Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ze sterowniem online

Recommended Posts

Też mnie to zastanawia, rozumiem że kaprys. Ale skoro wentylację mogę sobie programować to po co mi ją obsługiwać kiedy mnie nie ma w domu :) ?

Szczerze to nie znam nikogo kto by to programował . Pobiera 15 do 20W i co tu kombinować?

A te co pobierają 90-140 W nie mają ani programowania ani wyjść do sterowania zewnętrznego.

Szczerze to nie znam nikogo kto by to programował . Pobiera 15 do 20W i co tu kombinować?

Serio? to po co sterownik ma opcję programowania?

Chce mi Pan powiedzieć, że sprzedaje Pan centrale ze sterownikiem np. takim jak frapola ale nikt nie korzysta z jego funkcji?

Każdy kto może ustawia sobie względem pory dnia wydajność centrali, więc proszę nie bujać.

Sam mam ustawione od dwóch lat tak samo na programatorze wydajność, na maksa centrala idzie w porze obiadowej i od 21 do 23. Jest to nawet oszczędność, bo pokrywa się to z tanią taryfą. Zima, wiosna czy wakacje idzie tak samo i jest odpowiednia wymiana powietrza w domu i czuć świeże powietrze, a o to chodzi. Zimą w ogóle nie otwieramy okien, bo nie trzeba. Jedynie dwa razy do roku czas przestawiam, w nowszych centralach nie ma tego problemu bo mają datownik.

Moduł do Internetu z Jan-Gaza umożliwia podgląd temperatur, zmianę zadanych temperatur, sterowanie GWC i programowanie tygodniowe, które w wersji on-line jest wygodniejsze niż w małym sterowniku. Z drugiej strony dać 5 stów żeby raz w życiu zaoszczędzić 3 minuty.... Ale opcja jest, klient ma wybór.

Tutaj można poczytać, trzeba kliknąć w "Karta Katalogowa":

http://www.ucs.com.pl/pl/products.details/31/Regulatory/ERC-21-ERC-22/

Edytowane przez Indiana_

• 5 months później...
Witam,

pisałem już wcześniej na innym wątku, że moduł MOBILE CONTROL do zdalnego sterowania centralą przez Internet można spokojnie nabyć w firmie Wanas. Niezły bajer ;)

.:bye:

A w jakim celu? Wentylacja jest dla ludzi!!! Rzadko spotyka się tak nietrafione pomysły jak sterowanie wentylacją spoza domu. To jak włączanie TV w domu z samochodu.. Naprawdę coś takiego sprzedają???

Jak sądzę, pierwotnym zamysłem producentów było sterowanie wentylacją online, np. przez wifi, smartfonem, tabletem.

Nie chce ci się iść do sterownika, zmieniasz ustawienia wentylacji w telefonie lub tablecie, który w domu leży zazwyczaj przy kanapie na której się wylegujemy.

Wszystko dla wygody użytkowania.

Sterowanie wentylacją online to tylko rozwinięcie pierwszego pomysłu, skoro można to dlaczego tego nie zrobić.

Oczywiście, można pozostać w epoce prymitywnych rozwiązań i twierdzić np. (dla porównania), że klimatyzacja czterostrefowa w samochodzie to fanaberia, a w ogóle w polskich warunkach to klimatyzacja niepotrzebna.

Dlaczego mam się ograniczać?

Skoro mogę wszystko zrobić przez telefon, np:

* Ograniczyć poziom wentylacji jak zapomniałem to zrobić przed wyjściem z domu.

* Chcę wcześniej włączyć wentylację jak wracam po dłuższej nieobecności w domu.

* Chcę ustawić wyższą temperaturę nawiewu przed powrotem do domu z pracy.

Tego typu rzeczy wydają się niepotrzebne, dopóki się ich nie ma. Potem człowiek zdaje zazwyczaj sprawę, jak można było bez tego funkcjonować.

http://www.pro-vent.pl/obrazki/sterowniki/provent-mobile.jpg

• 1 year później...