Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w nastawach ECOMAXX 800 kocioł Heitz 16 kw

kabummm

Recommended Posts

Witam. Mam problem z pracą kotła Heitz ECO 3. Posiada on palnik ślimakowy brucer II generacji i pracuje na sterowniku ECOMAXX 800 firmy PLUM. Problem polega na niedopalaniu ekogroszku , powstające spieki i duża bezwładność czyli przy nastawach 65 stopni na kotle dobija do 72 i spada do 56. Piec pracuje w układzie zamkniętym na zaworze mieszającym 4 drogowym, ogrzewa 120 m2 + zasobnik 140 litrów. Ekogroszek Pieklorz z Boberka.

Oto moje obecne nastawy :

Tryb regulacji standardowy (Fuzzy Logic - wyłączony - serwisant kotła stwierdził ze nie musi być)

Temperatura kotła - 65 st

Moc dmuchawy - zakres od 20% - 100%, ustawione jest 37 %

Czas podawania ekogroszku - 10 sek.

Przerwa podawania - 85 sek.

Przerwa podawania w trybie nadzór (podtrzymania) - 45 min

Zdjęcia spalania ekogroszku 2014-12-03_13-27-44_207.jpg 2014-12-03_13-17-16_291.jpg

Pozdrawiam

Witam. Mam problem z pracą kotła Heitz ECO 3. Posiada on palnik ślimakowy brucer II generacji i pracuje na sterowniku ECOMAXX 800 firmy PLUM. Problem polega na niedopalaniu ekogroszku , powstające spieki i duża bezwładność czyli przy nastawach 65 stopni na kotle dobija do 72 i spada do 56. Piec pracuje w układzie zamkniętym na zaworze mieszającym 4 drogowym, ogrzewa 120 m2 + zasobnik 140 litrów. Ekogroszek Pieklorz z Boberka.

Oto moje obecne nastawy :

Tryb regulacji standardowy (Fuzzy Logic - wyłączony - serwisant kotła stwierdził ze nie musi być)

Temperatura kotła - 65 st

Moc dmuchawy - zakres od 20% - 100%, ustawione jest 37 %

Czas podawania ekogroszku - 10 sek.

Przerwa podawania - 85 sek.

Przerwa podawania w trybie nadzór (podtrzymania) - 45 min

Zdjęcia spalania ekogroszku [ATTACH=CONFIG]292608[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292609[/ATTACH]

Pozdrawiam

A wkleiłeś u tego badziewnego palnika na silikon koronkę i z dyszami coś kombinowałeś .

Palnik nie jest doszczelniony sylikonem, z dyszami nic nie było kombinowane. Uszczelnię po zimie bo teraz musi pracować. W tym sterowniku zakres nastaw temperatury kotła jest od 60 do 80 stopni. Wiec nie wiem jak nastawić na 55, chyba że można to zmienić w trybie serwisowym ?
Bez uszczelnienia nie da się wiele osiągnąć

wygarniasz z palnika żar

następnie od dołu uderzasz młotkiem w koronę jeśli nie chce zejść sama- jeśli nie była wcześniej osadzona na palniku przy pomocy silikonu zejdzie bez użycia młotka- jest ciężka więc trzeba sporo siły użyć aby podważyć.

zdejmujesz, obracasz a potem tylko silikon w rowek i ponownie na palnik, po założeniu korony uszczelniasz również jej połączenie z palnikiem od środka

czekasz z pół godziny do godziny aby silikon związał i rozpalasz ponownie.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13995-uszczelnienie-palnika-typu-brucer-ekoenergia/?p=133623