Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stal

Recommended Posts

Kraków jeszcze raz - przez telefon jednak były pewne przekłamania:

Miała być tona stali za 3250, a w rzeczywistości na fakturze jest w sumie 1110 kg: pręty 16, 12 i 10 - wszystko po 2928 zł/t brutto z upustem.

Parę tygodni temu płaciłem ok. 3200 tak więc widać spadek cen.

Skład w Zielonkach.

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Częstochowa

Rozeznanie z dzisiaj

Wizyta w pierwszej z brzegu hurtowni - 3500 za tone stali 12 mm

zebrowanej. Cena z kosmosu :o :o :o Za transport (załatwiany -

własnego nie mają) 100 zł.

Wizyta w hurtwoni numer dwa - handluja tylko i wylacznie stalą

2640 za tonę + 70 zł transport - i pewnie u nich kupię.

pozdrawiam

Wojtek62 napisał:
Rydzu,

sprawdź tylko w hurtowniII jak ta stal wygląda, bo cena aż za bardzo atrakcyjna

Pewnie sprawdzę.

Ale z tego co robiłem rozeznanie to taka cena powinna być.

W Zawierciu jest huta która robi to żelastwo i tam cena jest podobno

1950 zł netto za tonę - czyli 2400 brutto. Doliczając koszty transportu tak

to powinno wyglądać mniej więcej.

pozdrawiam

ceny zaczeły spadać. Uwaga sporo jest jeszcze sprzedawców co w kosmos chcą nas wywalić, dzisjaj dzwoniłem (warszawskie) i znalazłem za 2600netto, ale dzwoniłem też w miejsce gdzie w hurcie chcieli mi sprzedać za 3400 netto, piękne giganty, znowu mój teść znalazł 2800 brutto, tylko 150km od W-awy ale trzeba zapłacić za przewóz (300zł), co przy 3, 4 tonach się opłaca.

Mam info od znajomego, który pracuje na stanowisku analityka w jednej z hut stali, ktory doradził mi, żeby w maire mzoliwosci poczekac z zakupem stali kolejny miesiac, bo rynek azjatycki juz się stalą zapchał i cena u nas bedzie spadac.

Poki co w łodzkich hurtowniach ceny bardzo sie roznia od 2850 brutto do 4700 brutto, niezłe pole do spekulacji...

MarcinU napisał:
Dzwoniłem do hurtowni i podali mi cenę za fi 12 3100/tona brutto, fi 6 3860/tona brutto :o . Ceny z transportem. Czemu k.. fi 6 jest o tyle droższe? Domieszka złota czy co? A potrzebuje tego g.. prawie tyle samo co fi 12 (oczywiście na metry nie kilogramy, w kilogramach to około 4x mniej).

Małe gwoździe też są droższe (za kilogram) od dużych. :wink: Po prostu huta musi się "więcej narobić" (cztery razy więcej prętów, jeśli porównujemy fi 6 i fi 12), w przeliczeniu na kg, wyciągając cieńsze pręty :lol: