lukasz_biker 02.12.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 witam, wszędzie gdzie czytam o izolacji płyty fundamentowej styropian jest układany pod beton na warstwie piasku. Moje pytanie czy można by zrobić płytę na zasadzie: zebranie humusu, wypełnienie piaskiem, beton, na to steropian poźniej wylewka? interesuje mnie takie rozwiązanie ponieważ łatwiej byłoby rozprowadzić instalacje w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 02.12.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Technicznie można, tylko czy na pewno lepiej? 2 razy prace mokre raczej nie uprości inwestycji. U mnie fundament jest tradycyjny w domu szkieletowym, i jak teraz myślę to mogłem jednak skusić się na płytę - byłby wg mnie lepiej i łatwiej. Co do instalacji - trzeba się spokojnie zastanowić jakie muszą iść "pod podłogą" i dobrze to zaplanować bo wszystko trzeba zrobić naraz - innych utrudnień nie widzę. Na szybko jak się zastanawiam co na pewno trzeba zrobić od razu:- kanalizacja - utrudnienie takie że trzeba od razu wyprowadzić wszystkie piony i pioniki - do ogarnięcia bez większego problemu tylko wymaga większej precyzji.- podłogówka - utrudnienie polega na tym ze robi się to dużo wcześniej niż normalnie, poza tym - bez różnicy.- doprowadzenie powietrza do kominka - jak wyżej- przepusty na różne kable, ewentualnie wyjście na PC - jak w tradycyjnym znaczy nie ma różnicy- rury wodne, jakieś przewody i inne - jak się nie da na tym etapie to później nie jest to problemem, szkielet dużo pomieści . Zalety tego rozwiązania tzn płyty "na gotowo" - po postawieniu konstrukcji można bardzo szybko przejść do etapu tynków wewnętrznych, brak jakichkolwiek bardziej mokrych prac. U mnie konieczność czekania aż wylewki wyschną znacząco opóźniła prace wykończeniowe. Podsumowując - proponowane rozwiązanie tzn 2 x beton wydaje się być kosztowniejszym i wbrew pozorom kłopotliwszym rozwiązaniem. Dodam tylko że w domu szkieletowym bardzo przyjemnie się rozprowadza instalacje - bardzo mnie cieszy że wszelkie przepusty można zrobić zestawem wieteł/otwornic, sporadycznie dłuto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_biker 03.12.2014 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Czy pod płyte na domek szkieletowy wystarczy styropian eps czy zainwestować w xps? Działka na górce teren raczej suchy. Gdyby wymagany był xps pod płyte to czy w pomyśle ze steropianem na płycie można było go zastąpić eps wylewając płytę lekko powyżej gruntu? Czy zalewając płyte można zrobić wycięcie w środku garażu tak jak zaznaczone na foto czerwonym prostokątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.12.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 przede wszystkim zapraszam do pisania w wątku o płytach fundamentowych A co do pytania, zawsze powtarzałem że to wielka zaleta płyt fundamentowych (poza aspektami termicznymi) iż można za jednym razem zrobić tak wiele. Wylewka na płycie? Dodatkowy koszt - zupełnie nie potrzebny. Rozprowadzenie instalacji - również żaden kłopot. Jakie instalacje wg. Ciebie mogą stanowić problem? W tej chwili w płycie fundamentowej robi się już wszystko (woda, peszle na pełną elektrykę, odkurzacz centralny i co tylko można sobie wyobrazić). Pod dom szkieletowy EPS200 zapewne się nada, aczkolwiek to musi być dokładnie policzone. A wycięcie w płycie? Zależy jakiej to ma być grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_biker 03.12.2014 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Co do wycięcia to mam na myśli w tamtym miejscu zrobić kanał warsztatowy bo często zdarza mi się pogrzebać przy samochodach i czasem trzeba wejść do kanału żeby coś zrobić pod samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.12.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 oczywiście że da się. Tylko to rodzi kolejne problemy. Kanał to nie sama dziura w płycie. Pod płytą musisz zbudować/wylać kolejną konstrukcję. Widzę kłopot z mostkiem termicznym, kłopot z połączeniem ścian kanału z płytą (tak aby nie występowały duże naprężenia). Wiem, że to nie argument bo każdy lubi co innego, ale dom to nie warsztat W naszym kraju niechybnie kończą się czasy, kiedy piekarz naprawie auta, budowlaniec piecze placki imieninowe itd. Ale to już inna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Kanału chyba jeszcze nikt nie robił w płycie, ale wg mnie da się to wykonać, tylko za ile .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_biker 05.12.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Dziękuje za odpowiedzi Po przemyśleniach i problemach z tym związanych chyba faktycznie zrezygnuję z kanalu. Albo go zrobię z boku pod wiatą albo w podobnych kosztach co budowa kanału kupie podnośnik. Teraz jeszcze pytanie czy przed wykonaniem płyty fundamentowej będę potrzebował zrobić badana gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Dzięki że przypomniałeś o kanale, chyba sobie zrobię w moje piwnicy pasywnej takie coś.Ale z doświadczenia, z moją cytronetą, wiem że potrzeba mi koło 20-30cm.. teraz robię tak .. daje dechy 7cm, auto na górny serwis, podparcie pod prógi i wszystko mogę pod nim zrobić.Jeśli w zwykłym aucie tak dałem radę michę olejową zrobić .. to zagłębienie koło 20-30cm będzie super..w brew temu na leżąco dobre jest zaparcie przy kręceniu. Plecy mają gdzie się oprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 05.12.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Taki pomysł na szybko - praktyków proszę o weryfikację - użycie jako kanału np gotowego szamba betonowego bez pokrywy, na tym realizacja płyty fundamentowej z wycięciem pod kanał ,a ciągłość izolacji cieplnej w zamknięciu kanału? Tzn zamknięcie kanału przykładowo w postaci płyt ocieplonych... Na etapie realizacji powinno działać, tzn taki zbiornik betonowy powinien po wkopaniu nie przeszkadzać w realizacji płyty. W drugą stronę, tzn pierwsze realizacja płyty a potem wkopywanie kanału, nie widzę tego w sposób prosty - ryzyko podkopania płyty i osłabienie jej parametrów. Można zamiast gotowego zbiornika zrobić coś na miejscu ale to zwiększy koszty i wydłuży czas realizacji, z drugiej strony pozwoli na swobodę wymiarów kanału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Dobrze knujesz, izolacja takiego zbiornika, na to płyta.Po płycie, kopanie .. to zły pomysł .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts