damiano12 03.12.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Jeżeli ktoś jest z okolic Zawiercia i wie jak ustawić piec (czas podawania, nadmuch wygląd płomienia itd itp) prosiłbym o kontakt 604154991 [email protected]. Problem już kiedyś poruszałem ale nadal nie potrafię dobrze ustawić pieca Napiszę jeszcze raz zapytanie ze szczegółami i prosiłbym o podanie waszych propozycji jak byście ustawili ten piec i jeśli już coś to jakimi parametrami byście regulowali żeby dopracować jak najlepsza wydajność. Dom 170m2 poddasze ocieplone a ocieplenia elewacji brak, bud z pustaka max. Okna wysokiej jakości. Cały dół podłogówka + grzejnik w garażu, a na górze podłogówka łazienka plus reszta grzejniki. na dole 5 regulatorów temperatury plus 1 w łazience na górze. Temperatura jaka utrzymuje to okolice 20,4-21stopni. Aktualnie przy temp 0 do -5 spala 45-50kg i tak było również jak używałem ekogroszków z najwyższej półki, teraz kupiłem ISKRA Groszkomiał jest mieszanką 50% ekogroszku i 50% eko miału z KWK Chwałowice. Masę spieków długo dobija do temperatury i w podtrzymaniu jest z 10 min. W miarę szybko dobija do temperatury i długo jest w podtrzymaniu jeżeli wszystkie strefy podłogówki są wyłączone bo osiagneły temp i grzeją się tylko grzejniki. W przypadku grzania całości mało kiedy w ogóle piec osiąga temp zadaną. Podaje wszystkie moje ustawienia i proszę o podanie ustawień, które według Was były by najlepsze. Piec 18KW Żywiec moder duo sterownik compit R531. zawór czterodrozny ustawiony na 5 - temperatura wychodząca przy 58 stopniach na piecu to 51st temperatura powrotu 42st 1. TZ - Temperatura zadana - 58st 2. temp. załączenia pomp 35st 3. czas podawania - 9sek 4. czas przerwy 51sek 5. wentylator ustawiony na 20% 6. odsłonięcie wentylatora około 1cm 7. CWU równolegle - 42 st (140l) 8. czas pracy podajnika w trybie podtrzymania 10sek 9. czas przerwy 7 min 10. obroty wentylatora w trybie podtrzymania 30% 11. wyprzedzenie went tryb podtrzymania 10 sek 12. opóźnienie went tryb podtrzymania 15 sek Poza tym co sadzicie o ustawieniach podłogówki? czy dobrze, że strefy są wyłączane po osiagnięciu temp czy może lepiej trzymać podłogówke cały cza na przykład 25-28 st i olać sterowniki (ale w takim razie po co one by były) Poza tym jaka temp wejściową na podłogówce trzymać? Nie rozumiem też czemu mam na termometrze temp wyjściowa pieca 51 a wejsciowa na podłogówce jest 41 a temp podłogówki wynosi wtedy około 32. Aha i pytanie czy czopuch ma byc całkowicie odsłonięty czy troche przysłoniety (mam całkowicie odsłonięty ) Czekam na Waszą pomoc w kwestii ustawień lub jakichś podpowiedzi jak ograniczyć spalanie Poza tym jeżeli ktoś jest chętny pomóc proszę o kontakt mogę wysłać zdjęcia paleniska spieków itp. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez damiano12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.12.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Jeżeli ktoś jest z okolic Zawiercia i wie jak ustawić piec (czas podawania, nadmuch wygląd płomienia itd itp) prosiłbym o kontakt 604154991 [email protected]. Problem już kiedyś poruszałem ale nadal nie potrafię dobrze ustawić pieca Napiszę jeszcze raz zapytanie ze szczegółami i prosiłbym o podanie waszych propozycji jak byście ustawili ten piec i jeśli już coś to jakimi parametrami byście regulowali żeby dopracować jak najlepsza wydajność. Dom 170m2 poddasze ocieplone a ocieplenia elewacji brak, bud z pustaka max. Okna wysokiej jakości. Cały dół podłogówka + grzejnik w garażu, a na górze podłogówka łazienka plus reszta grzejniki. na dole 5 regulatorów temperatury plus 1 w łazience na górze. Temperatura jaka utrzymuje to okolice 20,4-21stopni. Aktualnie przy temp 0 do -5 spala 45-50kg i tak było również jak używałem ekogroszków z najwyższej półki, teraz kupiłem ISKRA Groszkomiał jest mieszanką 50% ekogroszku i 50% eko miału z KWK Chwałowice. Masę spieków długo dobija do temperatury i w podtrzymaniu jest z 10 min. W miarę szybko dobija do temperatury i długo jest w podtrzymaniu jeżeli wszystkie strefy podłogówki są wyłączone bo osiagneły temp i grzeją się tylko grzejniki. W przypadku grzania całości mało kiedy w ogóle piec osiąga temp zadaną. Podaje wszystkie moje ustawienia i proszę o podanie ustawień, które według Was były by najlepsze. Piec 18KW Żywiec moder duo sterownik compit R531. zawór czterodrozny ustawiony na 5 - temperatura wychodząca przy 58 stopniach na piecu to 51st temperatura powrotu 42st 1. TZ - Temperatura zadana - 58st 2. temp. załączenia pomp 35st 3. czas podawania - 9sek 4. czas przerwy 51sek 5. wentylator ustawiony na 20% 6. odsłonięcie wentylatora około 1cm 7. CWU równolegle - 42 st (140l) 8. czas pracy podajnika w trybie podtrzymania 10sek 9. czas przerwy 7 min 10. obroty wentylatora w trybie podtrzymania 30% 11. wyprzedzenie went tryb podtrzymania 10 sek 12. opóźnienie went tryb podtrzymania 15 sek Poza tym co sadzicie o ustawieniach podłogówki? czy dobrze, że strefy są wyłączane po osiagnięciu temp czy może lepiej trzymać podłogówke cały cza na przykład 25-28 st i olać sterowniki (ale w takim razie po co one by były) Poza tym jaka temp wejściową na podłogówce trzymać? Nie rozumiem też czemu mam na termometrze temp wyjściowa pieca 51 a wejsciowa na podłogówce jest 41 a temp podłogówki wynosi wtedy około 32. Aha i pytanie czy czopuch ma byc całkowicie odsłonięty czy troche przysłoniety (mam całkowicie odsłonięty ) Czekam na Waszą pomoc w kwestii ustawień lub jakichś podpowiedzi jak ograniczyć spalanie Poza tym jeżeli ktoś jest chętny pomóc proszę o kontakt mogę wysłać zdjęcia paleniska spieków itp. Damiano12 nie wiem czy coś wskóramy tu potrzebne jest ocieplenie ścian budynku . Z każdą minutą zimy tracisz na opale nie inwestując w ocieplenie ścian. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.