Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa pod dom szkieletowy

lukasz_biker

Recommended Posts

witam, wszędzie gdzie czytam o izolacji płyty fundamentowej styropian jest układany pod beton na warstwie piasku. Moje pytanie czy można by zrobić płytę na zasadzie: zebranie humusu, wypełnienie piaskiem, beton, na to steropian poźniej wylewka? interesuje mnie takie rozwiązanie ponieważ łatwiej byłoby rozprowadzić instalacje w budynku.

Technicznie można, tylko czy na pewno lepiej? 2 razy prace mokre raczej nie uprości inwestycji. U mnie fundament jest tradycyjny w domu szkieletowym, i jak teraz myślę to mogłem jednak skusić się na płytę - byłby wg mnie lepiej i łatwiej. Co do instalacji - trzeba się spokojnie zastanowić jakie muszą iść "pod podłogą" i dobrze to zaplanować bo wszystko trzeba zrobić naraz - innych utrudnień nie widzę.

Na szybko jak się zastanawiam co na pewno trzeba zrobić od razu:

- kanalizacja - utrudnienie takie że trzeba od razu wyprowadzić wszystkie piony i pioniki - do ogarnięcia bez większego problemu tylko wymaga większej precyzji.

- podłogówka - utrudnienie polega na tym ze robi się to dużo wcześniej niż normalnie, poza tym - bez różnicy.

- doprowadzenie powietrza do kominka - jak wyżej

- przepusty na różne kable, ewentualnie wyjście na PC - jak w tradycyjnym znaczy nie ma różnicy

- rury wodne, jakieś przewody i inne - jak się nie da na tym etapie to później nie jest to problemem, szkielet dużo pomieści .

Zalety tego rozwiązania tzn płyty "na gotowo" - po postawieniu konstrukcji można bardzo szybko przejść do etapu tynków wewnętrznych, brak jakichkolwiek bardziej mokrych prac. U mnie konieczność czekania aż wylewki wyschną znacząco opóźniła prace wykończeniowe. Podsumowując - proponowane rozwiązanie tzn 2 x beton wydaje się być kosztowniejszym i wbrew pozorom kłopotliwszym rozwiązaniem.

Dodam tylko że w domu szkieletowym bardzo przyjemnie się rozprowadza instalacje - bardzo mnie cieszy że wszelkie przepusty można zrobić zestawem wieteł/otwornic, sporadycznie dłuto.

Czy pod płyte na domek szkieletowy wystarczy styropian eps czy zainwestować w xps? Działka na górce teren raczej suchy.

Gdyby wymagany był xps pod płyte to czy w pomyśle ze steropianem na płycie można było go zastąpić eps wylewając płytę lekko powyżej gruntu?

Czy zalewając płyte można zrobić wycięcie w środku garażu tak jak zaznaczone na foto czerwonym prostokątem?

przy przyjemnej 5 kanal.jpg

przede wszystkim zapraszam do pisania w wątku o płytach fundamentowych :)

A co do pytania, zawsze powtarzałem że to wielka zaleta płyt fundamentowych (poza aspektami termicznymi) iż można za jednym razem zrobić tak wiele.

Wylewka na płycie? Dodatkowy koszt - zupełnie nie potrzebny.

Rozprowadzenie instalacji - również żaden kłopot. Jakie instalacje wg. Ciebie mogą stanowić problem? W tej chwili w płycie fundamentowej robi się już wszystko (woda, peszle na pełną elektrykę, odkurzacz centralny i co tylko można sobie wyobrazić).

Pod dom szkieletowy EPS200 zapewne się nada, aczkolwiek to musi być dokładnie policzone. A wycięcie w płycie? Zależy jakiej to ma być grubości?

oczywiście że da się. Tylko to rodzi kolejne problemy. Kanał to nie sama dziura w płycie. Pod płytą musisz zbudować/wylać kolejną konstrukcję. Widzę kłopot z mostkiem termicznym, kłopot z połączeniem ścian kanału z płytą (tak aby nie występowały duże naprężenia).

Wiem, że to nie argument bo każdy lubi co innego, ale dom to nie warsztat :)

W naszym kraju niechybnie kończą się czasy, kiedy piekarz naprawie auta, budowlaniec piecze placki imieninowe itd. Ale to już inna historia :)

Dziękuje za odpowiedzi :) Po przemyśleniach i problemach z tym związanych chyba faktycznie zrezygnuję z kanalu. Albo go zrobię z boku pod wiatą albo w podobnych kosztach co budowa kanału kupie podnośnik.

Teraz jeszcze pytanie czy przed wykonaniem płyty fundamentowej będę potrzebował zrobić badana gruntu?

Dzięki że przypomniałeś o kanale, chyba sobie zrobię w moje piwnicy pasywnej takie coś.

Ale z doświadczenia, z moją cytronetą, wiem że potrzeba mi koło 20-30cm..

teraz robię tak .. daje dechy 7cm, auto na górny serwis, podparcie pod prógi i wszystko mogę pod nim zrobić.

Jeśli w zwykłym aucie tak dałem radę michę olejową zrobić .. to zagłębienie koło 20-30cm będzie super..

w brew temu na leżąco dobre jest zaparcie przy kręceniu. Plecy mają gdzie się oprzeć.

Taki pomysł na szybko - praktyków proszę o weryfikację - użycie jako kanału np gotowego szamba betonowego bez pokrywy, na tym realizacja płyty fundamentowej z wycięciem pod kanał ,a ciągłość izolacji cieplnej w zamknięciu kanału? Tzn zamknięcie kanału przykładowo w postaci płyt ocieplonych... Na etapie realizacji powinno działać, tzn taki zbiornik betonowy powinien po wkopaniu nie przeszkadzać w realizacji płyty. W drugą stronę, tzn pierwsze realizacja płyty a potem wkopywanie kanału, nie widzę tego w sposób prosty - ryzyko podkopania płyty i osłabienie jej parametrów. Można zamiast gotowego zbiornika zrobić coś na miejscu ale to zwiększy koszty i wydłuży czas realizacji, z drugiej strony pozwoli na swobodę wymiarów kanału.