&hs=kTK&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=xceAVK6wJIesOqCwgagF&ved=0CCoQsAQ&biw=1280&bih=680 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 05.12.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Tak jak wspominałem w pierwszym poście - Szukałem puszki do której mogę wprowadzić 12-14 przewodów w peszlach, połaczyć je tam z dodatkiem skromnej elektroniki. Nie wymagam takich luksusów jak dławiki na peszla, ale dobrze jakby osłabienia były okrągłe pod wymiar peszla (16 lub 20mm), ewetualnie żeby ich nie było - wtedy można je nawiercić. Dodatkowym utrudnieniem w poszukiwaniach jest kwestia estetyki - będzie to w dość widocznym miejscu. Z tego powodu odrzuciłem pomysł rozdzielnicy w tym pomieszczeniu - płaską puszkę lub rewizję łatwiej zamaskować. Ponieważ tak dużej puszki spełniającej wymagania nie udało mi się znaleźć w sprzedaży detalicznej, pozostało mi drugie rowiązanie - czyli rewizja a pod nią solidna duża puszka natynkowa w której sobie nawiercę odpowienie przepusty na peszle. Na chwilę obecną nie widzę innego sensowengo rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 05.12.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Poszukaj tu https://www.google.pl/search?q=rozdzielnica+rp-12&client=firefox-a&hs=2py&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=680&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ee-BVO7UDMeLOfX5gIgG&ved=0CDwQsAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts