Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezgodnośc towaru z umowa a Praktiker

autorus

Recommended Posts

• 2 weeks później...

W tej kwestii przepisy są dość precyzyjne.

Tzn

1) to klient wybiera sposób załatwienia sprawy

2) sklep może się nie zgodzić jeśli sposób załatwienia sprawy jest zbyt kosztowny i sklep to udowodni.

Przepisy są IMO sensowne, bo gdy klient coś kupi a potem zareklamuje a tego towaru już nie będzie można dostać na rynku to sprzedawca miałby problem. Ale ten przypadek tu nie zachodzi bo oni cały czas handlują tymi młotami.

A ja napisze tak wstydzilbym sie odnosic mlot udarowy za180 zeta

Wiadomo ze to jednorazowka

A jestes pewien ze nie kupiles zabawki dzieciakowi na mikolaja

Skoro praktiker sprzedal imitacje mlota udarowego to niech sie meczą

Praktiker ma racje w tym wypadku

Z drugiej strony sprzedają g.......o to niech sie meczą

Edytowane przez malux20

W tej kwestii przepisy są dość precyzyjne.

Tzn

1) to klient wybiera sposób załatwienia sprawy

2) sklep może się nie zgodzić jeśli sposób załatwienia sprawy jest zbyt kosztowny i sklep to udowodni.

Sorry, że się czepiam, ale możesz podać przepis, z którego wynika, że to klient wybiera sposób załatwienia sprawy?

Praktiker ma w tym wypadku racje, nie należy Ci się zwrot gotówki. Zadzwoń do rzecznika konsumenta on Ci to dokładnie wytłumaczy. Jeżeli towar został naprawiony to musisz go odebrać, jeżeli koszt naprawy jest zbyt wysoki to wtedy mogą Ci towar wymienić na nowy lub zwrócić pieniądze. Dam Ci przykład nadmiernych kosztów: nadmiernym kosztem byłoby wysłanie do serwisu np. lampek choinkowych które kosztowały kilka złotych gdyż koszt samej przesyłki by był większy niż te lampki są warte. Dlatego prawo chroni również w tym wypadku sprzedawce od którego klient mógłby żądać naprawy tych lampek, sprzedawca jednak może wtedy zwrócić klientowi pieniądze ze względu na zbyt duże koszty.

Można ten przepis interpretować tak, że możesz domagać się przywrócenia do stanu zgodnego z umową, czyli powiedzieć "żądam doprowadzenia do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę lub wymianę na nowy", a nie, że możesz żądać konkretnie wymiany.

Przepis nieprecyzyjny, czepianie się słówek zaprowadzi Was przed sąd i sędzia orzeknie jak akurat będzie miał ochotę. Jak się ktoś odwoła, to inny to podważy albo podtrzyma. Sorry, takie mamy prawo.

Ludzie kochani. Przepisy są w tym temacie dość precyzyjne.

W tym wypadku sklep NIE ma obowiązku zastosować się do konkretnych żądań klienta, musi jednak wywiązać się z uregulowań prawnych (wspomniany art.8 ustawy o szczególnych warunkach konsumenckich) co zresztą uczynił naprawiając w/w sprzęt.

Rzecz miała by się inaczej gdyby sprzęt został zakupiony po 25 grudnia 2014r. ponieważ po nowelizacji wspomniany artykuł mówi już jasno że to KLIENT określa sposób załatwienia sprawy.

Ale musimy pamiętać: Lex retro non agit (łac. prawo nie działa wstecz)

Jednak moją uwagę w tym wątku zwróciło co innego.

Otóż autor wątku powinien się zapoznać jeszcze z ustawą o Ochronie Danych Osobowych a konkretnie z art 49:

ust. 1. Kto przetwarza w zbiorze dane osobowe, choć ich przetwarzanie nie jest dopuszczalne

albo do których przetwarzania nie jest uprawniony, podlega grzywnie,

karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Dziwię się Pani Agnieszce że do tej pory nie powiadomiła prokuratury o tym fakcie, tym bardziej że po za imieniem i nazwiskiem w ostatnim załączniku jest jeszcze podpis. A jak mniemam Pani Agnieszka nie jest funkcjonariuszem publicznym lub urzędnikiem państwowym żeby w/w ustawa jej nie dotyczyła.

Po za tym życzę autorowi dużo szczęścia, bo jeżeli ktoś np. weźmie kredyt na podstawie opublikowanego przezeń podpisu (a nie jest to trudne do udowodnienia, wszak w internecie nic nie ginie) to autor będzie miał "ciepło".

Pozdrawiam

Praktiker ma w tym wypadku racje, nie należy Ci się zwrot gotówki. Zadzwoń do rzecznika konsumenta on Ci to dokładnie wytłumaczy. Jeżeli towar został naprawiony to musisz go odebrać, jeżeli koszt naprawy jest zbyt wysoki to wtedy mogą Ci towar wymienić na nowy lub zwrócić pieniądze. Dam Ci przykład nadmiernych kosztów: nadmiernym kosztem byłoby wysłanie do serwisu np. lampek choinkowych które kosztowały kilka złotych gdyż koszt samej przesyłki by był większy niż te lampki są warte. Dlatego prawo chroni również w tym wypadku sprzedawce od którego klient mógłby żądać naprawy tych lampek, sprzedawca jednak może wtedy zwrócić klientowi pieniądze ze względu na zbyt duże koszty.

Masz rację, ale ja nie chcę zwrotu gotówki. Ja zażądałem wymiany na nowy. Młot u którym tutaj jest mowa miał niecały miesiąc. Sklep nie odniósł się do moich żądań. Posatwił mnie przed faktem dokonanym, czyli zrobił co mu było najłatwiej. Gdyby sklep poinformował mnie , że odrzuca moje żądanie ale może naprawić sprzęt rozmowa byłaby inna.

Juz napisałem mail do rzecznika praw konsumentów. Czekam na odpowedz.

• 2 weeks później...

Dziś dostałem informacje od Miejskiego Rzecznika Konsumentów

"Witam

Szanowny Panie

Podejmę interwencję w Pana sprawie.

Oczywiście ma pan racje co do interpretacji art. 8 starej ustawy - konsument wybiera sposób załatwienia reklamacji ,a sprzedawca uznając reklamacje powinien się do Pana zwrócić , z pytaniem czy wyrazi Pan zgodę na inny sposób załatwienia reklamacji.

Pozdrawiam

Maria Błaszczyńska

MRK Skierniewice"

• 3 months później...

Witam,

wiec dziś sprawa z Praktikerem została definitywnie załatwiona. Dostałem zwrot gotówki za młot :)

Do rozwiązania mocno przyczynił się rzecznik praw konsumenta ze Skierniewic Pani Maria Błaszczyńska.

Sami widzicie jak się chce to można wyegzekwować swoje prawa nawet z takim molochem jak Praktiker :)