Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Demontaż ościeżnicy regulowanej

Recommended Posts

Witam,

Pewien "fachowiec" zamontował mi ościeżnice regulowane i drzwi w mieszkaniu. Po miesiącu dopiero się zorientowałem, że jedne z drzwi(akurat te bardzo rzadko są zamykane) zamykają się z trudem(obcierają o ościeżnicę). Szybko zmierzyłem i okazuje się że ościeżnica jest założona zbyt wąsko(0,5 cm). Niestety kontakt z fachowcem się urwał na zawsze:)

Powiedzcie mi proszę jak mogę to poprawić - da się rozebrać ościeżnicę regulowaną bez jej uszkodzenia i poprawnie założyć?

Nie bardzo wiem co oznacza, ze jest założona zbyt wasko? Chodzi o to, ze światło otworu w dolnej części jest mniejsze jak w górnej ?

Przy ościeżnicach regulowanych chcąc cokolwiek poprawiać to trzeba najpierw ściągnąć opaskę z ościeżnicy (część ościeżnicy od strony przeciwnej niż skrzydło drzwi). Może być ona tylko wciśnięta lub dodatkowo zastosowano jakiś klej. Poprawki przy ościeżnicy regulowanej są stosunkowo łatwe do wykonania jeżeli ma się do tego narzędzia i trochę umiejętności.

Tu masz przekrój takiej ościeżnicy. ściąga się tą cześć po lewej stronie

opaska_regulowana_2.jpg

Chodzi mi o to, że ościeżnica na wysokości zamka drzwi siedzi zbyt wąsko(drzwi mają szerokość 80 cm a ościeżnica w tym miejscu 79,7 cm). Na dole i na górze wydaje jest ok(80 cm). Co do zdjęcia opaski to jest ona przyklejona i nie wiem jak się zabrać do demontażu, żeby tego nie uszkodzić? Jaki klej jest do tego używany i co zrobić żeby puścił?

Zastosowany klej to sprawa indywidualna. Moze był to zwykły silikon i wymaga użycia siły do wyciągnięcia opaski. Zapewne piana ścisneła Ci futryne w połowie wysokości. Trzeba wyciąc pianke po zdemontowaniu opaski, dac rozpórkę między oscieznice pionowe i na nowo zapiankowac - punktowo.

Wyjecie opaski bywa najtruydnijszym elemenetem, bo moze byc tez tylk olekko wcisnieta, lekko na silikon a moze byc na full zawalona klejem montazowym.

Ja zaczynam lekko podwazac jakims klinem np. od dolu, ale trzeba uwazac by jej nie polamac na kancie.

Jesli tylko 3mm jest zwezona na srodku, to moze wystarczy wkrecic zawiasyu o jeden obrot?

• 4 weeks później...