szynna 03.12.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam, Potrzebuje rady odnośnie lacenia dachu.W przyszlym roku planuje samemu wykonać pokrycie dachowe, mam jedynie ciesle do konstrukcji więźby dachowej.Zaprojektowany mam zwykły dwuspadowy dach bez żadnej jaskółki.Chciałbym wykonac nadbitke na rzezbionych krowkiach i nie wiem w jaki sposob wyrownac różnice miedzy tymi dwoma powierzchniami. Prosze o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.12.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Zetnij krokiew o gr nadbitki ( przy foli). Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 03.12.2014 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Jezeli krokiew bedzie rzezbiona, to juz jest oslabiona a jesli zetne jeszcze o grubosc podbitki to juz w ogole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 03.12.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 To nadbij na reszcie krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 04.12.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Witam, Potrzebuje rady odnośnie lacenia dachu. W przyszlym roku planuje samemu wykonać pokrycie dachowe, mam jedynie ciesle do konstrukcji więźby dachowej. Zaprojektowany mam zwykły dwuspadowy dach bez żadnej jaskółki. Chciałbym wykonac nadbitke na rzezbionych krowkiach i nie wiem w jaki sposob wyrownac różnice miedzy tymi dwoma powierzchniami. Prosze o porade u mnie jak robili to roznice zgubili na.kontrlatach. tam gdzie podbitka dali o grubosc podbitki ciensza, nie wiem czy dobrze kojarze ale wszedzie dali 2cm a tam gdzie podbitka 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.12.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 No to przydławili. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 05.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 No to przydławili. Jan pewnie chodzi o wentylacje dachu?? z tym nie ma problemu bo dom parterowy bez uzytkowego poddasza. ocieplone kaldzione na stropie lekkim drewnianym. takze powietrze lata tam jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Nie rozumiesz o czym napisał Jan:(. Jak tak zrobili to praktycznie nie masz wentylacji pokrycia dachowego i straciłeś gwarancję. Na nadbitce powinna być kontrłata 2,5 cm a dalej odpowiednio grubsza czyli np. 4 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 08.12.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 po drugie (pomijajac wentylacje) , przy zbyt malej odleglosci łaty od folii bedzie ciagnać wilgoc i predzej ulegnie zniszczeniu (w perspektywie lat), a po trzecie to ja bym niedawal takiej cienkiej nadbitki (pewnie 13 mm skoro stracili roznice ). minimum 19mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.12.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 po drugie (pomijajac wentylacje) , przy zbyt malej odleglosci łaty od folii bedzie ciagnać wilgoc i predzej ulegnie zniszczeniu (w perspektywie lat), a po trzecie to ja bym niedawal takiej cienkiej nadbitki (pewnie 13 mm skoro stracili roznice ). minimum 19mm . co do grubosci podbitki to nie pamietam jaka jest, pozniej bede na budowie to sprawdze. ale wytlumaczcie mi na chlopski rozum w czym problem z ta wentylacja. bo wg mnie, laika nie ma zadnego problemu poniewaz: - poddasze nieuzytkowe, welna lezy na stropie drewnianym, wiadomo dachowka jak lezy nie jest specjalnie szczelna i powietrze swobidnie chula - mam dachowke creaton harmonia, czyli standardowa esówka, i ona tez nie dolega do laty cala powierzchnia inie blokuje powietrza - na pierwszej lacie mam wroblowke, ale nie taka plaska, tzn do plastiku ktory sie przybija do laty od razu dochodza te wąsy, tylko taka podwyzszona,jest plastik, taka kratownica na wys 2cm i znowu plastik z ktorego juz wychodza wąsy, i nawet jak jest zgubione 2cm na kontrlacie to jest z powrotem na tej wroblowce odzyskane wg mnie moj dach ma bez porownania wieksza wentylacje niz dach ktory od spodu caly jest pokryty welna i na calej powierzchni jest te 2-3cm szpary wentylacyjnej. jezeli jest inaczej to prosze o agumenty ktore beda zrozumiale dla laika a jezeli chodzi o podciaganie wilgooci przez za niska kontrlate, to tego tez nie kumam, bo zeby wilgoc podciagala to lata musialaby sie stykac z podbitka i membrana, a tak nie jest. jedynie moze ciagnac wilgoc z powietrza, ktore i tak by ciagnela nawet gdyby byla ten centymetr wyzej. a jezeli chodzi o ew wode ktora sie pojawi na szmacie to tez na niej nie stoi tylko splynie w dol. poza tym ze laty sa impregnowane. ale sie rozpisalem, ale strasznie mi cwieka zabiliscie, dlatego prosze o wytlumaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 No masz zdławiony przepływ i co tu więcej tłumaczyć. To Twój dach i skoro uważasz, że masz dobrze to tak jest! Skoro jak twierdzisz dachówka jest nieszczelna to z całą pewnością nawieje pod nią dużo śniegu, który z czasem będzie się wytapiał i zsuwał do okapu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts