Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

suchy mur , sucha ściana

Recommended Posts

latwiej bedzie Ci to zrobic produktami typu sikamur injecto cream

co do wypelnienia szczelin, robisz szalunek z jednej i drugiej strony i zalewasz je zaprawa do podlewek np PCI Vergusmortell.

Jezeli chodzi o mikrokrzemionki - typu wlasnie produkty z linii Botazit MS10 - ok, to sie sprawdza, ale wg mnie tylko przy cisnieniowej iniekcji, grawitacyjnie jest ... troche slabo.

SKutecznosc - bez wzgledu na to czy zrobisz to botazitem, czy sikamur, musisz liczyc sie z tym, ze w niektorych miejscach izolacja/przepona nie bedzie dokladna, wtedy trzeba wrocic na dany fragment i iniekowac go dodatkowo powyzej lub ponizej pierwszej liniii iniekcji.

bez wzgledu na metode ktora wybierzesz zapoznaj sie dopkladnie z kartami i opisami, bo sama technologia wykonania jest troche inna, bo inaczej te preparaty dzialaja.

Przeczytałem chyba wszystko co po polsku i angielsku na temat tych produktów jest w necie ;) i kilka filmików też obejrzałem.

Podjąłem decyzję, żeby zrobić SikaMurem.. jest to dla mnie produkt łatwo dostępny (blisko mam hurtownie, która handluje produktami Sika), i jakoś ten "krem" bardziej do mnie przemawia niż "płyn". Ściany oczyściłem, nawierty zrobione, dzisiaj będę wpuszczał ten preparat. Tam gdzie problem był większy zrobię chyba "drugą linię", tak dla pewności. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Potem całość, natryskowo, będę psikał środkiem przeciw grzybowi (nazwy nie pamiętam). Na to tynk renowacyjny.

Dzięki temu, że dawno nie padał ulewny deszcz to póki co ściana jest sucha, tam gdzie tyn skułem, wierciłem itp.. suchy pył, zero wilgoci.

Dam znać czy dało to zamierzony skutek ale pewnie dopiero na wiosnę ;)

• 8 years później...

Po kilku latach odswierzam temat, kolega nie odpisal czy to mu zadziałało a ja dziś mam dylemat czy uzyc cremu czy wodnistego płynu który niby jest zdecydowanietańszy.

Musze odtworzyc izolację pozioma scian zewnetrznych i wewnętrznych w zstarym bydynku z roku 1860, cegły sa prawie jak z piasku sypia sie niktore zamierzam to jakos zabezpieczyc przed tylkowaniem czy uzupełnianiem tych ubytków.

Dodam ze sciany sa mieszane zewnatrz kamien polny tak ok na grubosci 35-40cm potem cegła pewnie 24cm racem ma to ok 65cm, tylko praktycznie wogule sie nie trzymaja nikt ich nie wymienial wczesniej , część cegłowek to jakby jakas blina jak i rowniez spoina jakby gliniasta taka blrazowa, ale nie wszędzie tak jest wiekszość spoina cementowo wapienna dość lużna.

Jak taka sciana wzmocnic aby przetała se szypc i jednosczesnie niala dobra paro przepuszczalnosc dom zamierzam ocieplic z zewnarz chociaz mi odradzaja, ale to jescze przemysle i moze ocieple od srodka.

Na te chwile co bedzie leprze przy muze mieszanym

1. Crem

2. Plyn

??

Pozdrawiam

Michał