Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł KWM-SP + sterownik Multi-Ster jak to ustawić ???

Llipa

Recommended Posts

witam

Potrzebowałbym porady jak użytkować powyższe ustrojstwo :)

Na wstępie wyjaśnię, że jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o tematy obsługi kotłów... jakiś czas temu kupiłem dom, w którym jest zamontowany zestaw - kocioł Kotłobudu z Pleszewa TYP KWM-SP 19 kW /podajnik tłokowy/+ sterownik Multi - Ster. Dom kupiłem z licytacji komorniczej więc o poradach od poprzedniego właściciela mogę zapomnieć :)

Jako człowiek wychowany w "gierkowskich" blokowiskach styczności z tym nie miałem żadnej...

Pragnę wyjaśnić, że nie idę na łatwiznę - przeczytałem całe mnóstwo wpisów dotyczących kotłów, sterowników, instrukcji obsługi itd... ale.. jakoś nie potrafię tego ustawić tak aby "nie pożerał" ekogroszku. Odpaliłem na ustawieniach "fabrycznych" i tak leci - bez Waszej pomocy raczej nie dam rady.

tak więc:

paliwo - ekogroszek

kocioł z podajnikiem tłokowym Kotłobud Pleszew 19 kW

sterownik Multi-Ster

dom ocieplony 12 cm styropian

kubatura 180m - grzane są w sumi tylko parter i piętro czyli 120m

wszędzie grzejniki purmo z termogłowicami

ustawienia sterownika /te co umiem nastawić i odczytać/

temp. kotła 51 st. C

temp. C.W.U. - 40 st. C

podawanie opału - co 5 min.

podtrzymywanie - 3 min/15 s.

dmuchawa - 80 %

histereza - 2 st. C

Jeżeli coś mam dopisać - nie ma sprawy tylko napiszcie co ??? Każda rada i uwaga będzie cenna.

pozdr.

llipa

Edytowane przez Llipa

witam

Potrzebowałbym porady jak użytkować powyższe ustrojstwo :)

Na wstępie wyjaśnię, że jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o tematy obsługi kotłów... jakiś czas temu kupiłem dom, w którym jest zamontowany zestaw - kocioł Kotłobudu z Pleszewa TYP KWM-SP 19 kW /podajnik tłokowy/+ sterownik Multi - Ster. Dom kupiłem z licytacji komorniczej więc o poradach od poprzedniego właściciela mogę zapomnieć :)

Jako człowiek wychowany w "gierkowskich" blokowiskach styczności z tym nie miałem żadnej...

Pragnę wyjaśnić, że nie idę na łatwiznę - przeczytałem całe mnóstwo wpisów dotyczących kotłów, sterowników, instrukcji obsługi itd... ale.. jakoś nie potrafię tego ustawić tak aby "nie pożerał" ekogroszku. Odpaliłem na ustawieniach "fabrycznych" i tak leci - bez Waszej pomocy raczej nie dam rady.

tak więc:

paliwo - ekogroszek

kocioł z podajnikiem tłokowym Kotłobud Pleszew 19 kW

sterownik Multi-Ster

dom ocieplony 12 cm styropian

kubatura 180m - grzane są w sumi tylko parter i piętro czyli 120m

wszędzie grzejniki purmo z termogłowicami

ustawienia sterownika /te co umiem nastawić i odczytać/

temp. kotła 51 st. C

temp. C.W.U. - 40 st. C

podawanie opału - co 5 min.

podtrzymywanie - 3 min/15 s.

dmuchawa - 80 %

histereza - 2 st. C

Jeżeli coś mam dopisać - nie ma sprawy tylko napiszcie co ??? Każda rada i uwaga będzie cenna.

pozdr.

llipa

Do tłoka możesz kupić miał po 500 zł tona.Pewnie poprzednik jechał na miale (problem z komornikiem) i masz prawie wszystko ustawione .

Edytowane przez animuss