Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzanie przemarzającej do wewnątrz ściany

5150

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Niedawno wprowadziłem się do mieszkania "stare budownictwo". Budynek jest z klinkieru, dość stary (100lat) i nieco zaniedbany. W ubiegłym sezonie na jednej (szczytowej) ścianie było sporo wilgoci, generalnie pomieszczenie ciężko dogrzać (ciepły nadmuch działał po kilka godzin dziennie). Ściana jest "goła" - bez tynku który trzeba było w całości z tej ściany skuć (grzyb). Czy kable grzewcze położone na całej długości ściany na kilku poziomach (powiedzmy co 0.5m, dokładnie to pewnie do policzenia) będą dobrym sposobem na docieplenie samej ściany i skuteczne pozbycie się z niej wilgoci? Nadmuch niestety za bardzo hałasuje. Ew jest może inny sprawdzony pomysł na taką dolegliwość? Z góry dziękuję za sugestie.

A to zabytek ? inaczej trzeba to izolować .. to nie ściana przemarza .. tylko tak szybko ciepło ucieka że nawet ni kawałka ciepła na niej nie zostaje.

Taka ściana ma parametry .. równe 2,5 cm EPS"a (styropianu) lambda 0,04 W/mK...i ogrzewanie tego kablami to tylko marnowanie energii.

Prawdopodobnie potrzeba będzie wykonać izolację od wewnątrz, przez to że może zabytek ..

Wywinięcie tej izolacji ku wnętrzu, danie od wewnątrz paroszczelnej powłoki, żeby tam para wodna z powietrza nie wchodziła .. między mur i izolację ..

Inaczej to wypadało by wietrzyć tak iż .. 20% wilgotności przy +20 st .ale się da..to też jedno z wyjść ..

W moim domu jest sobie balkon, ten wredny kawał betonu zachodzi nad pokój, co jest jeszcze zimniejsze niż Twoje klinkierowe coś ..

a grzyba niet.. ponieważ jest bardzo, bardzo sucho .. okna skrzynkowe, dość nieszczelne, dużo mikro szczelin w tych oknach i tak

dzięki wietrzeniu i grzaniu spada % wilgotności. To prosta metoda, tyle że grzać trzeba więcej, bo i więcej wietrzysz ..

Gacenie XPS'em ponieważ ma bardzo duży opór dyfuzyjny, nie puści zatem pod siebie tej wrednej pary .. gazu wrednego .. o czym się przekonałeś ..

Nie pomoże skucie tynku .. woda będzie kondensować się na przeraźliwie zimnej ścianie.

Idealnie było by izolować od zewnątrz ..

Pierwsze co należy zrobić, to wykonać oględziny ściany szczytowej od strony zewnętrznej.

Należy wykluczyć i ew. wyeliminować wszelkie problemy z zalewaniem ściany, np. przez nieszczelny system rynien.

Dopiero potem można walczyć od strony wewnętrznej z klimatem, osuszaniem i izolowaniem.

Pozdrawiam

GREGOR

]A to zabytek ? inaczej trzeba to izolować .. to nie ściana przemarza .. tylko tak szybko ciepło ucieka że nawet ni kawałka ciepła na niej nie zostaje.

Taka ściana ma parametry .. równe 2,5 cm EPS"a (styropianu) lambda 0,04 W/mK...i ogrzewanie tego kablami to tylko marnowanie energii.

Prawdopodobnie potrzeba będzie wykonać izolację od wewnątrz, przez to że może zabytek ..

Wywinięcie tej izolacji ku wnętrzu, danie od wewnątrz paroszczelnej powłoki, żeby tam para wodna z powietrza nie wchodziła .. między mur i izolację ..

Inaczej to wypadało by wietrzyć tak iż .. 20% wilgotności przy +20 st .ale się da..to też jedno z wyjść ..

Dzięki za rozwinięcie tematu...= tylko 2,5cm?...to faktycznie nie mam się co dziwić. Zabytek to na szczęście nie jest, ale izolacja od zewnątrz odpada bo niestety mieszkam wysoko i nie tylko ja a reszta mieszkańców nie jest skora do ponoszenia jakichkolwiek kosztów Pomieszczenie nie jest duże, tak że dogrzewałem w ten sposób bo nie bardzo mogę je "zmniejszyć" (postawienie izolacji da mi pewnie -30 cm). Teoretycznie da radę z tym że zrobi się nieprzyzwoicie wąsko.

W moim domu jest sobie balkon, ten wredny kawał betonu zachodzi nad pokój, co jest jeszcze zimniejsze niż Twoje klinkierowe coś ..

a grzyba niet.. ponieważ jest bardzo, bardzo sucho .. okna skrzynkowe, dość nieszczelne, dużo mikro szczelin w tych oknach i tak

dzięki wietrzeniu i grzaniu spada % wilgotności. To prosta metoda, tyle że grzać trzeba więcej, bo i więcej wietrzysz ..

Gacenie XPS'em ponieważ ma bardzo duży opór dyfuzyjny, nie puści zatem pod siebie tej wrednej pary .. gazu wrednego .. o czym się przekonałeś ..

Nie pomoże skucie tynku .. woda będzie kondensować się na przeraźliwie zimnej ścianie.

Idealnie było by izolować od zewnątrz ..

Tak, tynk już musiałem skuć - były"ładnie" schowane wykwity w kilku miejscach i po lekkim puknięciu sam zaczął się sypać :( To skułem całą ścianę.

Od zewnątrz jak jak pisałem - odpada bo kosztowałoby mnie to fortunę.

Czyli wygląda na to że albo policzenie ile powierzchni weźmie izolacja wew. albo tak jak proponujesz i sam to uskuteczniasz - wietrzenie + grzanie. W zasadzie sezon się dopiero zaczyna - spróbuję dogrzewać dalej i wietrzyć, zobaczymy co będzie przy -10...

Pierwsze co należy zrobić, to wykonać oględziny ściany szczytowej od strony zewnętrznej.

Należy wykluczyć i ew. wyeliminować wszelkie problemy z zalewaniem ściany, np. przez nieszczelny system rynien.

Dopiero potem można walczyć od strony wewnętrznej z klimatem, osuszaniem i izolowaniem.

Pozdrawiam

GREGOR

.

Dzięki za zainteresowanie się. Tak, ściana "wciąga" wodę, ale z rozmów i z tego co widzę to dzieje się to od dołu ten- najniższa kondygnacja ma przy tej ścianie ma duży problem z wilgotnością. Zasadne pewnie byłoby może przyjrzenie się w jakim stanie są fundamenty i zaizolowanie + osuszenie ich (+ później ściany)? No tak, ale to znów koszty których reszta unika jak ognia licząc nie wiem na co...

Niektórzy mieszkańcy zasadniczo "odizolowani" całe mieszkania od wewnątrz tylko nie jestem przekonany czy tam przypadkiem od wewnątrz izolacji nie mieszka sobie ten grzybek.

Przychodzi mi do głowy na razie to co zaproponował מרכבה czyli zwiększyć przepływ powietrza + dorzucić grosza na grzanie...

Niektórzy mieszkańcy zasadniczo "odizolowani" całe mieszkania od wewnątrz tylko nie jestem przekonany czy tam przypadkiem od wewnątrz izolacji nie mieszka sobie ten grzybek.
Będzie mieszkał, kiedy tam wejdzie para wodna .. trzeba by było to robić w lecie, kiedy jest suchy.

Jeśli dobrze i chytrze to zrobić, to można by się grzać od sąsiadów :)

czyli zwiększyć przepływ powietrza + dorzucić grosza na grzanie...
pomiar wilgotności z temperaturą ..http://www.termohigrometr.pl/kalkulator/ można dane wpisać ..

i poda punkt rosy.