Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO w kamienicy - koszty

diamanda2002

Recommended Posts

Witam !

Mam pytanie dotyczące kosztów wykonania instalacji CO w kamienicy w Warszawie.

Dom jest 2 piętrowy, powierzchnia piętra to około 250 m2 czyli gdzies około 700 m2 (ostatnie pietro trochę mniejsze) W sumie 8 mieszkań.

Cały parter budynki jest miasta, od lat nie wynajęty. Miasto posiada tez w piwnicy pomieszczenia użytkowe, też od lat nie wynajęte.

Dostałem ino z Dllkii, że jest możliwość wykonania przyłącza. I jednocześnie z firmy zarządzającej nieruchomością z wstępną wyceną.

Trochę mi się włos zjeżył na głowie...

Z góry dzięki !!!

Mam dwa pytania:

- czy to realna wycena ?

- czy istnieje jakaś możliwość uzyskania dofinansowania takiej inwestycji ?

Kosztorys:

(wstępny)

1. projekt doposażenia budynku w instalację C.O. i ciepłą wodę użytkową - ok. 9000 zł

2. projekt adaptacji pomieszczenia w piwnicy - 2500 zł

3.wykonanie przyłącza przez Dalkie - ok. 22 000 zł (17 784 zł + 23 % vat)

4. wykonanie adaptacji pomieszczenia - ok. 30 000 zł (wykopanie do wysokości 2,2 m, wykopanie studni, zburzenie i wymurowanie ścian, położenie tynków, pomalowanie, wstawienie drzwi atestowanych z zamkami atestowanymi)

5. urządzenia do węzła wraz z montażem - ok. 93 000 zł

6. inspektor nadzoru - ok. 4000 zł

7. instalacja C.O. w całym budynku wraz z grzejnikami - ok. 90 000 zł

8. doposażenie budynku w instalację ciepłej wody użytkowej - 18 000 zł

RAZEM 268 500 zł

Uważam że jak na właściciela 700m2 kamienicy w Warszawie 300000 to marny grosz, bo kawalerka 35m2 na Ochocie kosztuje więcej. Poza tym jak napisałeś parter własność miasta kawałek piwnicy też, więc dzielimy się kosztami. Czym wcześniej była ogrzewana kamienica, skoro trzeba pisać projekt co i cwu?